• Haberler
  • Siyaset
  • Dışişleri Bakanı Fidan: 'Suriyelilerin Güvenli Dönüşü Şart'

Dışişleri Bakanı Fidan: 'Suriyelilerin Güvenli Dönüşü Şart'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriyelilerin güvenli dönüşü, Gazze'deki ateşkes ve Orta Doğu'daki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

  • 566
Dışişleri Bakanı Fidan: 'Suriyelilerin Güvenli Dönüşü Şart'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri gerektiğini belirterek, Orta Doğu'daki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, BAE merkezli Sky News Arabia kanalına verdiği mülakatta İsrail’in Gazze’ye saldırıları, ateşkes müzakereleri ve Türkiye’nin Suriye ve Irak ile ilişkilerini değerlendirdi.

Suriyelilerin Güvenli Dönüşü Şart
Fidan, milyonlarca Suriyelinin ülke dışında olduğunu ve bu insanların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi gerektiğini vurguladı. "Suriye'den bölge ülkelerine gitmek zorunda kalan milyonlarca insan var. Bu insanların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi gerekiyor" dedi.

Gazze'deki Ateşkes Çabaları
Gazze’de ateşkes sağlanması için Türkiye’nin yoğun çaba sarf ettiğini belirten Fidan, “Gazze’de yaşanan soykırımı durdurmak için yoğun bir çaba var. Türkiye olarak bütün taraflara ateşkes konusunda elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin Orta Doğu Politikası
Fidan, Türkiye’nin bölgedeki güvenlik sorunlarını kökten çözmek için Arap ülkeleriyle ittifak kurma perspektifine sahip olduğunu belirtti. “Arap ülkeleriyle ilişkilerimizi mükemmel bir düzeye taşıyarak, bölgedeki güvenlik krizlerini çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Hamas ve Filistin İlişkileri
Hamas’ın Doha’dan çıkarılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Fidan, “Türkiye, Hamas’ı bir siyasi parti olarak tanıyor. Filistin Devleti’nin bütün siyasi partilerini tanıyoruz ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Irak ile İlişkiler
Fidan, Türkiye’nin Suriye ve Irak ile ilişkilerini değerlendirirken, PKK’nın Irak’taki varlığına dikkat çekti. “PKK, Irak’ın her yerini kanser hücresi gibi sarıyor. Bu bizim sorunumuz olmaktan çıkıp, Irak’ın milli güvenlik sorunu oldu” dedi.

Libya'daki Gelişmeler
Libya’nın doğusuyla ilişkilerin olumlu ilerlediğini belirten Fidan, “Biz hem doğunun, hem batının birleşip bir bütünleşik, bağımsız, egemen bir Libya devletinin tekrar hayata geçmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

Mısır ile İlişkiler
Türkiye ve Mısır ilişkilerini değerlendiren Fidan, Cumhurbaşkanı Sisi’nin Ankara ziyareti öncesinde Kahire’ye resmi ziyarette bulunacağını belirtti. “Hazırlıklarımız iyi gidiyor, ben de ağustos ayında Kahire’ye bir ziyaret gerçekleştireceğim” dedi.
Bakan Fidan, bölgedeki gelişmelerin Türkiye’nin dış politikasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin barış ve istikrar için her türlü desteği vermeye devam edeceğini belirtti.

Bakmadan Geçme