Ekmekte süt, susam oyunu

Muğla'nın bazı ilçelerinde ekmeğe yine zam geldi. 200 gramı 2 ,5TL'ye satılan ekmek 200 gramı 3 TL'ye satılmaya başlandı. Ekmeğe yapılan zamlardan sonra görüştüğümüz resmi kaynaklardan alınan bilgiye göre ekmeğin resmi fiyatı kilogramının 10 lira 87 kuruş buna göre de 230 gram ekmeğin 2,5 TL'ye satılması gerektiği ifade edildi.

  • 1047
Ekmekte süt, susam oyunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekmekte fiyat karmaşası devam ediyor. Normal ekmek fiyatları Ticaret Odaları , Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve İl Ticaret Müdürlüğü Temsilcilerinden oluşan bir komisyon ile belirleniyor. Komisyon fırıncılardan gelen talepler doğrultusunda normal ekmeğin fiyatının kaç para olması gerektiğini tespit ediyor. Ardından tespit edilen bu fiyat Ticaret Bakanlığı’na iletiliyor. Ticaret Bakanlığı’ da ekmek fiyatı ile ilgili görüş yazısı gönderiyor. Bu görüş yazısından sonra ekmek fiyat tespiti yapılıyor. İl bazında yapılan bu tespit ile bir ilin tüm ilçelerinde ekmek fiyatının aynı olması gerekiyor. Kilogram bazında belirlenen fiyatlara göre  Ticaret Odaları ve Esnaf Odaları ekmeğin gramajına göre fiyat tespitini yapıyor.
Normal ekmek için bu şekilde fiyat belirlenirken katkılı ekmek denilen  içerisine süt ya da susam gibi katkılar konularak yapılan ekmeğin fiyat belirlemesi tamamen fırıncıya ait.  Karmaşa tam da burada başlıyor. Normal ekmeğe zam yapamayan fırıncı esnafı odalardan aldığı katkılı ekmek fiyat tarifesi ile ekmek zammını gerçekleştiriyor. 

Haber
NORMAL EKMEK RESMİ FİYATI 230 GRAM 2,5 TL
Ekmek fiyatının belirlenmesinde uygulanan bu resmi yolla ekmeğin fiyatı son olarak Muğla İli’nde 230 gram ekmek 2.5 TL olarak belirlenmişti. Bu fiyat tespitinin uygulanmaya başlamasından sonra normal ekmeğin fiyatında her hangi bir fiyat artışı yaşanmadı. Şu anda ekmeğin 200 gramının 3 TL’ye satılabilmesi için  ekmeğin susamlı ya da sütlü ekmek olması gerekiyor.
200 GRAM SÜTLÜ EKMEK VE 200 GRAM SUSAMLI EKMEK FİYATI 3 TL OLDU.
Son yaşanan gelişmelerden sonra ekmeğin maliyetinin sürekli artması fırıncıları da zor duruma soktu. Resmi olarak ekmeğe zam alamayan fırıncı esnafı çözüm yolları aramaya başladı. Mesleklerini devam ettirebilmek için zam alması zorunlu hale gelen esnaf sütlü ve susamlı ekmek yapımı ile çözüm buldu. Normal ekmek için zamlı fiyat tarifesi alamayan fırıncılar susamlı ve sütlü ekmek için odalardan fiyat tarifesi almaya başladı. Buna göre de son olarak 200 gram sütlü ekmek ve 200 gram susamlı ekmek fiyatı 3 TL oldu. 
YASAYA GÖRE SÜT VE SUSAM ORANI BELLİ DEĞİL
Normal ekmeğin resmi fiyatı 230 gramı 2,5TL olması gerekirken fırınlarda sütlü ve susamlı ekmek olarak satılan ekmeğin 200 gramı 3TL’ye satılıyor. Bir ekmeğin susamlı ekmek ya da sütlü ekmek olabilmesi için bir ekmeğin  içerisine ne kadar süt ,ne kadar susam konulacağı ise resmi olarak belirlenmiş değil. Bu tespit yapılmadığı içinde bir adet ekmekte ne kadar susam konulursa o susamlı ekmek olur ya da ne kadar süt konulursa o sütlü ekmek olur tespiti yapılamıyor. Bir çuval una 1 su bardağı süt konulduğunda bile fırıncı buna sütlü ekmek ya da bir ekmeğin üzerine 10 adet susam tanesi koysa bile buna susamlı ekmek diyebiliyor. Resmi olarak normal ekmeği 3 TL’ye satamayan fırıncılar   odalardan sütlü ve susamlı ekmek için fiyat tarifesi alarak ekmeğe zam yapıyor.
ÇIRALI “ODA OLARAK NORMAL EKMEĞE DEĞİL SÜTLÜ VE SUSAMLI EKMEĞE FİYAT TARİFESİ VERDİK”
Konu ile ilgili olarak telefon ile görüştüğümüz Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı “Fırıncıların bizden zam talebi oldu. Bizlerde bu talebi komisyonda görüştük. Komisyon teklifini bakanlığa gönderdi. Ama geri dönüş olmadı Şu anda resmi olarak normal ekmeğin fiyatının 240 gramı 2 TL olması lazım. Bakanlıktan bir cevap gelmediği için normal ekmeğe zamlı fiyat tarifesi veremiyoruz. Normal ekmek için fiyat belirleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’nda olmasına rağmen katkılı ekmeklerin fiyat belirlemesi tamamen fırıncıya ait. Biz 200 gram sütlü ve susamlı ekmek için 3 TL fiyat tarifesi verdik. Fırıncıların sütlü ekmek mi? Susamlı ekmek mi?  Ya da normal ekmek mi? sattıklarının tespiti bizim görevimiz değil. Ekmeğin gramajının tespiti görevi ise belediyelerin” dedi.
BELEDİYE “ BİZİM GÖREVİMİZ EKMEĞİN GRAMAJI EKSİK Mİ DEĞİL Mİ? ONU TESPİT ETMEK”
 Yine konu ile ilgili olarak telefon ile görüştüğümüz belediye yetkilisi “Biz ekmeğin içerisinde ki katkıyı tespit edemeyiz. Bu tespiti İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri yapar. Biz fırınlarda gramaj tespiti yaparız. Gramajı eksik yapan fırıncıya da cezai işlem uygularız. Katkılı ekmek konusu ile ilgili olarak bize gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Ama tek yaptığımız tutanak tutup üst makamlara iletmek.Şimdiye kadar tuttuğumuz tutanaklardan bir sonuç çıkmadı” dedi.
GÜLŞAH YALÇINKAYA “BİZİM GÖREVİMİZ TEMSİLCİ GÖNDERMEK”
Ekmek fiyatları ile ilgili olarak bir diğer telefon görüşmesini de Muğla Ticaret İl Müdürü Gülşah Yalçınkaya ile yaptık. Yalçınkaya “Ekmek fiyatlarının belirlenmesi için esnaf odaları ve ticaret odaları bir komisyon oluşturuyor. Biz de Ticaret İl Müdürlüğü olarak bir temsilci gönderiyoruz. Komisyonun ekmek fiyatı için aldığı kararı üst yazı ile bakanlığımıza gönderiyoruz. Bakanlık 1 kilogram ekmek fiyatının kaç para olması gerektiğini bir görüş yazısı ile bize bildiriyor. BU görüşe göre de esnaf ve ticaret odaları fırıncıya normal ekmek fiyat tarifesi veriyor. Bugüne kadar  bakanlığımızın bize bildirdiği son görüş yazısında sonra 1 kilogram ekmeğin fiyatı 10 lira  87 kuruş olarak belirlendi. Buda 230 gram ekmek 2,5TL demek. Normal ekmeğin şu anda resmi fiyatı budur. Ama sütlü ya da susamlı ekmek fiyatının belirlenmesinde Ticaret İl Müdürlüğü  ya da bakanlık olarak bir etkimiz yok. Katkılı ekmek olarak geçen susamlı ve sütlü ekmeğin fiyat tespitini fırıncılar kendisi yapabilir. Ama son zamanlarda ticaret odaları ve esnaf odaları susamlı ekmek yada sütlü ekmek için fiyat tarifesi veriyorlar. Karışıklığa yol açan bu uygulama için bize de sürekli şikayet geliyor. Fırıncıların sattığı ekmeğin  susamlı mı? Yoksa sütlü mü olduğunu tespit edecek kurum İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve belediyeler . Fiyat tarifesini veren kurum da denetim yapabilir. Son olarak toplanan komisyonda ekmek fiyatının 210 gramı 3 TL olması yönünde bir karar çıktı.Bakanlığa görüş yazısını yazdık. Ama daha cevap gelmedi. Ekmek fiyatlarında dengesizlik için bir ilçenin mülki amiri dava açabilir.Ama açılan bir dava çok uzun sürüyor.Sonuçlanana kadar zaten ekmeğe zam gelmiş oluyor” dedi.

Bakmadan Geçme