Çıralı 3 yılı değerlendirdi 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, FRT TV'de Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programına konuk oldu. Cankuş'un sorularını yanıtlayan Başkan Çıralı, 1 Nisan 2018 seçimlerinden bu yana FTSO'nun yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgiler verdi.

  • 1007
Çıralı 3 yılı değerlendirdi 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1 Nisan 2018 tarihinde yapılan seçimlerde üyelerimizin oylarıyla göreve geldiklerini belirten FTSO Başkanı Osman Çıralı, 3 yıllık hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle de son bir yılın sadece bölgemiz değil Türkiye ve dünya için sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Çıralı,  çalışmalar ve projeler ile ilgili bilgiler aktardı. 

FTSO Başkanı Osman Çıralı açıklamasında, “2018 yılı karlı ve verimli bir yıldı. Fethiye’mizin tanıtımıyla ilgili yurt içinde ve yurt dışında yapılan çalışmalar amacına ulaştı. 2017 yılına oranla yüzde 40’a varan artışla sezonu mutlu şekilde kapattık. 2019 yılına; 31 Mart yerel seçimleri, körfez kirliği, Barış Pınarı Harekatı, konaklama vergisi ve tanıtım ajansı katkı payı Thomas Cook’un iflası damga vurdu. Bölgemiz turizm sektörü açısından başarılı geçen 2019 turizm sezonunu, bölgemiz turizminin gelişmesinde önemli rol alan, dünyanın en eski ve büyük turizm acentelerinden biri Thomas Cook’un 23 Eylül’de yaptığı iflas açıklamasıyla üzgün ve endişeli tamamladık. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilk andan itibaren konunun takipçisi olduk. Konuyla ilgili kriz masası oluşturulmasına karar verildi. Konuyla ilgili TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde düzenlenen ve Thomas Cook krizinin Türk turizmine etkileri değerlendirildiği istişare toplantısına, Odamızı ve bölgemizi temsilen katıldık. Süreci yakından takip ederek mağdur işletmelerin başvurularını alarak TOBB aracılığıyla Bakanlığa ilettik” dedi. 

2021 ZOR BİR YIL OLACAK 
FTSO Başkanı Osman Çıralı, “İlk 3 ayını geride bıraktığımız 2021 yılı da hepimiz için çok zor bir yıl olacak. En kötüsü de Kovid-19 virüsünün neden olduğu bu salgının ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Turizm sezonu öncesinde biz açılma beklerken yeni kapanmalar gündemde. Son olarak bölgemizin en önemli pazarı İngiltere’de geçen hafta kısıtlamalar arttırıldı. Alınan tüm tedbirlere rağmen Türkiye genelindeki tablo da her geçen gün kötüleşiyor. Türkiye genelinde çok yüksek risk grubunda yer alan il sayısı 58'e yükseldi. Bu iller arasında maalesef Muğla da yer alıyor. Bu tablo ile birlikte 29 Mart Pazartesi günü kabine toplantısından yeni kısıtlamalar çıktı. 2021 yılı başında 13 meslek grubumuzla video konferans yöntemiyle yaptığımız toplantılarda üyelerimizin sorunlarını, talep ve çözüm önerilerini tek tek not aldık ve bunları rapor haline getirdik. Toplam 60 konu başlığından oluşan raporumuzu; ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya bizzat ilettim. Geçtiğimiz günlerde Ankara’daydım, Muğla Odaları ve Borsa Başkanlarımızla çeşitli temaslarda bulunduk. FTSO olarak hazırladığımız raporu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a verdim” şeklinde konuştu. 
2020 PANDEMİ YILINA DÖNÜŞTÜ 
Açıklamasını sürdüren Çıralı, “Yeni umutlar ve hedeflerle karşıladığımız 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü salgını Mart ayından itibaren ülkemizde etkili olmaya başladı. Salgınının hızla yayılmasıyla birlikte 2020 yılı pandemi yılına dönüştü.
İmalat yapan, tedarikçi olanların, inşaat işlerinde çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulması sağlandı. 65 yaş ve üzeri işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi ve (turizm başta olmak üzere) ilgili tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınması sağlandı. Pandemi ile ilgili ilk süreçten sonra ivedilikle Mayıs ayında yurtdışı uçuşların açılmasını talep ettik. Haziran ayında açıldı. Tedarikçi firmalarda yaşanan fahiş fiyat uygulamaları konusunda girişimlerde bulunuldu. (Maske, kolonya, temizlik ürünler vb.) Denetimler artırıldı, yasaklar uygulandı. Konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde KDV oranları önce 2020 yılsonuna kadar yüzde 8'den yüzde 1'e, (Seyahat Acentelerinde) Yolcu Taşımacılığında ise yüzde 8’e indirildi. Daha sonra KDV indirimleri 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı. Bu kapsamda turizmde KDV’nin yüzde 1 ve seyahat acentelerinde yüzde 8 olarak 2021 yılı sonuna kadar kalmasını talep ettik” şeklinde ifadeler kullandı. 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ UÇUŞLARI SALGIN NEDENİYLE AZALDI 
Korona virüs salgını nedeniyle yamaç paraşütü uçuşlarında düşüş olduğunu vurgulayan Başkan Çıralı, “Babadağ’dan Kovid-19 salgınına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü ile uçuş yaptı. 2019 yılında bu sayı toplamda 166 bin 813’tü. 


 

Bakmadan Geçme