ÇOCUKLARDA YAZ İSHALLERİNE DİKKAT!

Sıcak havalar ile birlikte görülme sıklığı artan ishal, özellikle çocuklar için büyük risk taşıyor. Uzun süredir Fethiye Devlet Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan ve geçtiğimiz günlerde istifa ederek kendi muayenehanesinde Cuma gününden itibaren hizmet vermeye başlayacak olan Dr. Deniz Çağatay Özyer, 'Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir' ifadelerini kullandı.

  • 2150
ÇOCUKLARDA YAZ İSHALLERİNE DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıcak havalar ile birlikte görülme sıklığı artan ishal, özellikle çocuklar için büyük risk taşımaya başladı. Yaz ayları ile birlikte çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishal geliyor. Aşırı sıvı kaybına neden olabilen ishal, erken dönemde önlem alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Doğru beslenmenin ve bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Çağatay Özyer, "Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir" dedi.

Yaz ishallerinin her yaş grubunda görülebileceği gibi özellikle çocuk ve yaşlılar için risk oluşturduğunu ifade eden Dr. Deniz Çağatay Özyer, "İshale en sık 0-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor ve özellikle 2 yaşına kadar ölüm nedenlerinin başında ishal geliyor" dedi.
Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishalinin, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkilediğini belirten Dr. Deniz Çağatay Özyer, "Anne sütü alan bebeklerde 6-7'den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 3'den fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir. Sıvı kaybını anlayabilmek için çocuğun ne kadar idrar yaptığına ve idrarında bir azalma olup olmadığına bakılmalıdır" diye konuştu.

 

KOLADAN UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR

Yaz aylarında ishallerin arttığına dikkat çeken Doktor Özyer, “Özellikle yaz aylarında yaz ishalleri çok sık gözükmekte. İlk 5 yaş çok sık gözüküyor çünkü yazın yiyeceklerin bozulma ihtimali daha fazla. Aileler beslenme konusunda özensiz davranabiliyor, bol sıvı tüketemiyorlar, plajlardan dahijyenik olmayan koşullarla karşılaşma ihtimalleri yaşayabiliyor, dışarıda da vakit geçiriyorlar. bbu nedenle yazın ishaller çok fazla artıyor. Burada dikkat etmemiz gereken noktalar hijyen besinlerimizin sağlıklı bir şekilde saklayarak bozulmasını engellememiz gerekiyor. Ve çocuklarımızın bol sıvı alması gerekiyor. Kola gibi zararlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Su yada tuzlu ayran doğal sıkılmış meyve suları olabilir. Çorba, kompostolar bu şekilde onların sıvı desteği alabilirler. Doktorunuz gerekli görürse onun vereceği özel su ve tuz karışımlarıyla hazırlanan sıvılardan verebiliriz” dedi.

 

Özyer, “Yine yaz aylarında yaz alerjileri var böcek sokmaları,  güneş maruziyeti, havuza giriyorlar havuzun kloru özellikle astım hastası olan çocukları etkileyebiliyor. Dondurmaya katılan katkı maddeleri çocukları kötü etkileyebiliyor. Ayrıca klima çok kullanıldığı için filtreleri temizlenmesi gerekiyor.İsal aslında çok fazla gördüğümüz için çoğu da aslında virütik isal ya da mide bozulması ama özellikle beslenmesi bozulduysa ağzından beslenemiyorsa kusma ve yüksek ateş olduysa doktora başvurulmalı altından mikrobik isal olabilir sadece sıvı desteği yetmeyip başka ilaçları gerektirebilecek durumlar olabilir. Çocukta kusma ve ateş eşlik ediyorsa o zaman doktora başvurulmalı. Eğer 1 yaşından küçük ise en kısa zaman da doktora gidilmesi gerekiyor.İsal olan çocuk çok fazla yemiyordur. Onu çok zorlamamak lazım. Basit gıdalar öneriyoruz; patates haşlaması, muz, yoğurt, ayran, pirinç lapası olabilir. Bu tür mideyi yormayacak gıdalar öneriyoruz” diye konuştu.

 

CUMA GÜNÜ AÇILIYOR

Cuma gününden itibaren hizmet vermeye başlayacaklarını belirten Dr. Deniz Çağatay Özyer;“Açılış 2 Ağustos Cuma günü saat 17.00 de olacak bir şekilde benimle karşılaşmış ve hayatın sevgiyle dokunduğumu hisseden aileleri de tanıdıklarımıda herkesi bekliyorum.” Dedi.

 

 

Bakmadan Geçme