Dijital Mecralar Komisyonu Facebook temsilcilerini dinledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu yeni yasama dönemi çalışmalarının ilk adımında Facebook'un Türkiye temsilcilerini dinledi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda sunum yapan Facebook temsilcileri Komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

  • 743
Dijital Mecralar Komisyonu Facebook temsilcilerini dinledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Komisyon toplantısına CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz katıldı. 
Toplantıda CHP Muğla Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, sosyal medyanın toplum yaşamındaki önemine dikkat çekerek, sosyal medya alanında yaşanan sorunları gündeme getirdi.
Toplantıda söz alan CHP’li vekiller, Facebook temsilcisine ulaşılamadığı, temsilciliğin kağıt üstünde kaldığı ve Facebook’un hesaplarının şeffaf olmadığı eleştirilerini dile getirdiler. 
Değişen dünyada sosyal medya mecralarının hayatın önemli bir parçası haline geldiğini söyleyen Erbay, “Artık teknoloji ve iletişim çağındayız. Teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin iletişim alanında kullanılmasıyla birlikte sosyal medya hayatımızın merkezine oturmuştur. Bu nedenle sosyal medya mecraları toplumun her kesimi için vaz geçilmez bir iletişim mecrasına dönüşmüştür.” dedi.
Sosyal medya mecralarının sağladığı imkanlar sonucunda dünyanın artık bir tık uzakta olduğunu belirten CHP’li Burak Erbay şunları kaydetti;
Dünya küresel bir köye dönüştü
İnternet tabanlı sosyal medya mecraları mekan ve zaman sınırlarını ortadan kaldırdı. Dünyanın neresinde olursanız olun artık her bilgiye anında ulaşabiliyoruz. Bu insanlık için büyük bir nimet. Tabi ki her şeyin olduğu gibi gelişen bu iletişim ağlarının da sorunlu tarafları bulunmaktadır. Bu nedenle hem ülkeler hem de Facebook belli kurallar koyak zorundadır. 
Facebook açık ve şeffaf olmalı
Facebook tüm dünyada en önemli sosyal medya platformlarından birisidir. Milyarlarca insan bu uygulamayı kullanmaktadır. Ülkemizde de milyonlarca vatandaşımız da bu uygulamadan faydalanmaktadır. Bu toplantıda Facebook temsilcilerinin burada bizimle olması ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunabilmemiz çok önemli bir adımdır. Facebook ile ilgili dünya basınında yer alan bazı iddiaları duyuyoruz. Bu konuların açıklığa kavuşturulması hem ülkelr hem de kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır. 
Facebook iddiaları açıklığa kavuşturmalıdır
Facebook’un, taciz ve şiddete teşvik eden paylaşımlar yapmalarına rağmen VİP olarak tanımlanan bazı kullanıcıları kısıtlamadan muaf tuttuğu, Facebook’un sahibi olduğu Instagram’ın özellikle genç kızlar için zararlı olduğu yönündeki raporları görmezden geldiği, insan tacirlerinin ve silahlı grupların platformu kendi çıkarları için kullandığı, aşı karşıtlarının bu platformda paylaşımlarına izin verildiği gibi iddialar ileri sürülmektedir. Bu konuları temsilcilere yönelttik. Tüm kullanıcıların eşit statüde ve belirlenen kurallara uygun paylaşım yapmasının önemini ifade ettik. 
Facebook’un hukuki sorunları
Facebook ile ilgili önemli bir sorunda veri sızıntısı iddiaları. Facebook’un kurucusu Zuckerberg, Mart 2018’de ABD Senatosu’nda 44 senatörün önünde hesap verdi. Hemen ardından ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin karşısına çıkarak bir kez daha savunma yaptı. Skandaldan etkilenen kullanıcı sayısının 87 milyon olduğunun ortaya çıktı. Facebook hakkındaki en büyük dava ise Avustralya’da hala devam ediyor. “Veri hırsızlığı” iddiasıyla yürütülen davanın maddi boyutu 529 milyar dolar.
Facebook’a erişim sorunlarının yaşanmasının nedir?
4 Ekim’de Facebook, uzun bir süre erişim kesintisi yaşadı. Facebook’un 17 yıllık tarihinde benzer, hatta daha da büyük çok sayıda kesinti var. 2010’da ağ sorunları nedeniyle yaklaşık 2 saatlik bir kesinti yaşandı. 2014’te sunucu hatası nedeniyle bir kesinti gerçekleşti. Bütün bu erişim sorunları akıllara kullanıcıların bilgilerinin çalındığı kuşkusunu akıllara getirmektedir. 


 

Bakmadan Geçme