• Haberler
  • Siyaset
  • ERBAY 'ORMANLARIMIZ MADENCİLİK ADI ALTINDA TALAN EDİLMEKTEDİR'

ERBAY 'ORMANLARIMIZ MADENCİLİK ADI ALTINDA TALAN EDİLMEKTEDİR'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Köyceğiz Sandras Dağı'ndaki maden alanının genişletilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. CHP'li Erbay, yazılı olarak yaptığı açıklamada 'Doğal güzelliklerimiz maden sahalarına kurban edilmektedir' dedi.

  • 1633

CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Köyceğiz’deki Sandras Dağı’nda maden arama faaliyeti yapan şirketin maden alanını 2.5 hektardan 25 hektara çıkarmak için başvuru yapması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına verdiği soru önergeleri ile konuyu TBMM gündemine taşıdı.

 

MADENLER İÇİN DOĞAMIZIN YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

 

Sandras Dağı’nda dört yıldır olivin madeni çıkaran şirketin maden faaliyet alanının genişletilmesi talebine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Doğal güzelliklerimiz maden sahalarına kurban edilmektedir. Maden sahasının genişletilmek istendiği bölge binlerce yılda oluşan, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Maden alanı için bu muhteşem ekosisteme zarar verilmesine asla izin verilemez. Köyceğiz’in ve Sandras Dağı’nın doğal güzelliklerini torunlarımızın da görmesini ve onların da bu güzellikler içinde büyümesini istiyoruz. Muğlamızda çevreye duyarlı tüm vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte doğal güzelliklerimizi korumak için mücadele edeceğiz.” dedi.

 

Sandras Dağı’nın binlerce yıl sonucunda oluşan bir ekosisteminin ve doğal güzelliklerinin birilerine rant sağlamak için yok edilmeye çalışıldığını belirten Erbay, şunları söyledi: “Yıllardır ormanlarımız yakılmakta ya da madencilik adı altında talan edilmektedir. Eşsiz doğal güzelliklerimiz rant uğruna katledilmektedir. Artık bu yağmaya dur deme vakti gelmiştir.

 

ÇED RAPORUNDAN KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Dört yıldır faaliyet gösteren şirket 2.5 hektar olan maden faaliyet alanını 25 hektara çıkarmak için başvuru yapıyor. Burada bir cinlik peşindeler. Çünkü 25 hektarın altında olan maden alanlarında ÇED raporu alma zorunluluğu yok. Buradan da anlaşılıyor ki buradaki işlem doğaya ve çevreye zarar verecek. Herkes bunu biliyor. Birkaç sene sonra şirket tekrar alanı genişletmek isteyecek ve bu şekilde Sandras Dağı’nın bütün doğal güzelliği talan edilecek.

 

DOĞAL GÜZELLİKLER VE SU KAYNAKLARI YOK EDİLECEK

Sandras Dağı, binlerce yılda oluşan bir ekosisteme sahip. Maden sahasının genişletilmek istendiği bölge binlerce yılda oluşan, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Türkiye'nin önemli endemik doğa alanlarından biridir. Ayrıca maden sahasının hemen yanında Gökçeova ve Kartal gölleri bulunmaktadır. Bu göller bölgenin önemli su kaynaklarındandır. Maden sahasının genişletilmesiyle birlikte hem yeraltı hem de yer üstü su kaynakları da yok olacaktır.

 

Ağaç katliamının önü açılmaktadır

Son dönemlerde Muğla, tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşamış ve yüzbinlerce ağacını kaybetmiştir. Maden sahası genişletildiği taktirde, şirketin genişletmek istediği 22.5 hektar alandaki binlerce ağaç kesilecektir. Diğer yandan yaban hayat yok olmaktadır. Orman yangınları ve maden çalışmaları nedeniyle ekosistemin parçası olan canlı türleri yerinden olmaktadır. 

 

TURİSTİK VE KÜLTÜREL ALANLAR YOK EDİLECEK

Sandras Dağı, doğal güzellikleriyle hem yaz hem de kış mevsiminde doğaseverlerin ziyaret ettiği, önemli trekking parkurlarından birisidir.  Gökçeova Göleti ve Kartal Gölü arasında trekking, cross-country kayak ve yürüyüş turlarının yapıldığı parkur da artık kullanılamayacaktır.  Diğer yandan ülkemizi dünya çapında tanıtmayı ve alternatif spor turizmini geliştirmeyi amaçlayan, bölgenin en önemli bisiklet rotalarından biri olan ve The ECO Trails Projesi kapsamına alınan Ağla-Gökçeova Göleti-Çövenli geçişini içeren K5 -Trans Sandras bisiklet rotası maden alanının genişletilmesiyle ortadan kalkacaktır.  Ayrıca bölgemizde yaşayan birçok farklı kültürden vatandaşımız için kutsal mekan olarak kabul edilen ve her yıl düzenlenen şenliklere birçok insanın katıldığı Çiçek Baba Eren’i kutsal alanı da bu çevre katliamından etkilenecektir.

 

DOĞA TALANINA DUR DİYECEĞİZ

Doğal güzelliklerimizin maden sahalarına, yağmaya, talana kurban edilmesine izin veremeyiz. Köyceğiz’in ve Sandras Dağı’nın doğal güzelliklerini torunlarımızın da görmesini ve onların da bu güzellikler içinde büyümesini istiyoruz. Bunun için Muğlamızda çevreye duyarlı tüm vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte doğal güzelliklerimizi korumak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.

 

Sandras Dağı’ndki maden sahalarının genişletilmesiyle ilgili TBMM’ye bir soru önergesi veren Erbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

Sandras Dağı’nda mevcut durumda kaç hektar alanda olivin madeni çıkarma faaliyeti yürütülmektedir?

Maden çıkarma faaliyetinde buluna şirketin maden faaliyet alanını 2,5 hektardan 25 hektara çıkarmak için başvuru yaptığı doğru mudur?

Eğer bu başvuru doğru ise Bakanlığınız tarafından maden alanının genişletilmesi yönündeki başvuruya ne cevap verilmiştir?

Maden çalışması için genişletilmek istenen alan için ÇED ve risk raporu alınmış mıdır?

Bugüne kadar maden çıkarma faaliyeti için kaç tane ağaç kesilmiştir?

Maden faaliyet alanının 25 hektara çıkarılması durumunda kaç tane ağaç kesilecektir?

Maden sahasının genişletilmek istendiği söz konusu bölgenin  karaçam ve sığla ormanları, alpin bitki örtüsü ile 80 endemik bitkiye ev sahipliği yapan ayrıca biyolojik çeşitliliği ile Türkiye'nin önemli endemik doğa alanlarından biri olduğu ortadayken bu alanların korunması için ne tür önlemler alınmıştır? 

Maden sahasının yanı başındaki Gökçeova ve Kartal gölleri gibi bölgenin önemli su kaynaklarının ne tür etkilere maruz kalacağı ve bu su kaynaklarını korunması ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

Bölgede yaşayan birçok farklı kültürde vatandaşımız için kutsal mekan olarak kabul edilen, her yıl şenlikler düzenlenen Çiçek Baba Eren’i kutsal alanının korunması için önlemler alınmış mıdır?

 Ülkemizi dünya çapında tanıtmayı ve alternatif spor turizmini geliştirmeyi amaçlayan, bölgenin en önemli bisiklet rotalarından biri olan ve The ECO Trails Projesi kapsamına alınan Ağla-Gökçeova Göleti-Çövenli geçişini içeren K5 -Trans Sandras bisiklet rotası maden alanının genişletilmesiyle ortadan kalkacaktır. Yine Sandras Dağı eteklerinde, Gökçeova Göleti ve Kartal Gölü arasında trekking, cross-country kayak ve yürüyüş turlarının yapıldığı parkur da artık kullanılamayacaktır. Maden faaliyet alanının genişlemesinin bölge turizmine vereceği zararların tespiti ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

Bakmadan Geçme