Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'nda FTSO üyelerinin sorunlarına çözüm istedi. Toplantıda konuşan Çıralı, yeni bir sektör haline gelen villa kiralama ile zincir mağazalar ve ekmek azami fiyatları konularında yaşanan sorunları dile getirdi.

  • 486
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan TOBB İkiz Kuleler'deki Müşterek Konsey Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Oda ve borsa başkanlarını dinledi. Toplantıda söz alan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, küresel salgın nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında çok zorlu geçtiğini vurgulayarak, FTSO üyelerinin çözüm bekleyen sorunlarını aktardı. “Diliyorum ki, o zor günler geride kalsın, 2022 yılında bir daha o günleri yaşamayalım” diyerek sözlerine başlayan Başkan Çıralı, Covid-19 salgınıyla birlikte bölge ekonomisinde bir sektör haline gelen ve oteller için haksız rekabete neden olan villa kiralama ile ilgili acilen yasal düzenleme yapılması gerekliliğine dikkati çekti. Bu süreçte “villa kiralama” işinin yeni bir tatil modeli, bir turizm çeşidi olduğunu ifade eden Çıralı, “Villa kiralamayı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Taşınmaz Ticareti hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında sıradan bir kiralama işi olarak görmek, turizmde konaklama faaliyeti yürüten işletmeler açısından çok ciddi haksız rekabete neden oluyor. Konaklama tesislerinden; iş yeri açma ve çalışma mevzuatı başta olmak üzere; sağlık, temizlik, güvenlik, çevresel faktörlerin korunmasına yönelik önlemler için pek çok belge talep edilmektedir. Bu yükümlülükleri karşılamak konaklama tesislerini zaman, personel, harç vb. yükümlülükler ile karşı karşıya bırakmaktadır. Aynı işi yapan villa sektörü ise söz konusu yükümlülüklerle karşılaşmamaktadır.” diye konuştu. 
Konuşmasında zincir mağazaların küçük işletmelere verdiği zarara da değinen Çıralı, “Ülkemiz ticaretinin can damarı olan küçük işletmelerimiz ve esnafımız, zincir market ve mağazalar karşısında ayakta kalma savaşı veriyor. Bu kapsamda, zincir marketler ve mağazaların özellikle konut alanlarında taşma yapamadan faaliyetlerini sürdürmelerini talep ediyoruz. Ticaret Bakanlığı’nca yapılacak yasal düzenlemelerle, belediyeler tarafından verilen iş yeri açma ve çalışma ruhsatları koşullarının değiştirilmesini ve denetimlerin arttırılmasını, küçük esnaf ve tacirleri koruyucu önlemlerin devreye alınmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. 
Çıralı, ekmek azami fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili de fırıncıları mağdur etmeyecek bir yasal düzenleme yapılmasını istedi. 
Hisarcıklıoğlu:”Bankalarımızın vicdanlı davranmasını bekliyoruz”
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, bankaların son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını vurgulayarak, "Feda reel sektörde, kar mali sektörde şeklinde bir paylaşım olamaz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz." dedi. Hisarcıklıoğlu, başta hizmetler ve ticaret kesimi olmak üzere salgından en çok etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörler için destek adımlarının sürdürülmesinin de faydalı olacağına inandığını ifade etti.
TOBB olarak ekonominin kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylece sahadaki durumu en iyi şekilde görüp, sorunları ve sıkıntıları tespit ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini kaydetti. Yaşanan olumlu gelişmelerin, reel sektörde moralleri yükselttiğini, çalışma şevkini artırdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
Döviz kurlarında istikrar sağlanmalı
"Bazı konularda sıkıntılar sürüyor. Özellikle bankalarımızın, Merkez Bankasından fonlama maliyetleri yüzde 14'e düşmesine rağmen son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını görüyoruz. Bazı bankaların yüzde 25-30'lar seviyesinde, hatta kredili mevduat hesaplarına 35 civarında kredi faizleri uyguladıklarını duyuyoruz. Ülkemiz ekonomisini büyütecek, üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artıracaksak, hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve fedakarlık yapmalıyız. 
Güçlü büyümeyi sürdürebilmek için kredi faizlerinde ve enflasyonda düşüş, döviz kurlarında istikrar sağlanması gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi bunun yine başarılabileceğine inanıyorum. Piyasalarda istikrarın teminiyle birlikte finansman maliyetlerinin de kalıcı bir şekilde düşürülebileceğini öngörüyoruz. Sizin, iş dünyasını, ticareti ve ihracatı destekleyici politikalarınızın önemine inanıyoruz. İlk defa, küresel ticaretten aldığımız pay yüzde 1'in üzerine çıktı." 

Ticaret Bakanı Muş: ”İhracatçımızı daha çok destekleyeceğiz”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerine işaret ederek, bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Muş, salgının yarattığı olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır." dedi. Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını bildiren Bakan Muş, "2022 yılı için ihracatçılarımıza ayırdığımız destek bütçesi 5,2 milyar liradır. Pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız daha fazla faaliyet gerçekleştirecek, biz de onları daha çok destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Hepimiz aynı gemideyiz
Bakan Muş, son 20 yılda atılan adımlarla ekonomide istikrar ve öngörülebilirliğin temini konusunda yakalanan seviyeye işaret ederek, "Bunun korunması ve sürdürülebilmesi için hükümet olarak çalışmaya devam edeceğiz. Burada siz iş dünyası temsilcilerinden de kurdaki dalgalanmanın bertaraf edilmesinden sonra ekonomide yakalanan bu olumlu havanın devamı için destek bekliyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Ülkemizin geleceği için elimizi taşın altına birlikte koymalıyız." dedi.
Muş, gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artışlara değinerek, "Evet, kur farklılıklarından kaynaklı bir maliyet artışı olmuştu ancak son süreçte kurlarda bir gevşeme gerçekleşti. Bunun sonucu olarak da vatandaşlarımızda fiyatların inmesi yönünde haklı bir beklenti oluşmuştur. Bu beklentinin karşılık bulmasını bekliyor, süreci yakından takip ettiğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bakanlık olarak, perakende satış noktaları başta olmak üzere tedarik zincirinin tüm aşamalarına yönelik 81 ilde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu denetimlerimize devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konsey toplantısı sonrasında Oda/Borsa başkanları ile bir araya geldi.

Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı
Çıralı, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı

Bakmadan Geçme