• Haberler
  • Ekonomi
  • Döviz ve Altın Alım-Satımında Yeni Dönem: TCMB'nin Bankalara Talimatı

Döviz ve Altın Alım-Satımında Yeni Dönem: TCMB'nin Bankalara Talimatı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz yıl döviz talebini baskılamak amacıyla bankalara gönderdiği bazı talimatlarda geri adım atılmasını istedi. Son aylarda yatay seyir izleyen dolar kuru nedeniyle Kapalıçarşı ve fiziki piyasalarda döviz alım-satım işlemleri arasındaki kur farkı tamamen kapanırken, bankalar bayram sonrasında al-sat işlemlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

  • 269
Döviz ve Altın Alım-Satımında Yeni Dönem: TCMB'nin Bankalara Talimatı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TCMB, 14 Mayıs 2023 tarihli genel seçimler öncesinde başlattığı seçim ekonomisi kapsamında her türlü döviz talebi yaratacak girişime kısıtlama getirmişti. Bankalara gönderilen peş peşe talimatlarla dolar ve altın alımına yönelik teşvik edici uygulamalara art arda darbeler indirilirken, en radikal adım ise TCMB'nin bankalardan al-sat işlemlerindeki makas aralığını yukarı çekmeleri olmuştu.

Bu hamle sonrasında döviz ya da altın almak isteyen milyonlarca banka müşterisi, henüz alım aşamasında zarar etmeyi kabullenmek zorunda kalmıştı. Aradan geçen 1 yılı aşkın sürede yeni ekonomi yönetimi ile birlikte piyasalarda büyük bir dönüşüm yaşandı. 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'de görülen 'ikili kur' manzarası, 31 Mart sonrasında tersine dönerken, döviz ve altın piyasalarının kalbi olan Kapalıçarşı'da yıllar sonra bir ilk yaşandı. Merkez Bankası'nın gösterge kuru, fiziki satışın üzerine çıkarken, ilk kez dolaşımdaki altın ve döviz fiyatları gösterge kurdan ucuz hale gelmişti.

Yaşanan bu gelişmelere rağmen bankalar, döviz ya da altın alım-satımı yapacak müşterilerine yönelik kabul edilemez makas aralıklarını korumaya devam ediyor. 31 Mart sonrasında değişen ekonomi anlayışıyla birlikte yabancı sermayenin Türkiye'ye yönelmesi, Türk lirasını reel olarak değerlendirmeye başladı. Bu nedenle piyasalarda döviz ve altına olan talep keskin bir şekilde düşerken, söz konusu önlemlere gerek kalmadığını belirten Merkez Bankası, bankalara göndereceği talimatla makas aralıklarının piyasa normallerine çekilmesi uyarısında bulunacak.

Bakmadan Geçme