Çıralı, 'Devletimizden yardım bekliyoruz'

Covid-19 nedeni ile alınan tedbirler kapsamında pek çok işletme mekanlarını kapatırken, FTSO Başkanı Osman Çıralı bu mekanlar için, 'Devletimizden daha kapsamlı destek bekliyoruz. İşletmeler kapalı olduğu halde pek çok vergi ödemek zorundayız. Bunlar için destek sağlanmalıdır' dedi.

  • 939
Çıralı, 'Devletimizden yardım bekliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs salgını boyunca, başta yiyecek-içecek sektörü olmak üzere değişik sektörlerdeki kapalı işletmelerin desteğe ihtiyacı olduğu belirtildi. Fethiye’de işletme sahiplerinin ekonomik zorluk içinde bulunduğu ifade edilirken, vergileri ve kiralarının kapalı işletmelere büyük yük olduğu kaydedildi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Yiyecek-içecek sektöründe sıkıntı çok büyük. Bu sektör için yoğun tedbirler alınarak, işletmeler 20 masadan, 5 masaya düşürülüp iş yapmak istiyor. Herkesin borcu var ve zor durumda” dedi. Çıralı, “Yiyecek, içecek sektörü ile toplantı yaptık. Bu dönemde en mağdur olan sektörlerden bir tanesi oldu. AVM’ler ve mağazalar açık. Sadece yiyecek, içecek sektörü sıkıntılı. Arkadaşlarımızın önerisi oldu. Gerekirse işletmelerini 20 masadan 5 masaya düşürüp iş yapmak istiyorlar. Herkesin borcu harcı var. Katı atık, kira yardımı veya kredilerle alakalı çok sorun var. Esnaflar ve vatandaşlar bu kadar sıkıntı çekerken, inşallah bu süreçte korona virüsten kurtuluruz.  Her zaman önce sağlık ama insanlar karınlarını da doyurmaları gerekiyor. Biz bu konuda hükümetimizden yardım bekliyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile sorunları iletip, çözmeye çalışıyoruz. Zaten bildiğiniz gibi pandemi sürecinde en büyük aktör Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiydi. Küçük esnafa kira yardımı yapmıştı. Bugün resmi gazetede yayımlanarak, şahıs işletmelere yani Ticaret Sanayi Odası üyesi olup, şirket olmayan işletmelere de yardım yapılacağı söylendi” diye konuştu. 
PROTOKOL İMZALADIK
Çıralı, “Ziraat Bankası ile bir protokol imzaladık. Tedarikçi ile işletmeci arasında, kolaylık sağlanacak. Tedarikçi post cihazı alacak. Tüketici ise Ziraat Bankasından kart alarak, hem vade uygulayabilecekler hem de faturalı alışverişlerde kolaylık sağlayacak. Bu protokol Halk Bankasıyla da yapılacak. Desteklerin çok daha fazla olması gerekiyor. Katı atık ve işgaliye bedelleri gibi vergilerin silinmesi isteniyor. Esnafın dükkânı kapalı ama tabelası var diye reklam vergisi ya da işgaliye bedeli isteniyor. Bunlar için Fethiye Belediyesiyle gerekli görüşmeleri yapacağız. İnşallah sonucu üyelerin ve esnafların lehine olur” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme