Dalış Turizmi İçin Fethiye'de Uçak Batırılacak
Fethiye'de yapay resif oluşturmak ve dalış turizmini geliştirmek için 2012 yılında 40.2 metre boyundaki 'TCSG 121' adlı Sahil Güvenlik Botu, Dalyan Deresi dalış bölgesinde batırılırken şimdi bir de uçak batırılarak yeni bir yapay resif oluşturmak için hareket geçildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan 'Fethiye'de dalış sektörünü yeniden canlandırmak için uçak batırma projesi uygulayacağız' dedi.
Fethiye’de dalış turizmini canlandırmak için 2. bir yapay resif oluşturulacak. Fethiye’nin Kızılada yakınlarında bir yerde batırılacak uçak ile yapay resif oluşturulup yeni bir dalış alanı sağlanacak. 2012 yılında Fethiye Dalyan deresi dalış bölgesinde bir sahil güvenlik botu batırılarak yapay resif oluşturulmuştu. Yıllar önce Türkiye’de dalış sektöründe adeta bir numara olan Fethiye, İngiltere kraliçesinden en fazla İngiliz vatandaşı daldıran firmalar ödülü almıştı. Çeşitli nedenlerle dalış sektöründe geriye düşen Fethiye yeni yapay resifler oluşturarak yeniden eski günlerine ulaşmak istiyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, “Fethiye’de yıllar önce dalış sektörü Türkiye’de bir numaraydı. Hatta bunun için İngiltere Kraliçesinden en fazla insan daldıran firmalar ödül aldı. Fakat geldiğimiz noktada bu tamamen geriye gitti. Hatta Kaş, dalışta Fethiye’yi geçti. Biz insanları ikinciye üçüncüye daldıramıyoruz çünkü insanlarımız daldıktan sonra deniz altında bir şey görmek istiyor. Bunun içinde batıklar gerekiyor. Daha önce 40 metrenin üzerinde bir sahil güvenliğimizi batırdık. Şimdi elimizde bir proje var. Bunun yanında Saros körfezinde bir uçak batırıldı. Fethiye’de de uçak batırmak isteyenler bize geldiler. Fethiye Kaymakamlığı turizm Müdürlüğü ile ortak yürüteceğiz. Böyle bir proje gerçekleştirmek istiyoruz. Bu yapılırsa bölgenin dalış turizmine açılması için faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Yapay resif ne kadar çok olursa deniz dibi habitatı da ona göre şekilleniyor. İnşallah bir iki sene içerisinde projeyi sonlandırırız. Bu proje olursa kışında Fethiye’ye dalış yapmaya gelecekler” dedi.
YÜZDE 10 ÜZERİNDE ARTIŞ BEKLİYORUZ
2020 sezonundan beklentilerini dile getiren Arıkan, “fiyatlar standart. Gulet turizminde tekne fiyatları sabit. Döviz hareketi etkiler. Ama düzgün bir teknenin fiyatı bin Euro’dur. Bu yıllardır böyle. Döviz hareketleri yurt dışındaki misafirleri etkilemiyor. Yurt içindeki vatandaşlarımızı etkiliyor gibi gözüküyor ama fiyatlarımız aynı. Deniz turizminin işi çok riskli çünkü siyaseten çok etkilenen bir sektör. Çünkü taşıdığımız müşteri portföyü ya üst düzey siyasetçi ya da iş adamları. Devletler arası propagandadan anında etkilenebiliyor. Ama şu anda görünen odur ki geçen seneye göre yüzde 10’un üzerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.