EKONOMİYE DEĞER KATAN FİRMA : AKDENİZLİ GRUP
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer ekonomisine değer katan üyelerini onurlandırdı
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer ekonomisine değer katan üyelerini onurlandırdı. Ödül töreninde Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar, Seydikemer Kurumlar Vergisi sıralamasında üçüncü olan Akdenizli Akaryakıt Taşımacılık İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Önder Akdenizli adına finans müdürü Emin Duru’ya ödülü takdim etti.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer ekonomisine değer katan üyelerini, DSİ Fethiye Sosyal Tesisleri”nde düzenlediği törenle ödüllendirdi. Ödül töreninde Fethiye ve Seydikemer’de kurumlar ve gelir vergisinde derece giren rekortmenlere ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar, Seydikemer Kurumlar Vergisi sıralamasında üçüncü olan Akdenizli Akaryakıt Taşımacılık İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Önder Akdenizli adına finans müdürü Emin Duru’ya ödülü takdim etti.
FTSO, “Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni”nde, Fethiye ve Seydikemer’de 2017 yılında kurumlar ve gelir vergisi ile istihdam ve ihracat rekortmenleri sıralamasında ilk 3’e giren oda üyelerine plaket sundu. FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın açılış konuşmasıyla başlayan törende Osman Çıralı, FTSO’nun 2017 yılı Sosyo Ekonomik Raporu’nu da katılımcılarla paylaştı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Fethiye Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen ödül törenine; Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, Fethiye Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar, Fethiye Vergi Dairesi Müdürü Mithat Aktar, Seydikemer Vergi Dairesi Müdürü İsmail Eryıldız ve Fethiye ve Seydikemer’den ödül almaya hak kazanmış kurum ve kişiler katıldı.
FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, “Fethiye ve Seydikemer’de faaliyet gösteren sağladıkları istihdamla bölgemiz ekonomisine değer katan, yaptıklarıyla ülkemizi yurtdışı pazarlarına tanıtan insanlarımız için düzenlediğimiz ödül töreni için buradayız. Öncelikle ödedikleri vergilerle ülkemizde kazandırdıkları dövizle bizleri gururlandıranlara şükran ve teşekkürlerimizi sunuyorum. Fethiye ve Seydikemer bugün tarım ve hayvancılık sektörleriyle dünyaca bilinen bir yer ise onların sayesinedir. Dünya Ticaret Örgütünün verilerine göre 2017 yılında dünyaya ticaret hacmi 5.2 büyürken 2018 yılında yüzde 4.02 geriledi. Bu yıl dünyada son 35 yılın en şiddetli ticaret savaşları yaşanıyor. Ülke olarak savaştan etkilenmememiz mümkün değil. İş dünyası olarak verdiğimiz her kuruş vergi, yaptığımız her ihracat daha da önem kazanıyor. Elini taşın altına koyan tüm girişimcilerimiz için 2019 çok verimli olsun. Amerikalı ünlü iş adamının dediği gibi bir işte başarılı olmak en tepeye ulaşmak için o işle ilgili her şeyin bilinmesi gerekir. Günümüzde bilgi ve iş dünyası arasındaki ilişki son derece önemlidir. Yatırım ortamının sağlıklı ve sürdürülebilir olması için doğru bilgi ve güvenilir kaynak gerekiyor. FTSO olarak bölgemizdeki tüm sektörlerin gelişmesini sağlamak amacıyla hizmetler sunuyoruz. Bu amaçlardan biride bölgemizi tanıtmaktır. Bugün sizlerle paylaştığımız kamu ve özel sektör planlamalarını doğru yapabilmek adına hizmet edecek bölgemizle ilgili ekonomik, kültürel faaliyetleri yerine getirmenin ötesinde titiz bir çalışmanın ürünü olarak hazırlandı” diye konuştu.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Ne zaman birkaç kişi bir araya gelse bölgedeki yatırım fırsatlarını konuşur ama bu fırsatları doğru değerlendirmek, uzun süreli yatırımlara dönüştürebilen girişimci sayısı çok az. Ana caddelerde boş duran, sık sık el değiştiren dükkanlar görsek de bölgemizde tarımda ve turizmde girdisi çok olan ilçelerimiz var. Fethiye ve Seydikemer devletimize yük olan değil, ödediği vergilerle devletin çarkını dönmesine katkı sağlayan ilçelerimiz. Vergi ülkemizin kalkınması ve hizmet kalitesinin artması için önemli bir unsurdur. Bizde odamız olarak başarılı girişimcilerimize onure etmek, cesaretlendirmek ayrıca diğer girişimcilere, girişimci adaylarına örmek olmasını sağlamak için ödül törenimizi düzenledik” dedi.
Fethiye ve Seydikemer’e yatırım yapacak bir girişimcinin Muğla verilerine baktığı zaman yanlış hesaplamalar yapabildiğine işaret eden Çıralı, “Çünkü Muğla’nın 13 ilçesi var. 13’ünün de ayrı ayrı dinamikleri var. Bizde faaliyet alanlarındaki ilçelerimizin önemli verilerini kurumlardan tek tek isteyerek sosyo ekonomik raporumuzu hazırladık. 64 kurumdan yazışmalarımızı yaparak bilgileri derledik” diye konuştu.
Raporun içeriğinden bahseden Çıralı, “Vergi mükellef sayıları, bölgemizin ödediği vergi miktarı, bölgemize gelen turist sayısı, bölgemizde açılmış olan toplam iş yeri ve çalışan sayısı gibi bilgilere maalesef yer veremedik. Çünkü bu sonuçlara sağlıklı bir şekilde ulaşamıyoruz. Buna karşılık İlçe Milli Eğitim, İlçe Sağlık ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden almış olduğumuz bilgilerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bölgemiz nüfusuna baktığımız zaman Fethiye’nin nüfusunun her yıl arttığını, Seydikemer’in ise azaldığını görüyoruz. Bölgemizde boşanma olayı her yıl artıyor. Muğla, göç alan iller sıralamasında 2016 yılında 18, 2017 yılında da 14’üncü sırada yer almış. Göç veren iller sıralamasında ise 2016 yılında 24, 2017 yılında da 25’İnci sıradayız. Fethiye ve Seydikemer’in eğitim durumuna baktığımız zaman her 2 ilçemizde de büyük çoğunlukla ilkokul mezunu olduğunu görüyoruz. Her iki ilçemizde de öğrenci sayısı artıyor” diye konuştu.
Tarım ihracatında Rusya ile yaşanan krizin etkilerinin hala yaşandığına dikkat çeken Çıralı, “2017 yılında tarım ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 20 artış söz konusu. Ancak bu 2015 yılının ihracat miktarının yüzde 27 gerisinde. En çok tarım ihracatı yaptığımız ülkede Beyaz Rusya. Tarımda elde edilen milli hasılada yıllar itibariyle artış olduğu gözüküyor” dedi.
Fethiye’nin Türkiye’nin yat kapasitesinin yüzde 13’üne sahip olduğunu belirten Çıralı, “Bu çok önemli bir rakamdır. Giriş çıkış yapan yat sayılarına baktığımız zaman Göcek ve Fethiye arasında çok bir fark gözükmüyor. Fethiye’nin lokomotif sektörü turizmi incelediğimizde; yatak sayısında azalma dikkat çekiyor. Yerel belgeli işletmelerin yatak sayısında ciddi azalmalar var. Fethiye olarak 10 bin 898 adedi yatlarda olmak üzere toplam 42 bin düzeyinde yatak kapasitemiz var. Yabancı turist sayısında ise hala 2015 yılını yakalamış değiliz. Turizmciler 2018 yılının daha başarılı geçeceğini söylüyorlar” dedi.
Fethiye ve Seydikemer olmak üzere toplamda 58 ihracatçı olduğunu ifade eden Çıralı, “Bunların 56 tanesi Fethiye Merkeze kayıtlı. 2 tanesi de Seydikemer’de. Fethiye’deki firmalarda en çok Beyaz Rusya’ya, Seydikemer’deki firmalar da en çok Almanya’ya ihracat yapıyorlar” dedi.
Fethiye’nin trafik sorununa da dikkat çeken Çıralı, Fethiye’de tescilli araç sayısında artış yaşandığını kaydetti. Çıralı, “İlçemize karayolu ile gelen çok sayıda misafirlerimiz var. Büyükşehir’in otogar yapma planı vardı ama bu 5 yıl ertelendi” ifadelerini kullandı.
Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreninde ödül alan kişi ve kurumlar şu şekilde:
Fethiye Kurumlar Vergisi sıralamasında birinci Belcekız Otelcilik ve Turizm A.Ş.,
İkinci Medcezir Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Üçüncü Domaniç Turizm İnşaat Tarımsal Ürünler ve Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat A.Ş.
Fethiye Gelir Vergisi sıralamasında birinci Ramazan İldin, üçüncü Birol Güner.
Seydikemer Kurumlar Vergisi sıralamasında birinci Fethiye-Seydikemer ilçeleri Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, ikinci Doğrular İnşaat Malzemeleri Nakliye Yem Toprak Ürünleri Turizm İnşaat Ticaret İthalat İhracat Limited Şirketi, üçüncü Akdenizli Akaryakıt Taşımacılık İnşaat sanayi Ticaret A.Ş.
Fethiye İhracat Rekortmenlerinde dereceye girenler ise şu şekilde:
Birinci sırada Fethiye Mermercilik Petrolcülük Maden İnşaat Turizm Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ikinci sırada Sinelay Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi.
Seydikemer İhracat Rekortmenlerinde dereceye girenler ise şu şekilde:
Birinci sırada Balık Teknik Su Ürünleri Necip Ümit Türkmen. İkinci sırada Selina Balık İşletme Tesisi İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.
Türkiye’nin ilk 500 firması sıralamasında 334. Sırada yer alan Acarlar Ticaret Sanayi ve Turizm A.Ş.’ye ödülleri takdim edildi.