DALAMAN'DA KAYA İNCİRİ HASADI YAPILDI
Dalaman ilçesi ve incir üreticileri açısından coğrafi konum ve ekonomik olarak büyük öneme sahip 'Dalaman Kaya İnciri' hasadı, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Dalaman Kaymakamı Ali Gündoğan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Gürleyik, Bozbel, Taşbaşı, Sabunlu, Kayadibi ile Elcik Mahalle Muhtarları ve çok sayıda üreticinin katılımıyla gerçekleşti. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, incir hasadında Dalaman'daki üreticilere de bir dizi müjde verdi.
Gürleyik Mahallesinde İncir Üretimi yapan Sadık İnan’ın bahçesindeki incir hasadında konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak “birlikte kurutma tünelleri konusunda bir projeye imza atıyoruz. Ayrıca 20 TL’nin altına düşen inciri TMO, 20 TL’den üreticiden satın alacak” dedi. Saylak “Bildiğiniz üzere Dalaman deyince akla Deniz, Kum, Güneş ve Sahil geliyor. Oysa 750-800 metre yükseklikte 13 e yakın mahallemiz var. Bugün de Gürleyik Mahallemizde mevsimin ilk kuru incir hasadını başlatmak üzere Sayın Kaymakamımız, Sayın Belediye Başkanımız, İlçe Tarım Müdürlüğü ekibim, Mahalle muhtarlarımız ve üreticilerimizle birlikte bu töreni gerçekleştiriyoruz. Bu benim Gürleyik’e ilk ziyaretim. Dalaman Kaya İnciri’nin müthiş bir aroması var. Yakında yine burda, diğer 13 mahallemizin de katılımıyla Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin de katılımıyla hep birlikte, Dalaman Belediyesi, Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte kurutma tünelleri konusunda bir projeye imza atıyoruz. 6360 sayılı yasa yani Büyükşehir Yasası, İlçe Belediyelerinin de, Büyük Şehir’ in de, Belde halkının, köylerin, mahallelerin sosyo ekonomik refahını yükseltmek için tarımsal üretime destek verecekleri gibi aynı zamanda doğrudan desteklemeleri de yapabiliyorlar. Bu anlamda Kovid-19 pandemisi de bize gösterdi ki üretmeden ayakta kalmak mümkün değil. Bu gördüğünüz lezzetli incirin de katma değeri son derece yüksek bir ihracat ürünü, dolayısıyla hedefimiz dağ köylerinde yaşayan incir üreticilerimizin ceplerine girecek parayı tarımsal üretimden arttırmaya dönük çalışmamız. Bu konuda bize destek verdiği için Dalaman Belediye Başkanlığına yürekten teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde sizlerin önünde protokolü imzalayacağız” diye konuştu.
İNCİRLER KİMSENİN ELİNDE KALMAYACAK
Toprak Mahsulleri Ofisi Müdahale Edecek; “20 TL’ nin altına düşerse biz alacağız!”
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, bakanlığın talimatıyla artık üretici incirlerini 20 TL’nin altında satmayacağını ifade ederek “Az önce Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin Hatay’daki yangın bölgesinde olması sebebiyle, Aydın’da bulunan Bakan Yardımcımız Hadi Tunç ile bir görüşme yaptık. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda artık kuru inciri 20 TL’nin altında satmayacaksınız. 20 TL’nin altına düşerse Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale ederek 20 TL’den kuru inciri sizlerden alacak” şeklinde konuştu.
ÜRÜNLER DAHA KOLAY PAZARLANACAK
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak “Diğer önemli bir konuda Markalaşma. Dalaman Kaya İnciri olarak bir marka alınması gerekiyor. Yetiştirdiğiniz ürünleri değerinde satarak alın terinizin hakkını almak istiyorsanız markalaşma çok önemli. Marka sizin değerli olan ürününüze daha da değer katıyor. Ayrıca burada incir dışında yetişen tıbbi, ıtri ve aromatik bitkiler var. Buraya gelirken yolda buram buram kekik, adaçayı ve defne kokuyordu mesela. Buraya özel bir heyetle geleceğiz. Onlarla birlikte çalışacağız. Bir kooperatif birliği oluşturacağız. Sizin yetiştirdiğiniz organik ürünleri, nar ekşisi, üzüm, pekmez, kuru incir ve burada yetişen ne varsa, diğer kooperatiflerin satış noktalarında karşılıklı satış yapılmasını sağlayacağız. İlçe merkezine bir satış noktası yapacağız. Dalaman Belediye Başkanımız ile görüşmelerimiz sonucunda üreticilerimiz için kurutma tünelleri ve kerevetler yapacağımız bir projeye imza atacağız” diye konuştu.
İNCİR FESTİVALİ SENEYE
Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş ise “ Muğla Tarım ve Orman İl Müdürümüz uzun zamandan beri bizi “üreticilerimiz için ne yapabiliriz” diye teşvik ediyor. Buradan Sadık Amcamın emekleri için de ayrıca teşekkür ediyorum. Burada İl Müdürüm çalışmalar konusunda bize ne teklif ederse her zaman yanındayız. Ayrıca pandemiden dolayı iptal etmek zorunda kaldığımız İncir Festivali Organizasyonunu, inşallah pandemiden sonra seneye gerçekleştiririz. Festival sayesinde hem incirimizi tanıtırız, hem de bu bölgedeki tüm mahalleleri toplar ekonomilerine bir nebze olsun katkı sağlarız. Buradan bunun sözünü de vermiş olalım” dedi.
İNCİR, BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMLİ
Dalaman Kaymakamı Ali Gündoğan da “Sosyo ekonomik değeri yüksek olan, bölgemize has tat ve aromaya sahip “Dalaman Kaya İncir” imizin ilk hasadını; Dalaman Belediye Başkanımız, Tarım Orman İl Müdürümüz, muhtarlarımız ve üreticilerimiz ile birlikte gerçekleştirmek için beraberiz. Coğrafi Tescil süreci halen devam etmekte olan incirimiz, bu bölgenin kalkınması için ayrı bir öneme sahip. Üreticilerimize destek olan Belediyemize ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne, Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ayrıca teşekkür ederim. Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun” dedi.
Konuşmaların ardından incir üretimi gerçekleştirilen bölgedeki diğer mahallelerin muhtarları ile bir araya gelinerek sıkıntıları görüşüldü. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; “En kısa sürede bu bölgede bulunan tüm muhtarlar ve kooperatif başkanları ile bir araya geleceğimiz bir toplantı gerçekleştireceğiz. Hep birlikte sorunlarımızı tespit ederek çözüm bulacağız” dedi.