Egzoz muayene denetiminde yeni dönem

Trafikte egzoz muayenesi yaptırmayan araçların tespiti artık çok daha kolay ve hızlı olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara'da pilot uygulama olarak başlattığı EGEDES yani Egzoz Elektronik Denetleme Sistemini 2021 yılında 81 ilde devreye sokuyor. Egzoz muayenesi yapmayanlara 895 lira ceza kesilecek.

  • 1321
Egzoz muayene denetiminde yeni dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, motorlu taşıtlar, hava kirliliğine neden olan en büyük etkenler arasında yer alıyor. Bugün trafiğe çıkan ve her gün fazlalaşan araçlar hesaba katıldığında trafik kaynaklı kirliliğin önemi daha da artıyor. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, trafikte seyreden otomobiller, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, diğer motorlu taşıtlar ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olmak üzere ölçüm istasyonlarında periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutuluyor.
HER İLE BİR ADET PLAKA TANIMA CİHAZI 
Savunma Sanayii Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 milyon proje bedeli ile imzalanan projede sona gelindi. Sistem ile görevli denetim personeli sayısı da ciddi oranda azalmış olacak. Cihazın son testleri ekiplerce gerçekleştirilirken cihazların dağıtımı, montajı ve personel eğitimleri için takvim belirlendi. Bakanlık yeni yılın ilk yarısı sonunda her ile bir adet plaka tanıma cihazı teslim ederek EGEDES uygulamasını 81 ilde uygulayacak. Yol kenarında ve seyir halinde iken cihaz ile yoldan geçen araçların plakaları okunacak, internet üzerinden egzoz sistemine bağlanarak egzoz ölçümünü yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulanacak ve birkaç saniye içerisinde araç görüntüsü ile beraber rapor oluşturulacak. Bakanlık ayrıca sistemin işleyişi, denetim usul ve esasları ile ilgili mevzuat çalışmalarında sona geldi. Mevcut yönetmeliği revize eden bakanlık, sistemi yönetmeliğe dâhil edecek.  
895 LİRA CEZASI VAR
2020 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli 80 lira. Ancak bu emisyon ölçümünün yapılmaması taktirde çevre kanunu kapsamında uygulanacak idari yaptırım kararı bin 895 lira. 2020 yılında yapılan denetimlerde egzoz ile ilgili 6 milyon lira ceza uygulandı.
 

Bakmadan Geçme