Diyet yapanlara, diyet aşure
Diyetisyenler geleneksel yöntemler ile yapılan aşurenin kalorisi konusunda uyarıyor. Geleneksel yöntemle yapılan aşurenin yüksek kalori olduğuna değinen Diyetisyen Gamze Arsal, 'Muharrem ayındayız. Hepimiz aşure yapıyoruz. Peki, sağlıklı aşure tarifi nasıl olur. Aşureyi evde geleneksel yöntemler ile yaparsak maalesef kalori bakımından çok yüksek oluyor. Bir orta boy kase aşuremiz yaklaşık olarak 620 kalori yapıyor. Ama benim size vereceğim tarifle bunu 290 kaloriye düşürmenin çok mümkün' dedi.
BİLİNEN TÜM AŞURELERİ UNUTUN
Diyet yapanların için de çok rahat bir şekilde tüketebilecekleri bir aşure tarifi olduğunu belirten Diyetisyen Gamze Arsal, “Muharrem ayındayız. Hepimiz aşure yapıyoruz. Peki, sağlıklı aşure tarifi nasıl olur. Sizlere biraz bundan bahsetmek istiyorum. Aşureyi evde geleneksel yöntemler ile yaparsak maalesef kalori bakımından çok yüksek oluyor. Bir orta boy kase aşuremiz yaklaşık olarak 620 kalori yapıyor. Ama benim size vereceğim tarifle bunu 290 kaloriye düşürmenin çok mümkün. Bunda nelere dikkat edeceğiz. Bildiğiniz gibi aşurede aşurelik buğday kullanıyoruz. Buda bir karbonhidrat kaynağı oluyor. Biz bunu daha diyet yapmak için tamamını aşurelik buğday olarak koymuyoruz da bir kısmını yulaf olarak, bir kısmını beyaz kinoa olarak yine bir kısmını da aşurelik buğday olarak koyuyoruz. Böylece bir porsiyon buğday koyacağımıza üçte bir aşurelik buğday koymuş oluyoruz. Aynı şey şeker içinde geçerlidir. Çok fazla miktarda beyaz şeker kullanılıyor. Ama şeker bildiğimiz üzere hiçte sağlıklı değil ve kesinlikle hiç kullanmamız gerekiyor. Bunun yerine tatlandırmak için ne yapıyoruz? Bal kullanıyoruz. 1-2 bardak şeker koymaktansa onun yerine 1-2 yemek kaşığı bal koyduğumuz zamanda yine aynı tadı alabiliyoruz. Aynı şekilde tatlandırmak için kuru meyvelerden faydalanmamız gerekiyor. Burada meyveleri koyarken kuru incir, kuru kayısı gibi bunları öncelikle sıcak suda bekletip yumuşadıktan sonra aşuremizin içerisine koyduğumuzda çok güzel meyveden şekerimizi de almış oluyoruz. Zenginleştirmek için ne yapmamız lazım… Fındık, fıstık, ceviz, badem bunlardan korkmamıza hiç gerek yok. Bunlarında yine çiğ olanlarından alıp küçük küçük parçalara bölüp aşuremize koyduğumuz zaman çok lezzetli oluyor. Üzerini süslemek içinde Hindistan cevizi tozu, keten tohumu, tarçın ve susam ekleyebiliriz bunlardan da yine korkmamıza gerek yok. Yani bizim aşurede en çok dikkat etmemiz gereken şey şeker miktarı ve buğday miktarı… Bunlara dikkat ettiğimiz zaman buğdayın miktarını azaltarak sağlıklı bir şeye dönüştürdüğümüzde şekeri tamamen çıkartıp bala çevirdiğimiz zamanda hiçbir sıkıntı kalmıyor. Yine kuru fasulye ve nohut bunlardan da korkmamıza gerek yok. Kuru baklagiller bizim için çok sağlıklı. Bitkisel proteindir. Kalori bakımından da korkmamıza gerek yoktur. Be şekilde düşürdüğümüz zaman da 620 kalori yerine 290 kalori alarak çok sağlıklı ve çok lezzetli bir aşure yapmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
KALORİSİ DÜŞÜK AŞURE TARİFİ
Aşure geleneğini uygulayan birçok topluluk olsa da aşurenin malzemeleri, yapılış tarihi ve amacı kültürden kültüre farklılık göstermektedir.
Tarihi MÖ 4100 yılına dayanan aşure ayı ismini, Nuh’un tufanda elinde kalan son yiyeceklerden elde ettiği aşure yemeğinden almıştır. İnanışa göre; Nuh’un Gemisi, tufandan sonra Cudi dağının zirvesine oturur. Gemidekiler açlıktan ölmemek için, kalan son malzemelerin hepsini karıştırıp aşure yaparlar ve bu sayede hayatta kalırlar.
Nuh’un Gemisinde kalanlarla değil diyetisyenin evinde olanlarla yapılan en sağlıklı, en hafif, en lezzetli aşure tarifimi mutlaka denemelisiniz.
MALZEMELER;
1/2 çay bardağı yulaf
1/2 çay bardağı beyaz kinoa
1/2 çay bardağı kuru fasulye
1/2 çay bardağı nohut
1/2 çay bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı süt
10 badem
10 fındık
10 fıstık
2 ceviz
4 yk bal
1/2 portakalın kabuğu
2 yk kuru elma
2 yk kuru papaya
4 kuru kayısı
1 elma
7-8 karanfil
ÜZERİ İÇİN;
1 tk nar
1/2 incir
1/2 çk tarçın
1/2 çk hindistan cevizi
1/2 çk susam
1/2 çk keten tohumu
YAPILIŞI;
Yulaf, kinoa, nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece suda bekletin. Ertesi gün süzüp 6 bardak suda kaynatın.
Elmayı soyup karanfilleri yerleştirin ve suyun tencereye ekleyin.
Kuru meyveleri önce sıcak suda 1 saat bekletin sonra küçük küçük doğrayın.
Kuruyemişleri suda bekletin, kabuğunu soyun, hafif kavurun, biraz doğrayın.
Kuru baklagiller piştiğinde diğer malzemeleri (sütü, balı, kuru meyveler, kuru yemişleri) ekleyip karıştırın. 5-10 dk kısık ateşte pişirin.
Üzerini istediğiniz gibi süsleyip yiyebilirsiniz, afiyet olsun...
Bereketi bol olsun...
Kesinlikle aklınıza kazınacak ve nesiller boyu unutulamayacak bir tarif...