Çobanlar Koza Birliği Yolda
Bölgenin tek ipekböcekçiliği, Çobanlar Mahallesi'nde yapılıyor. Büyükşehir'in hibe ettiği 3 bin 500 dut ağacının önümüzdeki günlerde, Çobanlar Mahallesi'ndeki Gölbaşı Mevki'ne dikilerek İpekböcekçiliği'nin arttırılması hedefleniyor.
Dost Gazetesinden Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; Bölgenin tek ipekböcekçiliği, Çobanlar Mahallesi’nde yapılıyor. Büyükşehir’in hibe ettiği 3 bin 500 dut ağacının önümüzdeki günlerde, Çobanlar Mahallesi’ndeki Gölbaşı Mevki’ne dikilerek İpekböcekçiliği’nin arttırılması hedefleniyor.
Seydikemer’e bağlı Çobanlar Mahallesi Gölbaşı Sokak’ta 20 dönümlük bir alana, muhtar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile ipekböcekçiliği için dut ağacı dikilecek. Daha çok sayıda vatandaşın bu işi yapması hedeflenirken, atılan adımla iş istihdamı da yaratılmış olacak.
İlk kez 2019 yılında İpekböcekçiliği yapılan Çobanlar Mahallesi’nde, hedef büyüyor. Geçen yıl 12 vatandaşın İpekböcekçiliği yaptığı mahalle’de girişimci sayısı artınca dut yaprağı sıkıntısı ortaya çıktı. Çobanlar Mahallesi Muhtarı Turgay Keskin’in durumu, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kaymakamlığa bildirmesinin ardından harekete geçildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, hem dikilecek alan için girişimde bulundu hem de 3 bin 500 dut fidanı hibe etti Çobanlar Mahallesi’ne.
Mahalle Muhtarı Turgay Keskin konuyla ilgili yaptığı açıklamada “mahallemizde ipekböcekçiliği yaptık. Baktık yaprak sıkıntısı çektiğimiz için Büyükşehir’e müracaatta bulunduk. Sağolsun Osman Başkanım da burayı Kırsal Kalkındırma programından müdürümüzle görüşerek Çobanlar Mahallemiz’e iade ettiler. Etrafı telle çevrildi. 3 bin 500 tane dut fidanı geldi. 10 gün içinde dikilecek nasip olursa. Köyümüz için, mahallem için güzel bir yatırım olacak. Geçen yıl 12 kişi ipekböcekçiliği yaptı, iki yıl sonra en az 50-60 kişinin ipekböcekçiliği yapacağını düşünüyorum. Vatandaş 40 günde güzel para alacak. Geçen yıl bu işi yapan 12 kişi 3 bin ile 6 bin lira arasında değişen kazanç elde etti. Bir kutuda 20 bin böcek oluyor. Yaprak olduğu sürece sıkıntı yok, yaprak olmadığı zaman sıkıntı oluyor. O yüzden başkanımız da bu işlerde yardımcı oldu bize. Bu dut fidanlarını buraya hibe etti. Nasip olursa buraya dikeceğiz. Üç yıl içinde ağaçlarımız gelişecek, verimli hale gelecek” şeklinde konuştu.
Çobanlar Mahallesi Muhtarı Turgay Keskin, İpekböceklerinin Bursa Koza Birlik’ten geldiğini ifade ederek“çok uysal bir hayvan.. evde de odanın birinde de bakabiiyorsun sıkıntısız bir şekilde. Geçen yıl büyük odamda yetiştirdim ben. Bu mahallemizde bir gelir kaynağı yok. Şimdi 29, 30, 50 kişi derken bu köyün tamamı bu işe dönecek ilerde. Çünkü basit iş. Yaprak olmazsa burdan gelecek budamasını yapacak götürecek evine besleyecek” diye konuştu.
“İpek kozasının Türkiye’de eksiği var” diyen muhtar Keskin, “Çin’den ithal ediyorlarmış. Onun için devlet bu konuda çok destek oluyor. Sağ olsun Kaymakam bey de çok yardımcı oldu. Adını da Çobanlar Koza Birliği olarak koyduk. Seydikemer’de, Fethiye’de tekiz” diyerek açıklamasını tamamladı.