• Haberler
  • Ekonomi
  • Emekliye Çift Maaş Fırsatı, Yeni TES Sistemi Bu Yıl Başlıyor

Emekliye Çift Maaş Fırsatı, Yeni TES Sistemi Bu Yıl Başlıyor

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde bu yıl uygulamaya alınması beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilere çift maaş alma imkanı sunacak. Türkiye'de mevcut Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) üzerine geliştirilen TES, emekli olduklarında hem SGK'dan hem de TES'ten maaş alacak şekilde çift ödeme fırsatı sunacak. Ayrıca, emekliler TES'teki birikimlerini toplu olarak da alabilecekler.

  • 301
Emekliye Çift Maaş Fırsatı,  Yeni TES Sistemi Bu Yıl Başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TES Nasıl İşleyecek?
TES, SGK'nın yerine geçmeyecek ancak ek bir alternatif emeklilik sistemi olarak devreye girecek. Bu sistem yeni işe girenler için zorunlu olacak ve mevcut çalışanlar için kademeli olarak uygulanacak. Otomatik Katılımlı BES gibi zorunlu olmayacak, ancak TES kapsamında işverenler her ay sigorta öder gibi çalışanlarının TES hesaplarına prim yatıracak.

Kimler Yararlanacak?
TES'ten tüm çalışanlar faydalanabilecek. BES'ten farklı olarak, TES için işverenler zorunlu prim yatıracak ve çalışanların emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmeleri sağlanacak. Ancak, TES çalışmayanlara prim yatırılmayacak ve yaş şartı açısından da esneklik sağlanacak.

TES ve BES Arasındaki Farklar
BES'te yatırılan tutarlar bir fonda değerlenirken, TES'te işverenler tarafından zorunlu olarak prim yatırılacak. Emekliler TES'ten isterlerse toplu, isterlerse de aylık ödeme alabilecekler. TES, emeklilere ortalama bir maaş tutarı sunarak refahlarını artıracak.
 

Bakmadan Geçme