• Haberler
  • Güncel
  • DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'

DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'

Karaçulha Toptancı halinde bir araya gelen domates üreticileri, ihracat yasağına tepki göstermek için yol kapatma eylemi yapma kararı aldı

  • 1406
DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 14 Nisan 20223 tarihine kadar domatese ihracatına yönelik kısıtlama, üreticilerin protestosuna neden oldu. 

Söz konusu kısıtlamanın kaldırılması için Karaçulha Toptancı halinde bir araya gelen domates üreticileri, ihracat yasağına tepki göstermek için yol kapatma eylemi yapma kararı aldı. Şehir dışından gelen pazarcılar ise eylemden dolayı ürün alamayıp geri döndü. Haldeki tüm komisyoncular da, eyleme destek amaçlı ürün almadı. 

Polis ekipleri eylem ihtimali üzerine geniş güvenlik önlemi aldı. TOMA araçları hazır bekletiliyor. 

Protestocuları sakinleştirmeye çalışarak olay çıkmasını engelleyen İlçe Emniyet Müdürü Kayhan Dadaşoğlu, Kandil gününün anlam ve önemini belirterek, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. 

“Böyle giderse biz bu sezonu kaybedeceğiz” 

Domates üreticilerinden Hasan Tuna Arslan, “Burada toplanma nedenimiz sezonumuzda fiyatların düşürülmesi. Yapılan bu durum sonrası otomatikman fiyatlar düştü. Biz ürünleri zor şartlar altında yetiştiriyoruz. 15 Mart’ta çıkan erik 500 lira. Haziran, Temmuz aylarında iki, üç lira. Bizler ortalamaya bakıyoruz. Domatesin üç buçuk liraya satıldığı zamanlar da var. Şuan 15,20 lira. Bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Bu kararı alan kim ise işi bilmediği belli... Sorun doğru tespit edilmezse çözüm de doğru bulunamıyor. 10,15 gün sonra sorunu çözdük deseler iş işten geçmiş oluyor. Büyük firmalar, ülkeler sözleşme yapıyorlar. Bizim pazarımız başka yerlere kayıyor. Böyle giderse, biz bu sezonu kaybedeceğiz. Zaten borç içerisindeyiz. Üretemezsek hem halkımıza ucuz yediremeyiz. Biz üreten bir ülkeyiz” diye konuştu. 

Halil Daşar, “Madem domates piyasası yüksek, önce mazot düşecek”

Karaçulha Çiftçiler Birliği Başkanı Halil Daşar ise söz konusu protesto ve talepleri için şöyle konuştu: 

“Bugün mübarek bir gün, Kandilimiz mübarek olsun. Burada toplanma sebebimiz domatese, ihracata gelen kısıtlama ile ilgili. Biz çiftçilere zararı hat safhadadır. Vatandaşım şu an da ne yapacağını bilmiyor. Çiftçim ne yapacağını bilmiyor ve biz bu kısıtlama süresi geçene kadar toplanmaya devam edeceğiz. Burada bugün halde alış veriş yok, komisyoncu arkadaşlarımız da bizlere destek verdi. Onlar da bugün dükkânlarını açmıyor, “Çiftçi olmazsa, biz olmayız” diyorlar. Gecenin bu saatinde toplandık, ekmek davasındayız. 

Burada amacımız, bedava da veririz vatandaşımıza, dalında da çürütürüz ama bu ihracat kısıtlamasının kalkmasını ve çiftçilerimizin domateslerini bir an önce piyasaya sürmesini istiyoruz. Madem domates piyasası yüksek, önce mazot düşecek. Burada 15 TL satılan domates, İstanbul’da 30 TL’ye satıldığı zaman arada ki fiyat farkı, hep mazot ve gübrelerin bize maliyeti yüksek bizler de ürettiğimizi maliyetinde satmak istiyoruz. 10 TL’nin üzerinde girdi maliyeti var, bunun için devlet yetkililerinden bir an önce kısıtlamanın kalkmasını, ihracatın devam etmesini istiyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek çiftçi kazanamıyor.” 

Çiftçi Özkan Çakal, “Çoğu arkadaşımızın borcu var,  bu durumun bir an önce düzelmesini istiyoruz” 

Üreticilerden Özkan Çakal da, Kandil mesajının ardından, taleplerini yineleyerek şunları söyledi: 

“Bu bölgede yazlık ve kışlık olmak üzere iki ekim oluyor, yani 25 Ekim ve 1 Kasım ekilen ürünler yaklaşık olarak beş ya da altı ayda hasada geliyor. Bu beş ve altı aylık hasat süreci sonrasında bizler Şubat’ın 20’si ile Nisan’ın 20’si arasında ne sattıysak, o üç aylık periyotta koskoca bir sezonun hakkını alıyoruz. Ama bu geçen hafta getirilen ihracata kısıtlama bizim sezonumuzun ölmesi anlamına geliyor. Çoğu arkadaşımızın borcu var,  bu durumun bir an önce düzelmesini istiyoruz.”

Kınık’ta da protesto 

Dün de Antalya Kınık’ta ihracat kısıtlaması boykotunda yol kapatan üreticiler, Kaş Kaymakamı’nı çağırmıştı. Kaymakam Murat Öztürk, üreticileri dinleyerek, iki bakanla görüştüğünü belirtmiş ve “Bu iş çözülür, sizinleyim” demişti. 

NE OLMUŞTU? 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 3 Mart’ta, yaşanan fiyat artışları ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sebebiyle 14 Nisan'a kadar domates ihracatının kısıtlanmasına karar verdi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından dağıtım merkezlerine yollanan tebliğde”'Domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacının doğduğu” belirtildi. 
 

DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'
DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'
DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'
DAŞAR, 'MADEM DOMATES PİYASASI YÜKSEK, ÖNCE MAZOT DÜŞECEK'

Bakmadan Geçme