EN TATLI KONGRE SONA ERDİ
Dünya arıcılarının bir araya geldiği Fethiye'deki Uluslararası 4. Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 20. Apislavia Kongresi ile birlikte eş zamanlı olarak Fethiye'de başlarken. 5 gün süren kongrede 100'e yakın tebliğ sunulduğu öğrenildi.
Dünya arıcılarının bir araya geldiği Fethiye’deki Uluslararası 4. Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 20. Apislavia Kongresi ile birlikte eş zamanlı olarak Fethiye'de başlarken. 5 gün süren kongrede 100’e yakın tebliğ sunulduğu öğrenildi. GEKA’nın destekleriyle Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Apislavia Arıcılar Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen en tatlı kongreye 28 ülkeden 500’e yakın arıcı ile Türkiye’nin dört bir yanından bin 400’e yakın arıcı katıldı.
Açılışına Muğla ValisiAmir Çiçek, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Dünya arıcılar birliği başkanı Gilles Ratig, Apislavia ülkeleri arıcılar birliği başkanı Tadevsz Sabat’ında katıldığı 5 gün süren Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresine bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Kazakistan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Kırım, Azerbaycan'ın kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği üyeleriyle Dünya’nın değişik Ülkelerinden çok sayıda arıcı ve bilim adamları katılıyor.
Türkiye’deki arıcılık birliklerini ve arıcıları dünyaya entegre etmeği, arıcılık kültürünü çok geniş perspektifte tanıtmayı amaçlayan Kongreye Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı da destek veriyor. 100’e yakın bildirinin sunulduğu kongrede arı yetiştiriciliği ve polinasyon, arı ürünlerinin tıpta kullanımı, arıcılıkta verimlilik, arı biyolojisi, arı sağlığı ve hastalıkları, arıcılıkta teknoloji gelişimi, Türkiye’de ve Dünya’da arı planlaması, Türkiye’de çam balı üretim alanları ve yöresel ballar, arı ıslahı ve ana arı yetiştiriciliği, Dünya ve Türkiye arıcılığının yapısal analizi ve sorunlar ile arıcılık ve ekonomi konuları masaya yatırılıp tartışıldı. Türkiye ve Dünya’dan önemli uzmanların görüşlerini belirttiği toplantılara çok sayıda Türk arıcısı katılıp Ülkemiz arıcılığını nerede ve nasıl görmek istediklerine anlattılar. İlk kez bu konferansta “ sektör konuşuyor” isimli panelde gerçekleşirken göçer arıcılığın etkileri de tartışıldı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz kongreyi değerlendirdiği açıklamasında Dünya’nın 28 ülkesinden ve Türkiye’den gelen arıcılarımız Fethiye Ölüdenizdeki bu kongreden çok memnun kaldılar. 2017 yılında İstanbul’da yapılacak Dünya Arıcılık kongresinin de yine ölüdeniz de Liberty Likya Hotel de yapılmasını istediler. İnanın gece 23.00’e kadar devam eden bilimsel toplantılar 2 bin’e yakın arcımız tarafından ilgi ile izlendi. 100’ü aşkın tebliğ sunuldu. İlk kez sektör konuşuyor paneli gerçekleştirildi. 21- 23 Kasımda İstanbul’da 2.si yapılacak arı ve bal ürünleri fuarında da Türkiye’deki bal çeşitliliğimizi görücüye çıkaracağız. Üretici ile tüketiciyi İstanbul’da buluşturacağız bu uluslar arası kongre’de de arı biyolojisinden arı sağlığına, arı ürünlerinin tıpta kullanımından ülkemizin arı planlamasına kadar bilimsel tüm konular masaya yatırılıp tartışıldı” dedi.
RUHSATSIZ TARIM İLAÇLARI VE BAL DİYE SATILAN GLİKOZLA MÜCADELE
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ruhsatsız satılan arıcıların kullandığı bazı tarım ilaçları ve bal diye satılan glikozla bal üreten merdiven altı üreticelere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini devletten bu konuda destek beklediklerini de söyleyerek “bu toplantıda çok önemli konuları tartıştık en önemlisi polinasyon yani arının bitkisel üretime katkısı öne çıktı. Polinasyon olmazsa hayat yok yani kirazdan ayçiçeğine kadar ihraç ettiğimiz tüm ürünler arı yoksa bu ürünlerin ihracatı da yok. Biz arıcılıkta ruhsatsız kullanılan tarım ilaçlarına, glikozu bal diye satan tüccarlarla mücadele etmeyi sürdüreceğiz bu konuda açılmış pek çok mahkeme var. hemen her birini kazanıyoruz” dedi.
ŞAHİN “DEVLETİN ISLAH PROJELERİNE İHTİYACIMIZ VAR”DEDİ MUĞLA’DA ARICILIK ÜRETME İSTASYONUNUN YENİDEN KURULMASI İSTENDİ
Dünya arıcılarının bir araya geldiği Fethiye ölüdenizdeki Uluslararası 4. Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve 20. Apislavia Kongresini değerlendiren Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin kongreye yoğun ilginin olmasından dolayı memnun olduklarını 28 ülkeden ve Türkiye’den 2 bine yakın arıcının 5 gün boyunca bilimsel toplantıların içinde kalmasından dolayı gelecekte yapılacak kongrelerinde yine Fethiye’de yapılmasının istendiğini söyledi. Şahin, kongrede 100’e yakın tebliğin sunulduğunu önemli konuların tartışıldığını belirterek çam balı üretiminin daha geniş sahalarda yapılması için çam balı üretim alanlarının genişletilmesinin bu alanda ormanların arı üretilen yüzde 8’lik oranın yüzde 15’e çıkartılması ormanlar için Zararlı olan Basra böceğinin zararlı böceklerden çıkartılmasını ayrıca çiftlikler ve boş alanlarında bal üretim alanları olarak genişletilmesi istendi” dedi. “Avrupalı arıcılar kültür çiftliklerinde bile bal üretiyorlar diyen Ziya Şahin “ biz Türkiye olarak bir kovandan 30 kilo yerine neden 50 kilo bal alamıyoruz. Bu konular çok önemli ayrıca 5 arı ırkının ıslah edilmesi de gerekiyor. Arıcılar olarak devletin ıslah projelerine ihtiyacımız var. Fethiye’de arcılık üretme istasyonu vardı. Ancak 2003 yılında kapatıldı. Türkiye’nin en fazla bal üreten bölgelerinden olan Muğla’da bir arcılık üretme istasyonu bulunmamasının bir eksiklik olarak bu kongrede bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
Bakmadan Geçme
Fethiye’de Vatandaşlardan Asgari Ücret Yorumu
AK Parti İl Başkanı Laçin’den CHP’ye Eleştiri: 'Muğla Hak Ettiği Hizmetleri Bekliyor'
Fethiye Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi'nden Son Teknoloji MR Cihazı
Fethiye Denizatı Restoran’da Unutulmaz Yılbaşı Gecesi
MUSKİ ekipleri yağmur mesaisinde
Fethiye Salı Pazarı’nda Esnaf Açtı Ağzını Yumdu Gözünü, Sert Açıklamalar