EREN DAĞI İLGİ BEKLİYOR
Muğla'nın Seydikemer İlçesi Temel Mahallesindeki 2 bin 860 metre rakımlı Eren Dağı kayak merkezi ilgi bekliyor.
Muğla’nın Seydikemer İlçesi Temel Mahallesindeki 2 bin 860 metre rakımlı Eren Dağı kayak merkezi ilgi bekliyor. Fethiye’ye yaklaşık 1 saat mesafedeki Eren Dağı kayak merkezinde kar kalınlığı 35–40 cm.yi bulurken tesisin hayata geçirilememesi üzüntü yaratıyor. Eren Dağı çevresinin turizm tesis alanı ilan edilebilmesi ve kayak merkezi kurulması için bugüne kadar 9 vali çaba gösterirken tesisisin hala tam olarak hayata geçmemesi çevre köylüler tarafından üzüntü ile karşılanıyor.
Seydikemer Eren Dağında kayak yapıldıktan sonra Fethiye’ye hareket edilip 65 km sonra ölüdeniz de denize girilebiliyor. Kayseri, Erzurum ve Uludağ’a rakip olabilecek kar özelliklerine sahip Eren Dağının kayak merkezine kavuşabilmesi için 1996 yılından bu yanan 9 vali çalışma yapmıştı. Muğla valileri Ahmet Cemil Serhadlı, Lütfi Yiğenoğlu, Hüseyin Aksoy, Mustafa Temel Koçaklar, Lütfi Yiğenoğlu, Ahmet Altıparmak, Fatih Şahin, Mustafa Hakan Güvençer kayak merkezinin hayata geçirilebilmesi için çaba gösterirken Muğla valisi Amir Çiçek’inde çaba göstermesi isteniyor. Özel idare müdürlüğünün kapatılmasıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Seydikemer Belediyesinin İdaresine geçen Eren Dağı kayak merkezi için turizm bakanlığı ve çevre ve şehircilik bakanlığının ilgi göstermesi isteniyor. Daha önce özel idare müdürlüğü tarafından küçük bir bina yapılarak kayak merkezi oluşturulurken daha sonra ihale ile işletmesi sağlanmıştı. Bu arada elektrik kontağından çıkan yangında binanın üst katı yanmıştı. İşletmeci ve kayak milli sporcusu Şeref Elbir kendi imkânlarıyla telesiyej çektiği Eren Dağında kayak dersleri vererek çevre halkını bilinçlendirmeye çalışmıştı. Şeref Elbir Eren Dağın’a 137 yataklı konaklama tesisi ve kayak merkezi projesi çizdirerek bakanlıklara başvurmuştu.
Fethiye ve Seydikemer’de kış turizmini harekete geçirecek Eren Dağı kayak merkezi projesi için bürokratik engellerin kaldırılmasına yönelik pek çok çalışmayı kendi imkanlarıyla yaptığını söyleyen milli sporcu Şeref Elbir 137 yataklı konaklama, teleski ve telesiyej mevcut yolun zirveden güneye alınması, karlama, harita çizimleri reklam tanıtımları için 50 milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırım yapılmazsa “Eren Dağına yazık” olur dedi. Şeref Elbir Erzurum Kayak Merkezinin bile 50 yılda ancak gerçekleştiğini söyleyerek Eren Dağında Haziran Ayı ortalarına kadar kayak yapılabilir. Eren Dağına en yakın davraz bin 800 metreyken Eren Dağı 2 bin 860 metre. Turizm bakanlığı otel projeleri, zemin etüdü, haritaları gerçekleştirecekti. Ancak bunlar yapılmadığı için turizm tesisi olamadı” dedi.
Şeref Elbir “Eren Dağın da Kar koşullarını önde tutarsak kendi bölgesini değil, doğuda yakın olan kayseri, Erzurum, Uludağ bunlara rakip olacak kayak merkezidir. Yatırımcı bekçilik mi yapacak tesis mi yapacak. İlk önce bunun iyi analiz edilmesi lazım. Ben orada 2 yıl dağın bekçiliğini yaptım. Yatırım olmadan burası kayak merkezimi olacak, turizm merkezimi? Bunun ikisini ayırt etmek lazım. Bu konuda alan çalışmaları harita çalışmaları ve zemin etütleri yapılması lazım. Turizm Bakanlığının verdiği alandaki teşviklere açık hale gelsin. O bölgenin kendi alanın alt yapıları ile ilgili turizm bakanlığı 2011–2012, 2013–2014 yılında her yıl 2 milyon lira bir alt yapı harcamaları tanıtımı için bir para ayırmıştı. Bunun için mücadele etmiştik. Biz bu parayı çıkarttık. Ama hiçbir yetkili gidip bir yazı ile başvurup parayı almadı. Yerinde kullanmadı diyerek “Eren dağının kayak merkezi olması için otel yolunun ve otelin en kısa zamanda yapılması lazım. Özel idarenin yaptığı mevcut bina kayakçıların dışında günlük çıkanlara dahi yetmiyordu. Biz 2 yıl burayı açık tuttuk. Ama kendi şartlarımızı zorlayarak turizm bankalığından alacağımız otel projelerine o bölgeden harita çalışmaları zemin harita çalışmaları ve zemin etütleri yapılması gerekiyor ama yapılmadığı için o hiçbir zaman kayak merkezi olma şansını kaybetti. Bizim oradaki şansızlığımız yangın geçirmiş olmamız. Dağda bekçilik yaparken ciğerlerimden hasta olmamdır. O bölgedeki sorumlu olan insanlar bir kulüp kurup dağa sahip olamadılar. Biz yolu açıp mevcut yeri 2 yıl hayata geçirmeye çalıştık. Ancak konaklama olmayınca günü birlik bir yere kadar mücadele verilebiliyor. Yatırımcı gelir ama devlet desteği olmazsa bu tip yeni kayak merkezlerinde hiçbir zaman gelişme sağlanamaz” dedi.
EREN DAĞINDA NELER YAPTILAR
Şeref Elbir “2009 yılında özel idare yap işlet devret modeliyle ihale yaptı. Bizde kaldı. Biz zemin çalışmalarının bir bölümünü yaptırdık. Oraya bir bina yapılarak tesis kuruldu. 2011 – 2012 yılında biz oranın ihalesine girdik. İhaleye giren yoktu bizi çağırdılar. “Gel gir burayı yapmamız lazım” dediler. Doğru bir adımdı. Bizde kendi şartlarımızı zorlayarak Eren Dağına bir teleski yaptık. Bu süreç içerisinde 2 bölüm oluştu orada. Bir yat işlet devret, teleski var. Bir tane de eski bina var, oda kira bedeli ödeyerek 1200 lira karşılığında kira ödeyerek orayı ıslah ettik. 2 yıl kayak severlere hizmet verdik. Muğla’dan Fethiye’den İzmir’den hatta ta Erzurum’dan Antalya’dan her yerden insanlar merak için de olsa gelip kaydılar. Ancak günü birlik olduğu için Fethiye’de konaklama yapıp ertesi gün geliyorlardı. Kayak merkezi olacaksa turizm merkezi olacaksa konaklama istiyor diyerek Bu arada bizim 137 yataklık otel projemiz vardı. Bunun projeleri çizilip sayın valimize de o dönemlerde bilgi verilmişti. Projeyi devam ettiriyoruz. Buranın orman bakanlığının kira olduğunu o zaman öğrendik. Biz kiracının kiracısıyız. Peki, nasıl yapmamız gerektiğini sorduğumuzda orman bakanlığından izin çıkmadıkça siz orada hiçbir şey yapamazsınız. Sizinde bir geçerliliğiniz yok zaten. Çünkü 3. sahsa kiraya verilemez diye orman bakanlığının bir maddesi var. Benim şahsımın kendime ortak bulmak şartıyla ekonomik olarak devamını sağlamak için çabam sürerken yatırımcı bulamadık. Bu hayal değil, gerçek bir çabaydı. Ama benim çabam yetmiyordu. Çünkü o bölgenin alan çalışması gerekiyordu. Harita, yol, reklâm tanıtımı çalışmalarının yapılması lazımdı. O sırada hasta oldum. Yani Eren Dağına bekçilik yaparken akciğerlerimden rahatsızlandım. Şimdi bir yatırımcı olursa Muğla Büyükşehir belediyesi ve Seydikemer belediyesi destek verirse Eren Dağı kış turizmini uçuracaktır. Buraya en az 50 milyon dolarlık yatırım yapılırsa Uludağ’a bile rakip olur” dedi.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI BİTİRİLMELİ
Şeref Elbir Erzurum’a bakalım 1968 de kuruldu. 2011 olimpiyatları ancak yapıldı yani 50 yıl sonra ancak kayak merkezi oldu diyerek “Kayseri yine aynı. Ben eski milli sporcuyum yani şuanda da Türkiye kayak federasyonunda eğitim ve teknik kurulundayım. Kayağın, pistlerin, kar’ın ne olduğunu iyi bilen birisiyim. Onun için bu bölgenin kayak merkezi olmaması için hiçbir neden yok. Ama ne var yatırımcının gelebilmesi için o alanların çalışmalarını yapıp turizm bakanlığıyla beraber alt yapı çalışmalarını bitirip turizme açılabilmesi için yatırımcının bölgeye çekilmesi lazım. Alt yapıları tamamlanırsa yatırımcı kolay gelir. Bunları yapmadan turizmci gelmez” diye konuştu.
Bakmadan Geçme
Fethiye’de emekli vatandaş isyan etti 'Bazı ürünleri tatmak bile lüks oldu'
AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Sarıhan’dan açıklama “Yanıltıcı Girişimlere İtibar Etmeyin”
Muğla Büyükşehir ekiplerinden su baskınlarına anında müdahale
Fethiye Sokak Lezzetleri’nde öğrenci dostu kampanya 230 liralık menü 150 TL
Fethiye Cuma Pazarı’nda 30 Yıllık Tezgah ile Dört Çocuk Evlendirdi
Muğla'da Yasa Dışı Avcılık Denetimleri Devam Ediyor