• Haberler
  • Güncel
  • Dünya Balıkçılık Günü'nde 4 bin balık dağıtıldı

Dünya Balıkçılık Günü'nde 4 bin balık dağıtıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve SKS Daire Başkanlığı işbirliğinde 'Dünya Balıkçılık Günü' kapsamında Mavi Çatı salonunda ızgarada pişirilmiş balık dağıtımı yapıldı. Etkinliğe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

  • 601
Dünya Balıkçılık Günü'nde 4 bin balık dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve SKS Daire Başkanlığı işbirliğinde ‘Dünya Balıkçılık Günü’ kapsamında Mavi Çatı salonunda ızgarada pişirilmiş balık dağıtımı yapıldı. Etkinliğe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Balık tüketimi farkındalığını arttırmak amacıyla ilk defa düzenlenen etkinlikte 4 bin adet 3 çeşit balık temizlenerek ızgaralarda pişirildi. Pişirilen balıklar ekmek arası yapılarak helva ile birlikte ücretsiz dağıtımı yapıldı. 4 bin balık bir saat içinde tüketilirken, öğrenciler balık ekmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Balık ekmek etkinliği hakkında görüşlerini açıklayan akademisyen ve öğrenciler “Bugün Dünya Balıkçılık Günü. Üniversitemiz tarafından yapılan etkinlik çok anlamlı. Özellikle de Muğla için çok güzel bir program. Biz burada ailemiz ile birlikte katıldık. Ailem ile birlikte balık tüketmek için buraya geldim. Balık tüketmeyi seviyoruz. Genellikle haftada bir iki defa tüketmeye çalışıyoruz çocuğumuz ile birlikte” derken, Ganalı bir üniversite öğrencisi de, “Deniz balıkları çeşit çeşit güzel oluyor yani. Çocukluktan beri balık yiyorum. Balık ne kadar çok yiyorsan, zihin o kadar çok açılır. Ben balık yemeyi seviyorum” dedi.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise, “Muğla’nın 100 bin ton dolayında bir kültür balıkçılığı üretimi var. Bunun 609 bin tonu ihraç ediliyor. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Avrupa, Rusya ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapıyoruz, bugüne kadar ihraç ettiğimiz balıklardan hiçbir olumsuz tepki almadık. Rahatlıkla ihraç ettiğimiz ve sağlıklı bir şekilde insanların tüketimine sunduğumuz bir ürün. Türkiye’de 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısı 20 civarında. Balıkçılığın 2013 hedefiydi bu. Ama 2018 yılında bu 12 milyar dolar hedefimizi gerçekleştirdik” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de denize en uzun kıyısı olan ilin Muğla olduğunu belirterek, “Kara ile deniz arasındaki ilişkiyi baktığımız zaman ciddi imkanlara sahip bir bölgedeyiz. Dolayısı ile bu bölge balıkçılık açısından da çok önemli. Bu bölgede özellikle çipura ve levrek çok tüketiliyor. Öncelikli olarak balık çeşitliliğini arttırmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş ise, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Dünya Balıkçılık Günü’nü Su Ürünleri Fakültesi adına ilk defa düzenlemiş olduk. Genç nesillerin daha kaliteli bir besin ve daha kaliteli bir yaklaşım açısından ülkemizde bunun varlığını hissettirmek amaçlı bunu düzenlemiş olduk. Maalesef ülkemizde üç tarafı denizler ile çevrili olmasına rağmen kişi başına düşen balık tüketimi yeterli dereceye ulaşmamış. 6 kilogram balık tüketimi mevcut Türkiye’de. Bu dünya ortalaması 25 kilogram, Avrupa ortalaması 16 kilogram, Japonya’da kişi başına balık tüketimi 90 kilogram. Dolayısıyla biz bu amaçla hem sağlıklı ürünler, sağlıklı nesiller noktasında haftada iki gün balık tüketilmesi noktasında bilinçlenmesi amacı ile kaliteli bir besindir, gerekli ihtiyaç duyulan bir besin ürünüdür. Ülkemizde de bu yeterince üretilmektedir. Bu üretimlerin de sağlıklı bir şekilde tüketime yönelmesi açısından Su Ürünleri Fakültesinin de algılaması noktasında önem arz etmektedir. Dünyamızın da dörtte üçü denizler ile çevrili. Fakat dünya okyanusları insanlık adına kullanılan balıkçılığın oranı yüzde 2 oranında kalmış. Dolayısıyla nüfusumuz 2050 yılında düşünüldüğünde 10 milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Bu noktada da yüzde 70 oranında gıda ihtiyacı söz konusu. Bu talebin, bu tarzın talepler noktasında yerine getirilmesi lazım. Okyanuslarımız insanlık nüfusu açısından yeterli noktada ürün verememektedir” dedi.

Bakmadan Geçme