Çinlilerin Fare Yılı Billboardlarda Kutlandı

Fethiye Belediyesi, Çinlilerin kendi takvimlerinde yeni yıl olarak kabul ettikleri Fare Yılı'nı billboardlarda kutladı. İlçemizi en çok ziyaret eden yabancı turistler olan Çinliler, bu jest karşısında mutlu olduklarını söylediler. 

  • 1777
Çinlilerin Fare Yılı Billboardlarda Kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhaberi Fatih Dereli'nin haberine göre; Fethiye’ye tatile gelen Çinli turistler, reklam panolarında ve billboardlarda kendi yeni yıllarını kutlanmasını mutlulukla karşıladılar. Fethiye Belediyesi şehir merkezindeki reklam alanlarında yer alan kutlama mesajında, İngilizce ve Çince “Yeni Yılınız Kutlu Olsun” ifadelerine yer veriliyor. Fethiye’ye tatile gelen Çinli turist Zeng Welhua, “Fethiye’deki reklam panolarında Fare Yılımızın kutlandığını görmek bizleri mutlu etti. Bizim yeni yılımıza az bir zaman kaldı. Bizde kutlamaları heyecanla bekliyoruz. Fethiye Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

ÇİN YENİ YILI’NIN ELİ KULAĞINDA
Festivalde dünya genelindeki Çinli toplulukların üyeleri 2020 Fare Yılı’na hoş geldin diyecek. Evlerini şans getiren kırmızı rengiyle süsleyip, mutluluk ve kazanç dolu bir yıl dilerken, muhteşem geçit törenlerine katılacaklar. Farenin Çin zodyağındaki ilk hayvan olduğu ifade edildi. 

ÇİN YENİ YILI NE ZAMAN VE TARİHİ NASIL BELİRLENİYOR?
Bu yıl, aynı zamanda Bahar Festivali veya Yeni Ay Yılı da denilen Çin Yeni Yılı’nın ilk günü, 25 Ocak Cumartesi gününe denk geliyor. Miladi takvime göre kutlamanın başlangıcı her yıl değişiyor zira bu tarih geleneksel Çin ay-güneş takvimine göre belirleniyor.Şenlikler iki haftadan biraz fazla sürerek 8 Şubat Cumartesi günü Fener Festivali’yle sona erecek.Bahar Fener Festivali olarak da bilinen Fener Festivali ilk ayın 15. günü başlıyor.  

FARE YILI’NIN ÖNEMİ NE?
2020 Çin Yeni Yılı'nın gelişi Fare Yılı’nın da başlangıcına işaret ediyor.Çin takvimindeki yıllar 12 yıllık döngülere ayrılmıştır. Yani bir sonraki Fare Yılı 12 yıl sonra gerçekleşecek.
Geçen yıl Çin zodyağındaki son hayvan olan Domuz Yılı’ydı. 2021 ise döngüdeki ikinci hayvanın yılı olacak, yani Öküz Yılı. Fare, Çin zodyağındaki 12 hayvanın birincisi.Çin Yeni Yılı kutlamalarının bir parçası olarak anlatılan popüler bir hikayede de anlatıldığı üzere kimine göre fare, zekanın ve hazırcevaplılığın simgesi.Fareler çok fazla yavru doğurmasıyla bilindiği için fare aynı zamanda doğurganlığın da sembolüdür.

ÇİN YENİ YILI NASIL KUTLANIYOR?
Çin’in yanı sıra Çin Yeni Yılı dünya genelinde Singapur, Endonezya, Malezya ve Filipinler de dahil olmak üzere birçok ülkede kutlanır.Kutlamalar Yılbaşı Gecesi’nden Fener Festivali’nin başlangıcına kadar yaklaşık 2 hafta devam eder.Geleneksel olarak festivaller evin etraflıca temizlenmesi, zerinde şiirsel sözlerin olduğu kırmızı kağıt fenerler ve süslemelerle dekore edilmesiyle başlar.Çin Yeni Yılı aynı zamanda tapınaklarda okunan dualar, Yeni Yıl günü atılan havai fişek gösterileri ve bolca geçit töreniyle kutlanacak.


 

Bakmadan Geçme