Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Koronavirüs salgınına karşı üyelerinin kredi ve diğer ödemeleriyle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyor. Fethiye'den ve tüm Türkiye'den odaların önerileri, TOBB Başkanlığı tarafından hükümete bildirilip çeşitli destekler sağlanırken FTSO da bölgede bazı destek projeleri sağlamak için kolları sıvadı. FTSO Başkanı Osman Çıralı, KOSGEB ve diğer kuruluşlardan oda üyeleri için kredi sağlamaya çalıştıklarını, ilk planda 30 Milyon TL lik kredi temin etmek istediklerini bildirdi.

  • 1434
Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkların aldığı tedbirlerle Türkiye’de olduğu gibi Fethiye’de de günlük hayat ve birçok sektörde ekonomik faaliyetler adeta durdu. Bir taraftan hızla yayılan ve halkın sağlığını tehdit eden salgın ile mücadele edilirken diğer taraftan iş dünyası, ticaret erbabı, sanayici ve ihracatçılar ekonominin çarklarını döndürebilmek için büyük emek de sarfediyor. Bu sürecin ülke ekonomisinde olduğu gibi bölge ekonomisinde de ciddi sorunlar çıkarmaması için FTSO, yoğun bir gayret sarfediyor. FTSO Başkanı Osman Çıralı, FTSO olarak üyelerinin bu süreçten en az zararla çıkması için yaşanan gelişmeleri günü gününe takip ettiklerini bildirdi. İlk günden itibaren üyeleriyle bağlantıya geçerek sektörlerde yaşanan sorunları ve çözüm beklentilerini alıp üst kuruluşları TOBB’ne ilettiklerini, Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da ilgili bakanlıklar ve kurumlar nezdinde bu talepleri takip ettiğini belirtti. Çıralı, “Covid-19 salgını nedeniyle faaliyetlerini azaltan veya durdurmak zorunda kalan üyelerimize çağrım, çalışanını koru, istihdamını düşürme. İhtiyacınız olan kaynak kısa çalışma ödeneğinde. Kısa çalışma ödeneğinden son 60 gün sigortalı olarak çalışan ve son 3 yıl içinde en az 450 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş çalışanlar yararlanabilecek. Çalışanlarınızı ücretsiz izine göndermek yerine kısa çalışma ödeneğine başvurun” dedi. Çıralı, ''Sanayi kapasite raporlarının geçerlilik süresinin de uzatıldığını ifade ederek işe devam kredi desteği en çok ihtiyacımız olan şey Finansman bankaların desteği. Kredi garanti fonu kefaletiyle Kobilerimiz başta olmak üzere üyelerimizin finansman ihtiyaçları için “işe devam kredi desteğinin de hayata geçirilmesini sağladık. Böylece üyelerimiz 6 ay ana para ve faiz geri ödemesiz yüzde 7,5 faizli 36 aylık kredi imkanından yararlanabilecekler. Yine odamızın da yoğun girişim ve talepleri sonucunda üyelerimizin çeklerini ödeyebilmeleri için tüm sektörlerde kredi garanti fonu destekli 3 ay ana para ve faiz ödemesiz “çek ödeme destek kredisi” 30 Mart 2020’de uygulamaya başlandı. Bunun yanında ekonomik istikrar kalkanı desteği de kamu bankaları tarafından açıklanan “işe devam kredi desteği yanında özel bankaların da katılabileceği yüzde 9,5 fazili 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli” “ekonomik istikrar kalkanı kredi desteği” paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular başladı” dedi.

FTSO’dan Üyelerine Kredi

Başkan Çıralı, “Şu an görüşmeleri devam eden Nefes Kredi çalışması için TOBB nezdinde girişimlerde bulunduk. Biz Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir buçuk milyon TL paramız vardı. Bunu teminat olarak bankalara gösterdik. Bunun karşılığında TOBB da bir katkı sağlıyor. Buna kredi garanti fonu Kosgeb destek yapıyorlar. Önümüzdeki günlerde de bu çıkacak. Sadece Fethiye bölgesinde 20-30 milyon TL civarında kredi sağlamış olacağız. Ayrıca oda aidatları ekim sonuna kadar ertelendi. Biliyorsunuz iki taksitle Haziran ve Ekim aylarında alıyorduk aidatları. Biz bu konuda da eleştiri alıyoruz. “Erteleyip de napıyorsunuz, almasanıza” şeklinde eleştiri oluyor. Bu Ticaret ve Sanayi Odaları’nın elinde değil. Bakanlığın ve TOBB’un yetkisinde. Böyle bir karar çıkmadan bunu uygulamamız mümkün değil. Sosyal medyada bu eleştirileri alıyoruz. Bakanlık bize bu aidatları almayın derse, almayız. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, meclis ve Yönetim Kurulu olarak böyle bir yetkimiz yok. Arkadaşlarımın bunu bilmesini istiyorum. Yaşanan gelişmelerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için odamızca girişimlerde bulunduk. Sözleşmelerde mücbir sebep olması gerekiyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiş ve bu mükellefler için vergi beyannamelerinin sürelerinin uzatılması ve ödemelerin ertelenmesi gibi destekler düzenlendi” dedi.

Rezervasyon İptal Kredisi

Başkan Çıralı “Ayrıca rezervasyon iptal kredisi var. O da 2020 yaz sezonuna ilişkin tur operatörleri, seyahat acentelerine, ön ödeme iadesi taleplerini karşılayabilmeleri amacıyla finansman desteği sağlanması, hedeflenen bir kredi paketi üzerinde kamu bankalarıyla mutabakata varılması. Bu da otelcilerimiz için önemli bir kredi desteği. Alınan tüm bu tedbirleri takip ediyor, web sitemiz ve sosyal medyada paylaşıyoruz. Bazen oda olarak ne yaptınız diye beni bile arayan arkadaşlar oluyor. Gerçekten biz hem Fethiye’de hem TOBB’da hem Valilik ve Bakanlık kanalıyla açıklanan genelgeleri sosyal medya sayfalarımızda paylaşmaya çalışıyoruz. O yüzden tüm arkadaşlarımız bizi sosyal medyadan takip ederlerse bütün gelişmelerden haberdar olabilirler” ifadelerini kullandı.

Fethiye Vefa Destek Gurubu İle Birlikteyiz

Başkan Çıralı, “Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı olduğu için Kaymakamlığımız’ın oluşturduğu Vefa Gurubu var. Biz de onun içerisindeyiz. Elimizden gelen desteği yapıyoruz. Ben burada Sayın Kaymakam’ıma, Belediye Başkanı’ma, Jandarma Komutanı’ma, Emniyet Müdürü’me, oda başkanlarıma, İlçe Sağlık Kurulu’na özellikle sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Biz Türsab, Esnaf Odası, Ticaret Odası ve bazı kurumların temsilcileriyle ve vatandaşlarla sağlıkçılara elimizden gelen desteği yaptık, yapacağız da. Burada en önemli konu oda üyelerimizin ve vatandaşlarımızın evden çıkmaması. Bunu da sağlayabilirsek bu işin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Ama turizm açısından 2020’de hiç kimsenin beklentisi çok fazla yok. Bunun ne kadar süreceği belli değil. Bu yüzden herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Toplumu derinden sarsan, insan hayatını tehdit eden bu salgını, birlik beraberlik içinde evde kalarak, saygı ve sorumlulukla atlatacağımıza ve sağlıklı günlere kavuşacağımıza inanıyorum. Değerli Fethiyeliler ve oda üyelerimiz, alınan tüm önlemler sizin sağlığınız için olduğunu unutmayalım ve zorunlu olmadıkça lütfen evimizden çıkmayalım. Sosyal mesafeyi koruyalım. Covid-19’a karşı önerilen 14 maddeyi uygulayalım” diye konuştu.

Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''
Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''
Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''
Çıralı ''Fethiye'de 30 Milyon TL Kredi Sağlayacağız''

Bakmadan Geçme