Domates salçaya gidiyor 

Domates üreticileri korona virüsünden dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Şu dönemde ihracatın kısıtlı, iç piyasanın da durgun olmasından dolayı üreticiler domateslerini salçaya veriyor.

  • 5915
Domates salçaya gidiyor 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Domates üreticileri korona virüsünden dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Şu dönemde ihracatın kısıtlı, iç piyasanın da durgun olmasından dolayı üreticiler domateslerini salçaya veriyor. Geçtiğimiz yıl Nisan ayı sonunda başlayan salçaya domates alımları, bu yıl Kovid-19 nedeniyle domates elde kalınca; erken başladı. Araçları ile domateslerini salça fabrikasına götürecek araçlara yükleyen üreticiler; turizmcilere ve esnaflara sağlanan yardım paketini kendileri için de bekliyor. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptan Sebze Hali yanında kurulan alanda domateslerini salça fabrikasına taşıyacak tıra yükleyen üreticiler, korona virüsünden dolayı zor günler yaşadıklarını belirttiler. Komisyoncuların iç piyasa ve ihracata ürün yapmadığını dile getiren üreticiler, domatesin kasasının 2 TL’den salçaya gittiğini belirttiler. Ürettikleri ürünün bolluğu ve komisyoncuların almaması nedeniyle satamadıkları ürünlerini traktör ve kamyonetleri ile salça tırına getiren vatandaşlar, büyükşehirlerde ve marketlerde kilosu 5-6 TL’ye satılan domatesini kasası 2 TL’den döküyor. 

Üreticilik yapan Tolga Beyhan, “Üniversite mezunuyum, şu anda çalışmıyorum. Üreticilik yapan aileme yardımcı oluyorum. Korona virüsünden dolayı satışlarda durgunluk var. Domatesi salçaya kasası 2 TL’den sattım. Üreticilerin sıkıntılarının çözülmesinde herkes elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.  

30 yıldan bu yana Fethiye’de üreticilik yaptığını kaydeden Soner Göl, “Bu yıl piyasada yaşanan çöküntüyü daha önce hiç görmemiştik. Korona virüsü salgınından dolayı çiftçimiz perişan haldedir. İhracat kısıtlı, iç piyasa zaten mal çekmiyor. Esnaflara, turizmcilere ve diğer sektörlere paket var fakat tarıma yok. Üreticiler olarak destek bekliyoruz ve sahip çıkılmasını istiyoruz. En ucuz gübre 300, en ucuz ilaç ise 500 TL… Biz bunun altından nasıl kalkacağız. Ürün para etmiyor. Bu sene Mart’ın sonunda salça işine başladık. En iyi domates 1 TL, ihracat 2,5 TL, salçaya kasası ise 1,5 TL’den gidiyor” dedi. 

Tüccar Ali Akça, “10 yıldan bu yana salça ve kurutma için domates temin ediyorum. Korona virüsünden dolayı ihracat kesildi. Üreticilerimizin ricası üzerine fabrika ile iletişime geçtik. Domates sokağa dökülüyordu. İhracata ve iç piyasaya gitmeyen domatesleri burada değerlendiriyoruz. Elimizden geldiğince çiftçinin yanında olmaya çalışıyoruz” şeklinde ifadeler kullandı. 

Üretici Ahmet Yungucu, “Ürettiğimiz ürün traktörümüzün mazotunu karşılamıyor. Buraya gelinceye kadar 4-5 dere vardı. Yoksa dökerdim. Ama ürünümüzün salçada değerlendirilmesini istedik. Korona virüsüne karşı önlemlerimizi aldık. Evden çıkmıyoruz. Alınan tedbirlerle sürecin iyi yönetildiğine inanıyorum” şeklinde konuştu. 

10 yıldır çiftlik yaptığını belirten Coşkun Kemal Göçmez, “2 gündür komisyonculara uğruyorum. Alan soran olmayınca salçaya vermeye karar verdim. Kasası 2 TL’den alınıyor. Ürün para etmiyor. Hepimiz mağdur durumdayız. Yetkililerden destek ve diğer sektörlerde olduğu gibi yardım paketi bekliyoruz. Geçen yıl salça alımı 15 Nisan’da başlamıştı” açıklamalarında bulundu.


 

Bakmadan Geçme