Denizciler yılı kurtardı

Fethiyeli denizciler, pandemi döneminin yaralarını sarabilmek için önümüzdeki sezondan ümitli. Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, denizcilerin pandemiye rağmen yılı kurtardığına işaret ederek 'Pek çok iptal meydana geldi. Ama geçtiğimiz sezonun buna rağmen çok kötü olduğunu düşünmüyorum' dedi.

  • 1546
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Denizciler yılı kurtardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020 yılı turizm sezonunu denizciler ve oda olarak değerlendiren Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, " Para kazanmasalar da denizciler, en azından yıllık masraflarını çıkarabildiler. Fakat bu Covid böyle devam ettiği sürece biz büyük sıkıntılar yaşayacağız" diye konuştu.
DİĞER SEKTÖRLERİN MALİYETİ DÜŞÜK
Arıkan "2020 yılı Covid'ten dolayı sıkıntılı bir yıldı. Fakat biz denizciler olarak az hasarla atlattık diye düşünüyoruz çünkü bildiğiniz gibi bizim işletmelerimiz 2 ay gecikmeli de olsa turizm sezonunda iyi-kötü çalıştılar. Yalnız günü birlik teknelerimizin yüzde 90'ı Covid'ten dolayı yarı kapasiteyle çalıştılar. Ama buna nazaran çok kötü olduğunu düşünmüyorum. Para kazanmasalar da en azından yıllık masraflarını çıkarabildiler. Yılı kurtardılar diye düşünüyorum. Ama bunu sadece denizciler adına değil genel olarak düşünmek lazım. Fethiye'de bir bütünüz. Sektörün birisinin kazanması, bir tarafın kazanmaması çok kolay değil. Ekonomi bir bütündür. Bizim diğer sektörlerden farkımız şu; diğer sektörler sezona hazırlanırken bizim kadar maliyetli değiller. Bizim bir teknemizin yıllık bakımı 150 bin TL'nin altına düşmüyor. En azından bu teknelerimizin tekrar önümüzdeki seneye hazırlanabilmesi için o paraları bu sene kazandık diye düşünüyorum. En azından günü kurtardık. Fakat bu Covid böyle devam ettiği sürece biz büyük sıkıntılar yaşayacağız"diye konuştu. 
GLOBAL BİR DURUM
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, 2021 yılı turizm sezonu için beklentilerini de anlatarak "Bizim teknelerimizin pazarlaması bir yıl önceden yapılıyor. Guletlerimizin birçoğu geçen sene yurt dışından kendilerini pazarladılar. Fakat insanlar gelemedi. Dolayısıyla teknelerimizin zaten yarısı 6'şar, 7'şer haftası şu anda kapalı vaziyette. Çünkü geçmişten sattıkları turlar var. Bu müşterilerin paralarının 3'te 1'i alınmış. Dolayısıyla zaten belli bir oranda alt yapı var. Ulaşım problemi olmadığı zaman, insanlar gezebildiği zaman iyi bir sezon olur diye düşünüyorum. Fakat öncelikle Covid'in olmaması gerekir. Şimdi adam parayı vermiş tekneyi kiralamış ama gelemedikten sonra ne işe yarayacak. Buradaki ana problem o. Global bir durum söz konusu. Benim İngiltere'den gelen müşterim buraya gelemedikten sonra parayı ödese ne olacak. Parayı bir şekilde ya geriye ödüyorsun veya öteliyorsun. İnşallah Covid'siz bir yıl olursa bizim sektörümüz de ülke ekonomisine yeteri kadar katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme