Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü'nce yürütülmekte olan 'Sağlığım İçin Doğayı Seçtim' Projesi kapsamında, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği ile birlikte, Döğer Ali Hilmi Yonca Döğerli Ortaokulu öğrencilerine'Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda' eğitimi gerçekleştirildi. Öğrenciler, sütün çiftlikten sofraya kadar hangi aşamalardan geçerek geldiğini uygulamalı olarak gözlemlediler.

  • 3813
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile ön ayak olduğu; İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası Başkanlığı, İlçe Halk Eğitim Merkezi, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin paydaş olarak yer aldığı ‘Sağlığımız İçin Doğayı Seçtim’ Projesi’nde, Döğer Ali Hilmi Yonca DöğerliOrtaokulu’ndan 25 öğrenci, kaliteli süt ve mamulleri üretimini uygulamalı olarak yerinde öğrendiler. 
Eğitim kapsamında öğrenciler,Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği’nde görevli Gıda Mühendisi Safiye Yar’dan her aşamada bilgiler aldılar. Proje çerçevesinde öğrenciler, Seydikemer’inAlaçatMahallesi’nde sütün ilk oluşumundan itibaren hijyen kurallarına göre saģımı, soğuk zinciri , sütten insanlara bulaşabilecek hastalıklar konusunda eğitim aldılar.Öğrencilere özellikle süt içmenin faydaları anlatıldı. Ayrıca çevremizdeki hayvanların yetişme ortamları, insanlara yararları, yerli hayvan ırklarının neden korunması gerektiği hakkında bilgiler verildi.  Öğrenciler burada ayrıca; sütün oluşumundan itibaren hijyen kurallarına uygun sağımını, süt sığırlarındaki beslenmenin sütteki kaliteye etkisini, sütte işletmede yapılması gereken ilk kontrolleri gördüler.Öğrencilere, hayvan ve çevre bilinci, yerinde benimsetilmeye çalışıldı.
Ardından öğrenciler, çiftlikten sonra soğuk zinciri kırılmadan sütün toplama merkezlerine ve fabrikalara nakil işlemlerini öğrendiler. Öğrenirken eğlenen öğrenciler, çiftlikteki yeni doğmuş buzağıları da sevdiler ve iki tanesinin ismini de kendileri koydular.
Aşama aşamayoğurt ve ayran yapımını gördüler
Süt toplama merkezinin ardından öğrencilerle birlikte Fethiye’de yerel bir işletme olarak faaliyette bulunan Gürler Süt ve Süt Ürünleri fabrikası ziyaret edildi.Öğrenciler, fabrikada sütün mamul madde haline gelip paketlenene kadarki aşamalarını, gıda güvenilirliği için süte uygulanan analizleri bizzat yerinde uygulamalı olarak öğrendiler. 
Öğrencilere, et ve süt ürünleri üretiminin zorlukları gösterilerek israf etmemeleri gerektiğinin önemi vurgulandı. Paketleme ve depolama biriminde bilinçli bir tüketici olabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri, Alo 174 Gıda hattını öğrenen öğrenciler, fabrikadan çıkan ayranın da bulunduğu güzel bir öğle yemeğiyle eğitimi tamamladılar. 
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği olarak amaçlarının güvenilir gıda temini ve tüketimi konusunda daha bilinçli ve sağlıklı toplum oluşturmak , her insanın en temel hakkı olan yeterli kalitede, ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri konusunda hem öğrencilerde hemde velilerde farkındalık yaratmak olduğu bildirilirken bu amaç doğrultusunda eğitimlerin devam edeceği vurgulandı.
Küçükzengin, “ Sadece öğrencilerimize değil, tüm halkımıza kapımız açık”
Gürler Süt Ürünleri Sahibi Okan Küçükzengin projeyle ilgili düşüncelerini ifade ederek “ bu proje önüme geldiğinde önce çocuklar için çok sevindim. Çünkü onların bu zamanda özellikle gıda konusunun çok problemli olduğu bir dönem. Çocukların bilgilendirilmesi, benim de onlara eşlik etmem benim için gurur verici, sevindim açıkçası. Devam etmesini isterim. Bütün okulların bizi ziyaret etmesi, bizim de onlara bilgi vermemiz bizim için çok önemli” dedi. Küçükzengin ayrıca işletmelerinin herkese açık olduğunu, gün içerisinde canı isteyen, merak eden, kafasında soru işareti olan bütün halkın gelip işletmeden bilgi alabileceklerini de dile getirdi. İşletme sahibi Okan Küçükzengin, her türlü donanıma sahip olduklarını ve halka her türlü bilgilendirme yapabileceklerini vurgulayarak işletme hakkında bilgiler aktardı. Açıklamasında “ yaklaşık 30 yıllık bir işletmeyiz. Bu bizim yeni binamız. Buraya geleli 6 yıl oldu. Burası bu iş için yapılmış özel bir yer. Projesi de ona göre yapıldı. Bizim diğer firmalardan farklılığımız, biz tamamen hem yerel işletmeyiz hem de biz doğal olarak çalışıyoruz” diyen Küçükzengin, sözlerine şöyle devam etti: “ biz ürünlerimizde kültür ve benzeri ürün kullanmıyoruz. Bizim evde yapılan yoğurdun aynısıdır burada. Merak eden insanlar varsa buyursunlar gelsinler burada üretimi gösterebiliriz. Gelip görmeleri benim açıklamamdan daha uygun olur, daha rahat ederler. Ürünlerimiz Muğla’yla Kaş arasında hemen hemen her yerde var” 
Tokmak, “Farkındalık yaratmak ve öğrencilerimizi bilinçlendirmek istiyoruz”    
Gazetemize bir açıklamada bulunan Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak ise “ Sağlığım İçin Doğayı Seçtim projesinde, Tarım Orman Bakanlığı, İlçe Milli Eğitim, Seydikemer Tarım İlçe Müdürlüğü ve özellikle Seydikemer Kaymakamımızın önemli destekleri var. Bu çerçevede biz Süt Birliği olarak farkındalık yaratmak, çocukları üretime yönlendirmek ve bu konuda bilinçlendirmek adına katkı sunmaya çalışıyoruz” diyerek, yapılan etkinlikten ve öğrencilerin son durağı olan işletmeden bahsetti. Tokmak “ Sabah modern bir hayvancılık işletmemizi ziyaret edip burada üretimin nasıl gerçekleştiğini, gıda güvenliği içerisinde soğuk zincirde işleme tesislerine nasıl geldiğini anlattık. Burası da bizim yerel bir işletmemiz. Kapasitesi yaklaşık 20-25 ton, burada yoğurt ve ayran üretiyorlar. Bu işletmeye biz birlik olarak tamamen gıda güvenliği içerisinde çiğ süt temin ediyoruz. Bu işletme de mamul hale dönüştürerek pazarlamasını yapıyor. Bölgemiz için önemli bir işletme. Burda da çocuklarımız; yoğurt nasıl yapılır, ayran nasıl yapılır bunun özellikleri nedir gibi bazı sorular yöneltti bize. Biz de onlara cevaplarını vermeye çalıştık” diyerek kendilerini kapılarını açan Gürler Süt Ürünleri İşletmesine teşekkür etti.
Kovantepe, “ Amacımız sağlıklı bir nesil yetiştirmek”
Projenin mimarı olan ve aldığı desteklerle birçok öğrencinin eğitimine önemli ölçüde katkı sağlayan Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü’nde Eğitim Yayım İşlerinde görevli SafuraKovantepeise yaptığı açıklamada projenin gelişim aşamalarını anlattı. Kovantepe,  “ biz geçen yıl aslında sadece ‘Balık Yiyorum Sağlıklı Besleniyorum’ Projesini uygulamıştık. Bu projeyi uyguladıktan sonra okullardan, öğrencilerden o kadar güzel dönüşler oldu ki sadece balıkta kalmasın istedik. Bizim bölgemiz çok yoğun tarım yapılan bir bölge olduğu için çocuklar seralarımızı görsün, modern hayvan işletmelerimizi görsün, fabrikalarımızı görsün istedik. Kaymakam Beye bir proje hazırladık, sunduk, Kaymakamımız projemizi çok beğendi, destekledi ve sahip çıktı, çok teşekkür ediyoruz. Daha sonra proje için 8 okul belirledik. Bu okullarımızla hobi bahçeleri oluşturduk, çocuklar kendi elleriyle sebze fideleri dikti. Daha sonra alabalık çiftliklerimizi gezdik. Süt ve süt ürünleri fabrikalarımızda, gıda işletmelerimizde güvenilir gıdanın ne demek olduğunu, bilinçli tüketicinin nasıl olması gerektiğini ve gıda hilelerini öğrendik. Eminim ki bu çocuklar hayatlarının sonuna kadar bilinçli bir tüketici olarak devam edecekler. Evlerine döndükleri zaman da ilk yapacakları annelerine babalarına burada öğrendiklerini söyleyecek, okullarına döndüklerinde de buraya gelmeyen arkadaşlarına burada gördükleri her şeyi anlatacaklar. Yani okulda bir farkındalık oluşturacağız. En büyük etkiyi de ben kovan başı eğitimlerimizde gördüm. Arılar gerçekten dünya için bir mucize. Kutsal kitabımızda da olan doğa için önemli bir hayvan. Biz bunun için Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’ne rica ettik. Bize çocuk arıcı kıyafetleri diktirdiler. Şimdi çocuklarımızı kovan başına güvenli bir şekilde götürüyoruz, onları arı dünyasıyla tanıştırıyoruz. Yani doğada arıların yok olması demek dört yıl sonra hayatın biteceği anlamına geliyor. O yüzden onlar arıyı görünce korkmasınlar, arının ne kadar mucize bir canlı olduğunu öğrensinler istiyoruz. Bal ve bal ürünlerini tanısınlar istiyoruz. Yani hastalıkların çoğunun tedavisi doğada ve dolaylı olarak balda” diyerek sağlıklı bir nesil yetiştirmek istediklerini vurguladı.
SafuraKovantepe ayrıca, projeyi çocuğu gibi gördüğünü ifade ederek, “Ortaokula giden kızımla önce konuşuyorum. Yani ‘yarın böyle bir etkinlik yapacağız, sence bunun sana nasıl bir katkısı olur’ diye. Ondan artılarını, eksilerini, nelere dikkat etmem gerektiğini öğreniyorum. Ertesi günü etkinlikte de o şekilde devam ediyoruz. Projeye biz önderlik ettik, sahip çıkıldı çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Üstün, “Çocuklarımız eğlenerek öğrenecekler”
Döğer Ali Hilmi Yonca DöğerliOrtaokulu Öğretmeni Turhan Üstün ise projeyle ilgili duygu ve düşüncelerini belirterek “ bu projeyi öğrendiğimizde çok mutlu olduk. Çünkü çocuklarımız farklı şeyler öğrenecekler ve okul dışında etkinliklerle öğrenecekler. Öğrenmenin en güzel yollarından birisi de bu. Çocuklarımız eğlenerek öğrenecekler ve hayatları boyunca bunu unutmayacaklar. Bu tabii ki insanı mutlu ediyor. Bu 3. Etkinliğimiz. Şimdiye kadar fideler diktik, çapalama yaptık ve atık malzemelerden ürünler elde ettiğimiz Sıfır Atık diye bir projemiz vardı, çok güzel eğitimler aldık. Bu etkinliğimizde de sabah öğrencilerimizle beraber okuldan çıktık, besihaneye gittik. Orada ineklerin nasıl bakıldığını, ineklerin nasıl sağıldığını, nasıl yemler verildiğini, sütün el değmeden nasıl fabrikaya geldiğini ve fabrikada neler yapıldığını çocuklarımıza göstermeye çalıştık. Şimdi, Gürler Süt Ürünleri Fabrikasındayız. Burada da çocuklarımız ayranın nasıl yapıldığını, yoğurdun nasıl yapıldığını gördüler. Zannediyorum ki çok da eğlendiler. En son ikramlarını da alacaklar, okula dönüp mutlu bir şekilde bu günü anlatacaklar” şeklinde konuştu.


 

Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor
Çiftlikten sofraya güvenilir gıda eğitimi devam ediyor

Bakmadan Geçme