Devletin Vergi Elçilerine Kulak Verilsin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bu kez de Küresel Koronavirüs Salgını nedeniyle alınan önlemlerin muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik herhangi bir tedbiri içermemesini Meclis gündemine taşıdı.

  • 748
Devletin Vergi Elçilerine Kulak Verilsin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha önce Muhasebeciler Haftası vesilesiyle muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunlarını Meclis’e taşıyan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bu kez de Küresel Koronavirüs Salgını nedeniyle alınan önlemlerin muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik herhangi bir tedbiri içermemesini Meclis gündemine taşıdı. Girgin şu açıklamalarda bulundu:

SİYASET TEK ADAM’IN İKİ DUDAĞI ARASINA KİLİTLENDİ 

“Türkiye’de siyaset Tek Adam’ın iki dudağı arasına kilitlendi. Biz CHP Milletvekilleri olarak, her ne kadar iktidar kulaklarını tıkasa da, halkımızın sorunlarını dile getirmeyi, demokratik bir toplum perspektifini ayakta tutmayı görev biliyoruz. Bunun için Meclis’in bütün imkanlarını sonuna kadar kullanacağız.”

KÜRESEL KORONAVİRÜS SALGINI ANTİ DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE AŞILAMAZ 

Girgin şöyle devam etti: “Tek Adam’ın Küresel Koronavirüs salgını ile mücadelesi de demokratik bir yaklaşımdan uzak. Koronavirüs salgını sürecinin başından beri bir toplumsal uzlaşı ile yönetilmesi gerektiğini vurguladık, vurgulamaya devam ediyoruz.Bu süreç başta Türk Tabipler Birliği olmak üzere tüm Meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin aktif katılımıyla yürütülmelidir.” 

EN ANLAMLI ÖRNEKLERDEN BİRİ MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİR ARKADAŞLARIMIZIN DURUMU

“En anlamlı örneklerden biri muhasebeci ve mali müşavir arkadaşlarımızın durumu” diyen Girgin şöyle devam etti: Dün (20 Mart) muhasebeci ve mali müşavir arkadaşlarımız seslerinin duyulması için kendilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na zincirlediler, ne yazık ki, gözaltına alındılar. Arkadaşlarımızın temel talebi şuydu: Koronavirüs salgını nedeniyle Beyanname ve Bildirgelerin ertelenmesi.
Oysa bu zor günleri aşmak için toplumsal uzlaşıya, şeffaflığa ve demokratik kültüre ihtiyacımız var.”

DEVLETİN VERGİ ELÇİLERİ 
Meslek mensuplarının beyannameye işleyecekleri bilgi ve belgeleri temin edebilmek için müşterileri ile yakın temas halinde oldukları ve belgelerin tasnifi sürecinde de bir çok evraka temas ettiklerini söyleyen Girgin toplum sağlığının ve yaşam hakkının her şeyden üstün olduğunu ve Bakanlıkların kendi paydaşları için aldıkları önlemlerin serbest muhasebeci ve mali müşavirler açısından da gündeme alınması gerektiğini ifade etti.
Devletin vergi elçileri olan serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin Ankara'da basın açıklamasına tahammül edilmeyip gözaltına alınmalarını eleştiren Girgin, hem meslek grubu açısından hem de maliye çalışanları açısından talep edilen önlemler gerekliliktir dedi.

CHP'li Girgin 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yayınlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu: 

1- Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, Konaklama Vergisi, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi gibi uygulamaların bu süreçte acilen ertelenmesi ya da beyan dönemlerinin yeniden düzenlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

2-Defter beratlarının yüklenmesi, Ba/Bs bildirimleri gibi kamu finansmanı ile doğrudan bağlantılı olmayan tüm beyan ve bildirimlerin ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

3-Salgının yayılım durumuna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 13 maddesi uyarınca, salgının mücbir sebep ilan edilmesi, bu mümkün görülmez ise, aynı kanunun 17 maddesi uyarınca tüm ülke genelinde geçerli olmak üzere vergi muamelelerine ilişkin ödevlerin yerine getirilmesi için süre uzatılmasına yönünde bir çalışmanız var mıdır?


 

Bakmadan Geçme