Döver, 'Kazaların olmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır'

Trafik Kazaları ve İş Kazası Mağdurları Derneği Başkanı Mehmet Döver, 'Bölgemizde ve ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi, olası zararların sonuçlarının azaltılması, trafik kazaları ve iş kazalarının adeta bir kader olmaktan çıkartılarak gerekli önleyici ve tedbirlerin alınarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz' dedi. 

  • 2382

Trafik Kazaları ve İş Kazası Mağdurları Derneği Başkanı Mehmet Döver ile derneğin kurucu üyelerinden Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bozbaş yaptıkları açıklamada trafik kazaları ile ilgili bilgiler aktarıp, kazaların yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin alınmasını istediler. Trafik Kazaları ve İş Kazası Mağdurları Derneği Başkanı Mehmet Döver, “Bölgemizde ve ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi, olası zararların sonuçlarının azaltılması, trafik kazaları ve iş kazalarının adeta bir kader olmaktan çıkartılarak gerekli önleyici ve tedbirlerin alınarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. 

FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ
Konu hakkında açıklama yapan Trafik Kazaları ve İş Kazası Mağdurları Derneği Başkanı Mehmet Döver, “Derneğimiz 12 Şubat 2019 tarihinde trafik kazaları ve kazaları mağdurları ve mağdur yakınları ile sosyal sorumluluk sahibi kişilerle, konusunda uzman vatandaşlarımız tarafından kurulmuştur. Bölgemizde ve ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi, olası zararların sonuçlarının azaltılması, trafik kazaları ve iş kazalarının adeta bir kader olmaktan çıkartılarak gerekli önleyici ve tedbirlerin alınarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Kazalar sonrası daha fazla mağduriyet yaşanmaması için mağdur ve yakınlarına haklarının korunması hususunda yol gösterici olunması bu manada maddi ve veya bedeni zararlarda derneğimiz tüzüğünce hareket edilerek mağdurların yanında olunması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı. 

VAHİM BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Gerçek Fethiye Gazetesi Muhabirine bilgi veren Döver, “Maalesef ülkemizde teröre verdiğimiz şehitlerden daha fazla sayıda trafik kazalarında kurban vermiş bulunmaktayız. Sürekli sakat kalan kişileri de yani bedeni kalıcı özrü olanları da düşününce vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Kopan hayatlar kaza sonrası dağılan aileler, genç yaşta kazadan dolayı başkasının bakımına muhtaç kişilerin durumu ve benzeri olayların etkisi sadece kaza geçirenleri değil toplumu da etkilemektedir” diye konuştu. 

TRAFİK KAZALARI VERİLERİNİ PAYLAŞTI  
Trafik kazaları konusunda bilgiler de veren Döver, “Derneğimiz TÜİK datalarıyla istatistikleri ile bilgilendirme ve seminerleri vermektedir. Trafik kazaları için 2018 yılı içerisinde ülke genelinde toplamda 1 milyon 229 bin 364 kaza meydana gelmiştir. Bu kazalardan maddi hasarlı 1 milyon 042 bin 832 kaza sayısı, ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 186 bin 532… Ölü sayısı   6 bin 675 (Kaza yerinde 3 bin 368, kaza sonrası 3 bin 307 kişi) Yaralı sayısı ise 307 bin 071 kişi. Ölümlü yaralanmalı kazaların yüzde 67,7’si gündüz meydana geldi. Ülkemiz karayolu ağında meydana gelen 186 bin 532 ölümlü yaralanmalı kazanın yüzde 67,7’si gündüz, yüzde 29,7’si gece ve yüzde 2,6’sı alacakaranlıkta oldu. (Gerçek fethiye gazetesi haberidir) Sürücü kusurlarına göre ise ölümlü ve yaralanmalı kaza dağılımı ilk 4 sırada. Aracın hızını yol ve hava şartlarına trafiğin gerektirdiği artlara uymamak kuralını ihlalden 75 bin 463; kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçi önceliğine uymamak kural ihlalinden 25 bin 783, arkadan çarpma 15 bin 522, manevraları düzenleyen kurallara uymamaktan 15 bin 859. Muğla bölgemizde ise 4 bin 878 ölümlü ve yaralamalı kaza meydana gelmiş olup, 7 bin 503 yaralı 66 ölü şeklinde dağılım bulunmaktadır. 3 bin 285 adet de kayıtlara geçen maddi hasarlı kaza bulunmaktadır. 2019 yılı istatistikleri Mayıs 2020 tarihi itibari ile kuvvetle muhtemel sonuçlanacak olup kayıtlara geçen kesin rakamlar açıklandığında ayrıca bilgi verilecektir. Ülke genelinde 3 bin 283 ölümlü ve yaralanmalı kazanın sebebi alkollü araç kullanmaktır. Yukarıdaki bilgiler farkındalık oluşturmak gerek yaya gerekse sürücü olarak algıda seçiciliği artırmak amacıyla verilmiştir. Hepimizin canı ve malı önemlidir. İş kazaları ile ilgili ayrıca bilgi veriler hazırlandığında paylaşılacak olup derneğimiz tüzüğü çerçevesince kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler, üniversiteler ve özel sektörle kazaların en aza indirilmesi; olası olumsuz sonuçlarının giderilmesi adına derneğimiz olarak çalışmalar yapabilmekteyiz” şeklinde konuştu. 

EKSİKLİĞİ GİDERDİK
Kurucu üyelerden Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bozbaş, “Bu dernek ile Fethiye’de bir eksikliği giderdik. Kendim hem iş hem trafik kazası mağduruyum. İşe giderken trafik kazası geçirdim. Hiç kimseye ulaşamayan ya da ulaşılan kişilerin bu işi profesyonelce yapmamasından dolayı çok mağdur olan vatandaşımız var. İlçemizde bunun eksikliğini gidermek için bu derneği kurduk” dedi. 

Bakmadan Geçme