Emlakçılara Yeni Kurallar Geldi

Tüm Türkiye'deki emlak sektöründe çalışan görevlilerin beklediği taşınmaza aracılık yönetmeliği nihayet çıktı

  • 1731
Emlakçılara Yeni Kurallar Geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Türkiye'deki emlak sektöründe çalışan görevlilerin beklediği taşınmaza aracılık yönetmeliği nihayet çıktı. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz; ''Emlak sektörünü yakından ilgilendiren bu yönetmelik ile biz emlakçılar, devlet tarafından tanınmış olduk'' ifadelerini kullandı.

Oğuz; ''Şimdi sektöre düzenleme yapılacak. Alıcılar ve mal sahipleri emlakçılar korunacak. Dolandırıcılık, üçkağıtçılık, sahtekarlık olayları azalacak. Vergisel anlamda kayıp ve kaçaklar azalacak. Sektör denetim altına alınacak, emlakçılık yapanlar kayıt altına alınacak. Bu yönetmelik emlakçılara bir kısım yetkiler getirip sorumluluklar yüklüyor. Tapu dairesinde ön araştırma yapma yetkisi veriyor. Bakanlık taşınmaz ticaret bilgi sistemi kuracak. Faaliyetler bu bilgi sistemi üzerinden denetlenecek. Yasalar dahilinde vergi kaydı olup, odaya kaydı olup, belgesi olan emlakçılar hak sahipleri olacak. Şu an resmi olarak yapan emlak ofisleri korunacak. Yeni açılanlar bu yönetmeliğe tabii olacaklar. Mesleki yeterlilik belgesi şartı da getiriliyor. Yönetmelik ayrıca yetki belgesi şartı getiriyor. Yetki belgesi ticaret il müdürlüklerinden alınacak. Mesleki yeterlilik belgesi de mesleki yeterlilik kurumundan alınacak. Home ofis gezer ve seyyar emlakçılık hadisesi artık bu yönetmelikle bitiyor. Yönetmeliğin uygulanması için 3 aylık bir süre verilmiş, bu süre içerisinde arkadaşlar gerekli işlemleri yapıp, kendilerini duruma uyduracaklar. Aynı zamanda emlakçılık yapan sadece emlakçılık yapacak. Galeri emlak, emlak inşaat, sigortacılık emlakçılık gibi faaliyetler birlikte yapılamayacak. Sadece emlak alım satım taşınmaza aracılık olacak'' dedi.
 

''SEÇİM SÜRECİ SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ''

Oğuz; seçim sürecinin satışları biraz düşürdüğünü de ifade ederek; ''Seçim süreci satışları biraz düşürdü. Herkes seçimin neticesini bekliyor. Seçimden sonra daha iyi olacak diye bekliyoruz. Yönetmelik zaten seçimden önce çıktı. Bu bir milat. Emlak sektörü için konunun çok fazla anlaşıldığını emlakçılar ve mal sahipleri açısından düşünmüyorum. Son derece ciddi önlemler yaptırımlar düzenlemeler getirdiği kesin. Birkaç hafta içerisinde özellikle seçimden sonra konu detaylarıyla anlaşılmaya başlanacak. Bu yönetmeliğin arkasında genelgeler çıkacak. Kamu idareleriyle ilgili şartlar belirlenecektir. Genelgeler çıktıkça konu daha da netleşecektir'' diye konuştu.

Bakmadan Geçme