Cinsiyete Göre 'Narsisizmin' Yüzleri: Farklı Yollar, Aynı Tatmin
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, narsisizmi 'özseverlik' terimiyle özetleyerek, bu kişilik yapısının övgüye bağımlı ve eleştiriye tahammülsüz olduğunu vurguladı. Tarhan, narsisizmin sınırsız başarı, güç ve üstünlük arayışıyla şekillenen bir yaşam felsefesi olduğunu ve bu kişilerin başkalarının hayranlığını kazanma isteğiyle motive olduklarını belirtti.
Övgüyle Beslenirler…
Prof. Dr. Tarhan, “Hep övgüyle beslenirler. Devamlı insanlar onu övsün isterler. Birisi eleştirdiği zaman onu düşman gibi görürler. Hayatlarına ve yaşam felsefelerine baktığımızda, sınırsız başarı, güç, zeka ve üstünlüğe sahip olmakla birlikte, kendilerine hayran olunmasını arzulayan bir yapıları vardır. Dış görünüşe büyük önem verdikleri için herkesin onlara hayran olmasını isterler. Örneğin, hiç kimsede olmayan bir tablo ya da büyük paralar yatırarak yalnızca kendilerinde bulunan nadir çiçekleri satın alırlar. Yani, yalnızca kendisinde olan bir şeyle parmakla gösterilmekten büyük haz alır ve bundan keyif duyarlar.” diye konuştu.
Ego Tatmini Varsa ‘Liderlik Hastalığı’ Da Var!
Kendi kendilerine hayranlık duyan bu kişilerin duyguyla ve alkışla beslendiklerini de kaydeden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: “Kendilerini özel ve eşi benzeri bulunmaz gördükleri için üstün olduklarını düşünür ve hep ön planda olmak isterler. Lider olmak, öne çıkmak ve alkışlanmak onlar için önemlidir. Eğer bir kişi liderliği kendi egosunu tatmin etmek için yapıyorsa, bu bir tür ‘liderlik hastalığı’ olarak adlandırılabilir. Ancak liderlik, kişinin kendisini aşan bir hedef veya ideal için yapılıyorsa, bu narsistik olmayan bir liderliktir. Narsistik liderlik, bir kişinin yönetici olmayı sadece kendi egosunu tatmin etmek için istediğinde ortaya çıkar; bu kişi, yüksek bir ideal ya da kurumsal bir hedef için değil, benmerkezci duygularını tatmin etmek için liderliği arzuluyorsa narsistik yönü ön plana çıkar. Ayrıca, bu kişiler beğenilme arzusuyla hak duygusunu kendilerine yönelik olarak şekillendirirler ve kayırmacılık yaparlar. Nepotizm olarak bilinen bu durum, onlara hizmet edenlere tüm imkanları sunma eğilimiyle ortaya çıkar, ancak kendilerine itaat etmeyenleri düşman olarak görme eğilimindedirler.” şeklinde konuştu.