Emekliler artık bu işlerde çalışamayacak

Anayasa Mahkemesi, devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti.

  • 257
Emekliler artık bu işlerde çalışamayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anayasa Mahkemesi, devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olanları da etkileyecek.

Geçtiğimiz günlerde alınan kararla ilgili olarak Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, konuya ilişkin şu detayları paylaştı:

5335 Sayılı Kanun'a göre, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına atanamayacakları hükme bağlanmıştı.

Ancak 2021 yılında kabul edilen bir torba kanunla bu kapsamda Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı gibi kurumlarda emekli aylığı kesilmeksizin çalışmaya izin verilmişti. Ancak bu istisna, Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunarak tümden iptal edildi.

Kararın yürürlüğe girdiği 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren, bu kurumlarda çalışan emeklilerin ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam etmeleri ya da çalıştıkları kurumlardan ayrılmaları gerekecek.

Karar, başta Kızılay olmak üzere bu kurumlarda geçen yıldan bu yana EYT kapsamında emekli olan ve çalışmaya devam eden kişileri etkileyecek.

Bakmadan Geçme