• Haberler
  • Güncel
  • Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'

Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'

FRT TV ekranlarında yayınlanan, Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programının konuğu Petrol Jeoloğu Dr. Oğuz Ertürk oldu. Türkiye Petrolleri Arama Grubu Daire Başkanlığı görevinde bulunan Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması hepimizi sevindirdi. Bazı dış güçler bu çalışmada bizi engellemek isteyecektir' dedi.

  • 2396
Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Petrollerinde 30 yıl çeşitli görevlerde bulunan Petrol Jeoloğu Dr. Oğuz Ertürk, “Karadeniz’in doğalgaz ve petrol potansiyeline sahip olduğu Hazar Denizi’nde; Azerbaycan, Türkmenistan hatta Rusya’nın çalışmaları kuyularda kazılar yapılarak1800’lü yıllardan bu yana devam etmektedir. Hazar Denizi’ndeki potansiyel hakkında Sovyetler Birliği’nin dağılması ile deniz aramaları yapıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın yüzde 19’luk payı olan Şahdeniz Gaz Sahası; faz 1, faz 2, faz 3 şeklinde geliştirildi. Böylelikle batılı şirketler gözünü Karadeniz’e çevirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin bilimsel yaklaşımları ve teknik gücü ile dünya çapında bir proje de Deniz Derin Sondaj Projesidir… Tüm dünya denizleri taranmış, tabanda 30 metre kadar karot ve su örnekleri alınmıştır. Karadeniz ve diğer denizlerin ekonomik durumları değerlendirilmiştir” diye konuştu.  

Türkiye Petrolleri Arama Grubu Daire Başkanlığı görevi esnasında yapılan çalışmalar ile ilgili olarak bilgiler aktaran Petrol Jeoloğu Ertürk, “Türkiye ve Karadeniz’i ilgilendiren kısmı ise 1970-1975 arasında Glomar Challenge isimli gemi ile örnekler alındı. Devamında Karadeniz’in durumu saptanmıştır. Hazar Denizi ve petrol fiyatlarının gelişmesi ile deniz alanları ekonomik hale gelmiştir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Karadeniz’de ilk çalışmasını BP ortaklığı ile yapmıştır. 1990’larda başlayan bu projede, 2000’li yılların başında ve ben arama grubunun başına geldiğimde elde 2 bin kilometre 2 boyutlu sismik; bazı bölgelerde 3 boyutlu sismik lokalize olmuştur. Bunun devamında Hopa açıklarında 900 kilometre 3 boyutlu sismik, onun ardından seçilen noktada bin 560 metre su derinliğinde 3 bin metre sondaj; 4 bin 560 metre derinlikteki Hopa 1 arama kuyusu kazılmıştır. Sonuç petrol emareli kuyu diye bırakıldı” ifadelerini kullandı. 

Açıklamasını sürdüren Ertürk, “Büyük akarsu deltalarının derindeki yelpazeleri dünyada petrol ve doğalgaz kaynağı olarak biliniyor. 3 büyük nehir, Hazar Denizi’nin petrol ve doğalgaz potansiyelini barındıran kum rezervuarları oluşturmuştur. Fatih gemisi her anlamda deneyimli personele sahip… Görevini de en iyi şekilde yapmıştır. Hedef 2023 ve önümüzde 6 kuyu var. 1 Eylül’den itibaren de çalışmalara başlıyoruz. Bu alanda kullanacağımız sondaj gemileri oldukça teknolojik özellikleri vardır. Karadeniz’de doğalgazın bulunması hepimizi sevindirdi. Bazı dış güçler bu çalışmada bizi engellemek isteyecektir. Bu hukuken mümkün değil. Biz engelleri yenmek için yola çıktığımız için bunların hesapları yapılmıştır. Gaz hidrat ve çamur volkanı, doğalgazın varlığı ile doğrudan ilişkilidir” şeklinde konuştu. 


 

Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'
Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'
Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'
Ertürk, 'Karadeniz'de doğalgazın bulunması sevindirici bir haber'

Bakmadan Geçme