Eker, 'Geciken adalet, adalet değildir'
Adli tatil sona erdi. Yeni adli yıl törenlerle başladı. Fethiye Adliyesi'nde yapılan törende konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, 'Geciken adalet, adalet değildir. Fethiye, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçeleri ile birlikte 300 bin insana adalet hizmeti sunmaktayız' ifadelerini kullandı. Baro Fethiye Temsilcisi Fatih Taşer de, 'Hukuk başlı başına bir amaç değil, adalet için bir araçtır. Soyut bir kavram olan adalet, hukuk sistemi içerisinde yer alan ve hukuka meşruiyetini veren temel ilkeler üzerinde somutlaşır' diye konuştu.
Fethiye’deki adli yılın açılışı nedeniyle Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Baro Fethiye Temsilcisi Fatih Taşer, Adliye içerisindeki Atatürk büstüne çelenk sundular. Daha sonra Adliye kafesi önünde yapılan törene Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Belediye Başkanı Alim Karaca, Garnizon Komutanı Sedat Karabay, Baro Fethiye Temsilcisi Fatih Taşer, İlçe Jandarma Komutanı Rüştü Şen, savcılar, hakimler, avukatlar ve bazı daire amirleri ile Adliye personeli katıldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Fethiye Baro Temsilcisi Fatih Taşer günün anlam ve önemini belirten konuşmasında hukuk ve adalet kavramlarına dikkat çekip, Emine Bulut cinayetini hatırlatıp; kadın cinayetlerinde en ağır cezaların verilmesini talep etti.
Taşer, “Bu temel ilkeler hukukun genel prensipleri ve insan haklarıdır. Bu ilkeler, hukuku asırdan asra, toplumdan topluma değişen, sübjektif ve göreceli bir kavram olmaktan çıkararak ona evrensel bir adalet anlayışı üzerinde objektif varlığını kazandırır. Hukuk nihayetinde birey, toplum ve devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen bir mekanizma sunar. Bu düzen öncelikle kuvvetler ayrılığı ile sonra uluslararası güvencelere bağlanmış insan haklarını koruma mekanizmaları ile sağlanır. Büyük Önder Atatürk, ‘Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde devamı kabul olunmaz’ demiştir. Bağımsız yargı demokratik sistemlerde bireylerin hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesidir. Özellikle kuvvetler ayrılığı ilkesinin, kuvvetler birliği olgusuna dönüştüğü durumlarda hukuk, devlet yönetiminde krizlerin aşılmasının tek yoludur. Yargının güvenilir olabilmesi, onun bağımsız ve tarafsız olması ile olasıdır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı noktasında kendi vatandaşlarımızla birlikte dünya kamuoyuna da güvence verilmedikçe sorunların aşılabilmesinin mümkün olmadığı düşüncesindeyiz. Yargı bileşenlerinden hakim ve savcıların mesleğe kabulü ile başlayan, atama ve yer değiştirmelerinden, disiplin soruşturmalarına kadar uzanan geniş bir açının güven vermediği atmosferde, hukuk gelişip serpilemez. Yine eğitim sistemi üzerinde yapılan deneme yanılma süreci, yüzden fazla hukuk fakültesinin yetersiz eğitimlerinin geleceği biçimlendirmesi olasılığı kaygı vericidir. Hukuk fakültelerinin sayısı ile mezun hukukçu sayısına bakıldığında hukuk adına geleceğe iyimser bakmamızı güçleştirmektedir. Yapılan yargılamalarda, kamuya ait emanetin nasıl ve ne şekilde kullanıldığı noktasında şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkesi unutulmamalıdır. Takdir hakkı denilen kanaatin; yine hukuk içinde, hukukun çizdiği sınırlarda, orantılı, hakkaniyetli ve en önemlisi gerekçesi olması ile izah edilebilmelidir. Yine hak ve hukuktan yana kullanılması iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek ivedilikle karar verilmesi gereken elzem konular hukukun işleyişine olan inanç zedelenmeden son derece liyakatli değerlendirilmelidir. Bu vesile ile iki gün önce andığımız 30 Ağustos Zafer Bayramımızı bir kez daha kutluyor; Milli Mücadelemizin zaferle taçlandığı bu büyük günde, başta Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayarak bizi var eden tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Bu uğurda gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum” dedi.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, “Adalet toplumla devlet arasındaki manevi bağdır. Büyük medeniyetler adalet ile yükselmiş, adalet güveninin sönmesi ile yok olup gitmişlerdir. Tarih boyunca kurulan Türk devletleri de adalet ideali üzerinde yükselmişlerdir” diyerek, Yusuf Has Hacip, Mevlana ve Atatürk’ün adalet ile ilgili sözlerini hatırlattı. Bu nedenle bağımsız, tarafsız, güvenilir, dürüst ve evrensel hukuk değerlerini özümseyen bir yargı sistemi tüm vatandaşların en doğal hakkıdır. Bu hak, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkı gibi ilkeler dikkate alındığında, aynı zamanda Anayasal bir haktır. Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız yargı görevini yerine getiren biz yargı mensupları, Anayasa’nın vermiş olduğu görevin ifası amacıyla neler yaptığımız ve yapmamız gerektiğini bu anlamlı günde toplumla paylaşıyoruz. Özetle yeni adli yılda haklıya hakkını verme noktasında süratli ve adil kararlar ihdas etmek en büyük hedefimiz olacaktır. Zira geciken adaletin adalet olmadığının bilinci içerisindeyiz” dedi.
Eker, Fethiye Adliyesi’nde 44 Hakim ve Cumhuriyet Savcısı’nın yanı sıra adalet personeli ile hizmet verdiklerini belirtip, “Omzumuzdaki yükün ağırlığının ve tevdi edilen görevin kutsallığının her daim farkındayız. Zira Fethiye Adliyesi ve mülkahatımız Ortaca Adliyesi ile birlikte Fethiye, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçelerinde yaklaşık 300 bin insana adalet hizmeti sunmaktayız” dedi.
Konuşmasının son bölümünde ülkemizde ve dünyada sürmekte olan terör olgusuna da dikkat çeken Kurtca Eker, “Terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Doğrudan insanı hedef alan terör, yaşam hakkını ortadan kaldırmaktadır. Ülkemiz bugün PKK, YPG, PYD, FETÖ/PDY, DHKPC, DEAŞ ve bunlar gibi terör örgütleri ile mücadele etmektedir. Bu terör örgütlerinin en karakteristik özelliği taşeron olarak aynı kuklacıların hizmetindeki kuklalar olmalarıdır. Devletimiz hukuk kurallarından vazgeçmeden terörle mücadeleyi sürdürmektedir” diye konuştu.