Deniz Turizmi Başladı

Koronavirüs salgını Türkiye'de kontrol altına alınırken normalleşme deniz turizminde de başladı. Alınan tedbirlerle Ticari yat ve ilkel yapılı ahşap gemiler faaliyetlerine 1 Haziran'dan itibaren start verdi. Faaliyetler turun kapalı grupla (aile, akraba ve arkadaş) yapılması halinde mevcut kapasitelerle, farklı kişilerden oluşan grupla yapılması halinde ise sosyal mesafe planına uygun olarak yürütülecek.

  • 974
Deniz Turizmi Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknelerin düzenli dezenfeksiyonunun yapılması ve her tur değişimi öncesinde tam dezenfeksiyonun sağlanması liman başkanlıklarınca kontrol edilecek. Fethiye’de faaliyette bulunan yaklaşık 200 günübirlik tur teknesinde de hazırlıklar tamamlandı. Yarı kapasiteyle çalışacak günübirlik tur tekneleri, kaptan ve mürettebatlarıyla birlikte şimdi müşterilerini bekliyor. Bazı gulet tekneler, rezervasyonlarına cevap verip Fethiye Kordon boyundan ilk seferlerine çıktılar.
Önlemler kapsamında yolcuların maske ve eldiven takacağını, aynı zamanda sosyal mesafenin mürettebat tarafından sağlanacağını ifade eden Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan “Tüm teknelerde gerekli hazırlık yapıldı. Charterlarda çok büyük derdimiz olacağını düşünmüyoruz çünkü kapalı ve aile turu dediğimiz paket turlar ama günü birliklerde biraz daha hassasız” diye konuştu. 

GÜNÜBİRLİK TEKNELER YÜZDE 50 KAPASİTEDE ÇALIŞACAK
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, günübirlik tur teknelerinde kapasitenin yüzde 50 oranında düşürüldüğünü kaydederek “Sektörümüz her yıl olduğu gibi turizm sezonuna bu yıl da en iyi şekilde hazır. Bu sene biraz daha farklı olarak bakanlığımızın yayınladığı genelgeler doğrultusunda Covid-19 ile ilgili bütün dezenfekte şartlarını yerine getirdiler ve kendilerini hazırladılar. Bizde biraz daha farklı sektörler var. Otelde sadece otel turizmi var ama bizim sektörümüz içinde günü birlik turlarımız, charterlar ve bay boat dediğimiz ayrı turlarımız var. Tüm teknelerde gerekli hazırlık yapıldı. Charterlarda çok büyük derdimiz olacağını düşünmüyoruz çünkü kapalı ve aile turu dediğimiz paket turlar ama günü birliklerde biraz daha hassasız. İç İşleri Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızın yönlendirmesiyle beraber önlemler alındı. Bunun üzerine bizim zaten oda olarak duruşumuz belli. Üyelerimizi devamlı yönlendiriyoruz. Covid-19 pandemisi ne kadar çabuk biterse sektör o kadar rahat eder. Çünkü sektörün durumu hakikaten zor. En fazla önlemi bizim almamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü tatilde kimse hasta olmasın. Hasta olursa tekrar başa döneriz. Dolayısıyla bütün arkadaşlarımız bütün hijyen kurallarına dikkat ediyorlar. Mümkün mertebe tek kullanımlık malzeme kullanacaklar. Her tur sonrası teknelerimiz dezenfekte edilecek. Bununla ilgili önlemler aldık. Hazırız diyorum, inşallah böyle bir musibetle uğraşmayız. Dikkat edersek kimse de tatilde Covid 19’a yakalanmaz diye düşünüyorum” dedi.

MAVİ TURLAR, YÜZDE 100 KAPASİTEYLE HİZMET VERECEK
“Mavi turlarda yüzde 100 kapasiteyle çıkılabilecek” diyen Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, zaten çok fazla yoğun bir turizm sezonu yaşanmayacağını düşündüğünü ifade etti. Arıkan “ Yüzde 50 kapasite de bizim arkadaşlarımızı rahatlatır. Ancak zaten bütün tekneler yüzde 30 kapasiteyle çıkar diye düşünüyorum. Çünkü çok fazla turizm beklentimiz yok. Bütün arkadaşlarımız fazladan teknede maske bulunduruyorlar. Her masada hijyen kurallarına uyulacak. Hijyen malzemesi veya kolonya bulundurulacak. Bizim önerimiz her masaya kolonyalı mendil konulması yönünde. Mavi turlara gelince, onlarda yüzde 100 kapasite. Zaten en fazla 12 kişi oluyor. Teknelerimiz de 30 mt. Uzunlukta ve 8 mt. genişliğinde 240 metrekarelik alanda 12 kişi olacak. Onun için orada bir kapasite indirimi yok” diye konuştu.

FETHİYE’DE 200’E YAKIN TEKNE HİZMETTE
Arıkan, Fethiye, Ölüdeniz, Çalış ve Göcek’te ticari faaliyette bulunan tekneler hakkında da bilgi vererek “Mavi tur teknelerimiz ne kadar tam bilemiyoruz çünkü İstanbul bağlantılı ya da Marmaris, Antalya’ya bağlı teknelerimiz de bölgemizde çalışıyor. Günübirlik olarak Ölüdeniz’de 29 tane teknemiz var. Her birinin kapasitesi de ortalama 150 kişinin altında değil. Günlükbaşı’nda Çalış Boat 30 tane teknemiz var. Göcek’te de günübirlik çalışan 30 tane teknemiz var. Ancak Göcek’te günübirlik olarak ticari yatlarımız da çalışıyor. Fethiye merkezde de irili ufaklı yaklaşık 100 tane günübirlik teknemiz var. Yüzde 50 de olsa kapasitemiz, bölgeye en iyi şekilde hizmet verecek durumdayız” şeklinde konuştu.
 

Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı
Deniz Turizmi Başladı

Bakmadan Geçme