Emlak sektörü tedirgin

Fethiye ve bölgede emlak ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin başında bulunan Doğuş Çelik bölgede emlak ve inşaat alanında 2021yılını değerlendirdikten sonra 2022 yılından da beklentilerini aktardı. Doğuş Çelik emlak sektörünün tedirgin olduğunu ifade etti.

  • 7758
Emlak sektörü tedirgin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı Aralık ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. TÜİK Denizli Bölge Müdürü Özer Coşkun tarafından verilen bilgiye göre Muğla’da konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,7 artış yaşandı.
“2021 YILINDA EMLAK SEKTÖRÜ ÇOK DÜZGÜN BİR SEYİR İZLEMEDİ”
TÜİK’in verdiği bu bilgilerden sonra Fethiye bölgesinde emlak, inşaat ve proje ofisi olarak hizmet veren bir şirket sahibi olan Doğuş Çelik ile görüştük. Görüşmemizde 2021 yılını değerlendiren ve 2022 yılından beklentilerini aktaran Çelik “2021 yılında emlak sektörü çok düzgün bir seyir izlemedi. Parçalı ilerledi. 2 ay kadar sezon açıldı işlerimiz hızlı ilerledi satışlar yoğun geçti. 1-2 ay kapandı tamamen duruldu.  Bunda tabii ki ülkenin genel gündeminin de payı vardı. Bu süreçte mevcut ekonomik koşullar ve değişikliklerle 1-2 ay gibi durgunluklar yaşayarak geçti.  Bir hızlandı bir yavaşladı. Ama genel anlamda beklediğimiz kadar iyi geçmedi. 2020 ‘ye oranla daha düşük geçti. Genele baktığımızda düşük geçmesine rağmen o hızlandığı aralardaki yüksek oran aradaki açığı kapatmaya yaklaştı” dedi. 
SEKTÖRE PANDEMİ ETKİSİ
Pandeminin bu duruma olumlu etkisi olduğunu ifade eden Doğuş Çelik “İnsanlar büyükşehirlerden sıkılıp daha kırsal alanlara daha güneye gelmek istediler. Bir hareketlilik oldu. Mümkün olduğunca satışta sağladık” diye konuştu.
 “PİYASALARDA GENEL ANLAMDA BİR TEDİRGİNLİK VAR”
2022 yılında ekonomik şartların  çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik “Bu şartların bize getireceklerini henüz bilmiyoruz. Piyasalarda genel anlamda bir tedirginlik var. Hem inşaat hem emlak sektöründe birbirini tamamlayıcı iki sektör olduğu için vatandaş henüz kararsız, nereye yatırım yapacağını bilmiyor. Rakamlarda ciddi yükselme ve düşüşler oldu. Ve bunu bir dengeye oturtamadık henüz. Dengeye oturunca daha iyi olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.
“BİR ÜRÜNÜ 1 LİRAYA DA 10 LİRAYA DA BULABİLİYORSUNUZ”
Bir inşaatın metrekare   bazında maliyetlerinden de bahseden Çelik “Fiyatlar konusunda talep burada önemli eskisi gibi ortalama rakamlarla ilerleyemiyoruz ürün çeşitliliği çok arttı. Kalite bazında da çok arttı. Bir ürünü 1 liraya da 10 liraya da bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla o aradaki rakamları telaffuz etmek çok zor ama orta halli bir şey yaparsanız yaklaşık olarak metrekare fiyatları 4-4,5 lira arasında geziyor şu anda” dedi. 
EVLER PROJEDEN SATILIYOR
Proje satarken çok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Çelik “Müşterinin talebi dahi olsa ve bizim için o an uygun rakamda olsa tedirginlik içinde bunu verip vermeme ile ilgili çok çok hesap yapmaya başladık. Eskiden böyle hesaplar yapmaz arada ki fiyat farkını satışta sağlardık. Şimdi ise bitmiş halde ev sayısı çok az sıfır bina olarak. Çünkü projeden çoğu satılıyor. Ama satarken bir risk payı koymak zorunda kalıyoruz. Tabii arazi maliyetleri de çoğaldığı için aslında bunu da inşaat maliyetinin içine dahil ediyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Baya matematik problemi çözer gibi bununla ilgili hesaplamalar yaparak satışı öyle sağlıyoruz” dedi. 
“SIFIR BİNA DAHA FAZLA SATILIYOR”
Son dönemlerde inşaat sektöründe inşaat sayılarının artmasından dolayı sıfır bina sayısı çok fazla olduğunu söyleyen Doğuş Çelik “Dolayısıyla insanlar yatırım yapıyorlar ve ikinci el binalar çok fazla satılamıyor. Çünkü insanlar yatırım için almaya başladı.  Ve yatırım için şu an satıp satmama konusunda emin olamıyorlar. Doğru zaman mı değil mi diye düşünürken uzun bir süre geçiyor. O yüzden sıfır bina satışı daha yoğun” dedi. 
“NOTER SÖZLEŞMEMİZİN BİLE BOZULDUĞU OLUYOR”
Satıştan dönmenin etik bir davranış olmadığını da sözlerine ekleyen Doğuş Çelik “Bizim de başımıza geliyor. Zaman zaman inşaat ile ilgili bir müşteri ile sözleşme yapıyoruz. Çok kısa süre içinde noter sözleşmemizin bile bozulduğu oluyor.  Bu sektöre hakim olmayan insanlar için çok kızamıyorum buna çünkü çok etkileniyorlar etrafta konuşulanlardan. Belki son mülkleri o yüzden satarken tedirgin oluyorlar. Bu tarz şeyler olabiliyor. Ama hoş değil tabi ki” dedi. 
 

Bakmadan Geçme