• Haberler
  • Güncel
  • Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi genel kurulu gerçekleştirildi

Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi genel kurulu gerçekleştirildi

Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Olağan Genel Kurulu, Fethiye Esenköy'deki üretim merkezinde çok sayıda ortağının katılımıyla gerçekleşti. Dilek ve temennilerle tamamlanan genel kuruldan sonra misafirlere Kooperatif ortaklarının ürettiği ürünler ikram edilip, Kooperatif ortağı da olan yerel sanatçı Ferhan Dündar'ın halk ezgileri dinletisi gerçekleştirildi. Yönetim ve Denetim Kurullarının faaliyet raporlarının, 2020 yılı Dönemi Bilanço ve Gelir Gider Cetvellerinin okunması ve görüşülmesi ve ibrası gibi başlıklarla devam eden Genel Kurulda çok sayıda üye de söz hakkı alarak görüşlerini belirtti.

  • 1182
Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi genel kurulu gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DUYULAN GÜVENDEN ONUR DUYDUM
Kooperatif’in kuruluş aşamasından itibaren yaşanan serüveni, karşılaşılan zorlukları, yakalanan başarıları ve gelecek hedefleri anlatan ayrıca 2. Genel Kurul’da oy birliği ile yönetim kurulununun oluşturulduğunu, yönetim kurulu olarak kendilerine verilen destek ve duyulan güvenden onur duyduğunu belirten Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, “Yönetim Kurulunun ilk toplantısında aldığımız karar kurumlaşma yönündeydi. İlk olarak Esenköy Üretim Merkezi’mizi kurduk. Üretim tesisinin işyeri açma ruhsatını, Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü’nden üretim izin belgelerini aldık. Kooperatif ürünlerimiz için Patent Enstitüsünden BİDER markasının tescilini yaptırdık” dedi. 

İNCİRİ ÜRETİMİ VE PAZARLAMA KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Kaya İnciri üretimi ve pazarlama konusunda işbirliği protokolünü imzaladıklarını dile getiren Başkan Hüseyin Fikret Ünal, “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Kaya İnciri üretimi ve pazarlama konusunda işbirliği protokolünü imzaladık. Bu protokolun gereği olarak Kaya inciri için coğrafi işaret alınması, incir bahçelerinin oluşturulması, paketlenip gıda piyasasına sunulması kapsamında çalışmalarımıza devam ettik. Kaya inciri çeliklerinin alınması ve Aydın İncir Enstitüsü’ne gönderilmesi konusundaki çalışmalara katıldık. Önümüzdeki hedefimizi, incir üreticisini kooperatif çatısı altında toplayarak, incir ağaçlarının yeniden dikimi, gençleştirilmesi, üretim tekniklerinin standart haline getirilmesi, paketlenmesi, coğrafi işaretin alınması ve Bider markasıyla önümüzdeki sezon piyasada yerimizi almak olarak belirledik. Bu konularda çalışma yapan bir uzmanla anlaşma yaptık. İlk defa bu sene Kaya inciri ve İncirköy beyazını paketleyerek piyasaya sunduk” şeklinde görüşlerini dile getirdi” şeklinde konuştu. 

BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK
Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, “Ortaklarımızın üretimini yaptığı fasulye, nohut, bulgur, kurutulmuş ürünler, reçel, sirke, salça, ceviz, fıstık gibi ürünleri katma değeri yüksek ürünler haline getirmek üzere etiketleme ve paketlemede son aşamaya geldik.
Fethiye Belediyesi ile Fethiye ilçesinde sürdürebilir tarımsal üretimin geliştirilmesi, sağlıklı ve sağlıklı koşullarda üretimin devam ettirilmesi, tüketiciye doğru, aracısız ürünün ulaştırılmasının sağlanması, Fethiye yöresindeki tarımsal ürünlerin tanınırlığının arttırılması, üreticiye pazar olanaklarının geliştirilmesi, kırsal alanlarda ekonomik gelişme ve istihdama katkı sağlamak için işbirliği protokolu yaptık. İşbirliğinin sonucu olarak Bahriye Üçok Parkı’nda büfe açılması, üretim merkezimizde paketleme, tarihleme ve vakum aletlerinin temini için anlaşma yapıldı. Ticaret odasının coğrafi işaret aldığı Fethiye tahini çalışmalarına katıldık. Fethiye susamı ve tahini konusunda ekim, hasat ve üretimi konusunda son aşamadayız. Bu sezon coğrafi işaret ve Bider markasıyla gıda sektöründe Fethiye tahini ile yer alacağız.
Fethiye Belediyesinin kırsal alanlardaki belediyeye ait arazilerinin tarıma kazandırılması yönündeki çalışmalarında işbirliği yaptık. Ayrıca orta vadeli erimde atalık tohumdan fide üretimi ve ortaklarımıza dağıtım konusunda çalışmalarımız sürmektedir.
Web sitesini oluşturduk. Sosyal medya sayfalarını işler hale getirdik.
İlk ürünümüzün ismini vermemek olmaz. İmece ile Göceli Fethiye Tarhanasının reçetesini hazırlayıp üretimini gerçekleştirdik, paketledik, analizini yaptırarak gıda piyasasında yerini almasını sağladık.
Zeytin bahçelerinin oluşması ve zeytinyağı üretiminde markalaşmak üzere çalışmalarımız devam etmektedir. İncir ve zeytin ağaçlarının iyileştirilmesi noktasında danışmanlık hizmeti alarak ortaklarımızın bahçelerinde çalışmalar yaptık.
İlk planda butik otellerle ilişki kurup onların gereksinimini karşılamak üzere örnek çalışmalarımız bize izleyeceğimiz yolu gösterecektir.
Gönüllü Ata dostlarımızın öncülüğünde yardımseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü kurduk. On beş günde bir kurulan pazarımızda atalık tohumlardan oluşan ürünlerimizin dağıtımını gerçekleştirdik.
Fethiye’mizde yeni kurulan Fethiye Likya Kadın Girişimi Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi ile kırsal alanda projeler gerçekleştirmek üzere çalışmalar yaptık.
Bu süreçte Göceli Fethiye Tarhanası üretim tesisi kurulması projesi ile GEKA’ya başvurduk. Gerek yeni kurulmamız, gerek üretim tesisimizin yetersizliği, gerekse bilançomuzun yetersizliği vb. sebeplerle projemizin uygulanması uygun görülmedi. Salgın nedeniyle tanıtım, görünümümüzü artırma, demokratik kitle örgütleri ve diğer kooperatifler ile ilişkilerde istediğimiz noktaya gelemedik. Aynı sebeplerle kırsal alanda kooperatif ortak sayısını artırmak amacıyla yaptığımız çalışmalarda aile işletmelerine ulaşma olanağımız olmadı” ifadelerini kullandı. 

AVANTAJIMIZ ÇEŞİTLİ ÜRÜNLERE SAHİP OLMAMIZ
Kooperatif bünyesinde çok çeşitli ürün skalasına sahip olduklarını vurgulayan Başkan Hüseyin Fikret Ünal, “Kooperatifçilik sadece üretim güçlerinin ve üreticilerin birleşmesi değil, ortak aklında birleşerek bir üst aşamaya çıkmasıdır. Bu noktada bizim çalışma koşullarımız ve ortamın durumu nedeniyle ortak aklı oluşturamadık. Kooperatif olarak avantajımız çok çeşitli ürün skalasına sahip olması ve ortaklarımızın aile işletmelerinden oluşmasıdır. Bu aynı zamanda göreceli olarak tek ürüne yönelik kooperatifler karşısında dezavantaj yaratmaktadır. Bunu olumluya çevirebilmek için küme tarzında çalışma modelini hayata geçirmeye çalıştık. Ancak ortak küme çalışmasını gerçekleştirmek için ortaklarımızın öncülüğüne ve bizi çözümleri ile zorlamasına gereksinimimiz var. Kooperatifimizin kuruluşu ve gelişmesinde öncül olan tüm ortaklarımızın üretimde gösterdikleri çaba ve emeğin bir parçasını da kooperatifin merkezileşmesi ve kurumlaşması için göstermelerine gereksinimimiz var” dedi. 

BİR AVUÇ KÜÇÜK ÜRETİCİNİN ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULDU
Kooperatifin yapısından ve pandemi yüzünden yaşanılan sorunlara da değinen Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, “Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, tabanı küçük çiftçi olan Fethiye halkının, sağlıklı, iyi, ekonomik gıdaya ulaşması için bir avuç küçük üreticinin öncülüğünde kurulmuştur.
Son yılda yaşadığımız salgın tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi. Tüm yaşam biçimimizi, üretim, tüketim ve beslenme tarzımızı yeniden gözden geçirme gereksinimini doğurdu. Yaşayarak gördük ki üretmediğin zaman paran olsa da işe yaramıyor. Gıda temin edemiyorsun, aşı bulamıyorsun.
Bu süreçte tarımda tüm dünyada tartışılan konu; küçük aile işletmeleri temelinde mi yola devam edilecek, yoksa endüstriyel tarımda olduğu gibi büyük çiftlikler ile mi devam edilecek? Kooperatif olarak şu görüşteyiz: Sağlıklı, iyi, ekonomik gıdaya ulaşabilmemiz için küçük aile işletmesi temelinde üretim yaparak kooperatifler aracılığıyla ürettiklerimizi aracısız olarak halka ulaştırmalıyız.
Ayrıca büyük şehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen kırsal bölgelerdeki arazilerin, arsa olarak değil, tarımsal üretimde kullanılması ve yörede yaşayanlarla birlikte değerlendirilerek tarıma kazandırılması, örnek çiftlikler kurulması önümüzdeki görevlerden biridir. Elde edilen ürünlerin katma değerli ürün olarak raflarda yerini alması da öncelikli hedeflerimizden birisidir.
Bu görüşler ve hedefler doğrultusunda yolu üretimden geçen herkesle birlikte hareket ederek Fethiye’nin yerel ürünlerinin gıda pazarında gerektiği yerini alacağına inancımız tam. Bu zorlu uğraşta tüm gönüllü Ata dostlarını yanımızda görmekten onur duyarız.” Biçiminde görüşlerini dile getirerek konuşmasını tamamladı şeklinde konuştu. 
 

Bakmadan Geçme