Eko Turizm Projesine muhtarlardan destek
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) hibe desteği almaya hak kazanan 'Echo-Turizmin Farkındayız Eğitim ve Danışmanlık' Projesi ile ilgili muhtarlara bilgi verildi.
FTSO tarafından Fethiye ve Seydikemer bölgesinde çevreci turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında FTSO Meğri Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Kayaköy Mahallesi Muhtarı Metin Ekiz, Faralya Mahallesi Muhtarı, Hasan Karaburun, Karakeçiler Mahallesi Muhtarı Ahmet Aybek, Yeşilüzümlü Mahallesi Muhtarı Erkan Arıcan, Çenger Mahallesi Muhtarı Adem Deveci, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği temsilcisi Emre Karabacak katıldı. Toplantıda muhtarlara proje hakkında bilgi verilerek, bölgede eko turizm potansiyeli taşıyan konu ve rotalar belirlenmesi amacıyla muhtarların görüşleri alındı.
Toplantıda Fethiye ve Seydikemer’de eko turizm potansiyeli taşıdığı belirlenen; Faralya, Yeşilüzümlü, Yanıklar ve Saklıkent hattı olmak üzere 4 noktada eko turizm rotalarının oluşturulması ve bu noktalarda gerçekleştirilecek eko turizm faaliyetlerinin yol haritasının belirlenmesi konularında muhtarlarla bir araya gelindi. Bu projenin GEKA’dan ihalesini alan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin temsilcisi Emre Karabacak ve muhtarlar toplantıda bölgedeki mevcut durumu analiz ederek, potansiyel taşıdığı düşünülen noktalarda eko turizm değerlerinin ön plana çıkarılmasına yönelik hangi konulara odaklanılması gerektiği istişare etti.
Bu kapsamda yerel halkın da konuya dahil edilerek eko turizm bazlı hangi ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği değerlendirildi. Proje kapsamında bir sonraki aşamada muhtarlar ile işbirliği içerisinde belirlenen noktalar yerinde ziyaret edilecek. Yerel halkın katılım sağlayacağı ekoturizm faaliyetlerinin amaç ve kapsamının belirlenebilmesi için yerel halka anket uygulanarak mevcut durum analizi çıkarılacak. Daha sonra detaylı bir yol haritası oluşturulacak.
Nisan ayında eğitimler başlıyor
Proje kapsamında nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan eğitimde; FTSO üye işletmelerine, yatırımcılara, girişimcilere ve kamu kurumu çalışanlarına günde 5 saat olmak üzere 5 gün boyunca toplamda 25 saatlik eko turizm ve eko turizm farkındalık eğitimi verilecek.
Eğitim kapsamında sürdürülebilir turizm, turizm& çevre ve ekoloji ilişkisi, eko turizmin tanımı& anlamı ve önemi, eko turizm faaliyetlerinin içeriği, dünyada ve Türkiye’de eko turizm, bölgemizde gerçekleştirilebilecek eko turizm aktiviteleri, eko turizmde devlet destekleri ve yasal mevzuatların içinde bulunduğu konu başlıkları yer alacak. Özellikle Seydikemer bölgesinin geçim kaynağı olan tarım sektörünü de içine alan tarımsal/agro turizm, yayla turizmi, kamp karavan turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü/trekking, su altı dalışı ve su sporları ağırlıklı olmak üzere, bölgemizde gerçekleştirilebilecek eko turizm faaliyetlerine yönelik yol gösterici nitelikte bir eğitim olması hedefleniyor.
Eğitime, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde turizm sektöründe seyahat, konaklama ve yeme-içme alanlarında faaliyet gösteren FTSO üyeleri basta olmak üzere, bölgemizde eko turizm alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler/yatırımcılar ve ilgili kamu kurumu çalışanlarından oluşan 20 kişi katılım sağlayacak.