• Haberler
  • Ekonomi
  • Dolar'da sert düşüş geliyor, altın yeni zirvelere hazırlanıyor! Uzman isim açıkladı

Dolar'da sert düşüş geliyor, altın yeni zirvelere hazırlanıyor! Uzman isim açıkladı

Geçtiğimiz hafta finans piyasalarında yaşanan çalkantıların ardından, yatırımcılar doların geleceğini merakla takip ediyor. Ekonomist Hikmet Baydar, Milliyet'e yaptığı açıklamalarda dolar kuru, borsa ve altın fiyatları hakkında kritik öngörülerde bulundu. Baydar, Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararlarının piyasalar üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde analiz etti.

  • 298
Dolar'da sert düşüş geliyor, altın yeni zirvelere hazırlanıyor! Uzman isim açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dolar/TL’de Aşağı Yönlü Baskı Devam Ediyor
Dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta boyunca 34 liranın altında kalarak baskı görmeye devam etti. Ekonomist Baydar, yabancı yatırımcı girişlerinin artması ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesiyle birlikte, dolar kurunun önümüzdeki dönemde 33 TL seviyelerine kadar düşebileceğini belirtti. Yabancı girişinin, Türkiye piyasalarına pozitif etki yaparak doların üzerinde baskı oluşturacağını vurguladı.

Borsa İstanbul’da Kritik Eşik: 10 Bin Puan
Geçtiğimiz hafta boyunca Borsa İstanbul'da yaşanan sert satışların ardından, Baydar borsada 9800 puan seviyesinin kritik bir eşik olduğunu ifade etti. Endeksin bu seviyelerde kalıcı olması durumunda 10 bin puanın test edilebileceğini belirtti. Ancak 10 bin puan seviyesinin üzerinde alıcılı seyrin devam etmesi için endeksin 10 bin 300 puanı geçmesi gerektiğini ekledi.

Altın Fiyatlarında Yükseliş Beklentisi
Altın piyasasına da değinen Baydar, Fed'in faiz kararlarının altın fiyatları üzerinde büyük bir etkisi olacağını söyledi. Fed’den 25 baz puanlık bir faiz indiriminin kesinleştiğini belirten Baydar, eğer 50 baz puanlık bir indirim gerçekleşirse altında sert bir yukarı yönlü hareket beklediğini ifade etti. Gram altın fiyatlarının da 2900 liraya kadar çıkabileceğini belirtti.

Fed ve TCMB Faiz Kararlarının Piyasaya Etkisi
Baydar, ABD Merkez Bankası (Fed)'in 25 baz puanlık faiz indiriminin kesin olduğunu, ancak 50 baz puanlık bir indirim durumunda piyasaların daha olumlu bir tepki verebileceğini söyledi. TCMB’nin ise ekim ayında faiz indirimine gitmesinin mümkün olduğunu, ancak eylül ayında böyle bir beklentinin olmadığını belirtti. Enflasyonun eylül ayında baz etkisiyle yüzde 50’nin altına inebileceğini, ekim ayında ise faiz indirimi olabileceğini öngördü.

Altın ve Dolar Kurunda Öngörüler
Altın fiyatlarının yukarı yönlü bir trend izlediğini belirten Baydar, gram altının 2900 liraya doğru yükselme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Dolar/TL'de ise aşağı yönlü bir baskının devam ettiğini, kurun 33 TL seviyelerine kadar düşebileceğini ifade etti.
 

Bakmadan Geçme