ERKEN STEM PROJESİ SERGİSİ İLGİ GÖRDÜ
Erken STEM projesi kapsamında öğrencilerin Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik becerilerinin geliştirilmesi amacıyla yaptığı tasarımlar büyük ilgi çekti. Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi salonunda açılışını Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya'nın gerçekleştirdiği 33 okuldan Erken STEM çalışmalarının yer aldığı eserler, ilgi ile izlendi.
Bilim, teknoloji, Mühendislik ve Matematik kelimelerinden meydana gelen Erken STEM kapsamında Fethiye'deki 33 okuldan 180 öğretmen ve 1 koordinatör eşliğinde gerçekleştirilen öğrencilerin erken yaşlarda mühendisliğe ilgilerinin arttırılabilmesi hayat boyu öğrenmeyi amaçlayan sistemde öğrendikleri teorik bilgileri geri dönüşüm ürünlerinden yaptıkları ilginç araç ve robotlarla ortaya koyan öğrenciler, alkışı hak ettiler. Açılışını Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya'nın yaptığı Erken STEM sergisinde ilkokul çağı çocukların en meraklı olduğu, en çok öğrenmeye açık oldukları zamanda öğrenme sevgisini aşılamak öğrencilerin daha derin ve detaylı düşünebilmelerini sağlamak için yapılan değişik eser ve maketler geleceğin mühendislerinin başarısını ortaya koydu.
Erken STEM projesi sergisinin açılışında konuşan Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, “Avrupa’da 1950’li yıllarda başlamış ancak ülkemizde son birkaç yıldır gündeme gelmeye başlayan STEM ve Erken STEM eğitimleri bizimde çok şükür ilçemizde ve ülkemizde gençlerimizle, nesillerimizle buluşmaya başladı” dedi.
KAYA, “STEM GELECEĞE UMUTLA BAKMANIN BİR ADIMIDIR”
Kaya, STEM eğitimleriyle amaçladıklarını şöyle anlattı; “Yıllardır hep şunu eleştirmiştik; matematik derslerinde üçgenin alanını hesaplamayı, yükseklik hesaplamayı, karenin alanını hesaplamayı biliyorduk, öğreniyorduk, bir evimizin küpünü hesaplamasını biliyorduk ama evimizin duvarını boyayacağımızda boyacıya kaç para vereceğimizin hesabını yapamıyorduk. Güneş ışıkları dünyaya kaç saniyede, kaç dakikada ulaşıyor, yıldızlar ne kadar uzaklıkta, ne kadar mesafede bunları her birini teorik olarak biliyoruz ama bunları da bir yerde kullanmıyorduk. Yapılmak istenen tam bu noktada. Bütün teorik öğrendiklerimizi hayata uygulayabilmek. Ve tabiki 21. Yüzyıl yaşam becerisi diye adlandırdığımız, nitelendirdiğimiz teknolojinin dilinin matematiğin ve mühendisliğin birlikte hep beraber çalışarak, üreten bir toplum olmanın il adımıdır STEM uygulamaları. Bu anlamda STEM geleceğe umutla bakmanın bir adımıdır” diye konuştu.
Fethiye’de 33 okulda 180 öğretmenin STEM eğitimlerinden geçtiğini kaydeden Kaya, “Bu güne kadar 33 okulumuzda 180 öğretmenimiz bu eğitimlerden geçtiler. Şuanda STEMle ilgili okullarımıza çalışmalar ve projeler devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da erken STEM’den STEM’e geçerek ortaokullarımızda da bu projenin artarak devam etmesini planlıyoruz” dedi.
Sergide bazı çocukların geri dönüşüm ürünlerinden yaptıkları araçları oynatarak dikkat çekti.