Çiftçinin zam isyanı

Ukrayna Rusya Savaşı sonrasında akaryakıta yapılan ardı ardına zamlar ve çiftçilerin üretim maliyetlerinin karşılanamayacak derecede yükselmesi çiftçiyi isyan etme noktasına getirdi. 

  • 900
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Çiftçinin zam isyanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz sonrası çıkan savaş nedeni ile tüm Dünya’da enerji sıkıntısı çekilmeye başlandı. Buna bağlı olarak da ülkemizde 20 lirayı aşan akaryakıt fiyatları ile beraber çiftçilerin üretim yapmak için kullandığı ürünlere de yüksek oranlarda zam yapıldı. Yapılan bu zamlardan sonra üretim yapmakta zorlanan çiftçiler isyan etme noktasına geldi.
Yaşanan tüm bu gelişmelerin yanında 1 Mart tarihinde alınan karar ile zeytinliklerin madenciliğe açılması bardağı taşıran son damla oldu. 
“ŞU ANA KADAR ZEYTİN BAHÇEMİ NE GÜBRELEYEBİLDİM NE SÜREBİLDİM”
Zeytin üretici olduğunu ve mağdur edildiğini ifade eden Çiftçi Tuncer Çelik “Zeytin sevdalılar! Zeytin aşıkları! Öyle olmasa burada ne işiniz var. Ben de sizler gibi, zeytin üreticisi, mağdur bir vatandaşım. Mağduriyetim en başta bu yıl zeytin ziraatını yapamamış olmak. Neden yapamadım? Geçtiğimiz yıllarda 5 litre yağı sattığım zaman bir torba gübre alabiliyordum. Ya da 20 litre yağ satarsam traktörün deposunu doldurabiliyordum. Zeytinliğimi imal edebiliyordum. Ben hem yaylacı hem sahilciyim. Ekimde yayladan bir geldim, tarım kredi kooperatifine gittim, benim yılda 150 liraya aldığım gübre, 600-700 lira olmuş. Alamadan boynu bükük kooperatiften dışarı çıktım. Hepinizin vasıtası vardır. Petrollere uğruyorsunuzdur. Durum malum. Şu ana kadar zeytin bahçemi ne gübreleyebildim ne sürebildim. Vaziyet olarak kötü. Bu işin içinde fiilen uğraşan çiftçiler olarak sizler zaten bu mağduriyetleri biliyorsunuz. Burası bir siyasi gösteri yeri değil. Allah bildiği gibi yapsın diyeyim. Bunun yanında bizim hiç sesimiz çıkmazsa kafamıza basıyorlar. Sesimizi inşallah duyarlar. Hepinize selamlar. Kolay gelsin mücadelemiz” dedi.Haber
“MÜCADELEYE DEVAM”
Geçmişte keçi çobanlığı yaparak hayatını sürdürdüğünü ama şimdi elinde hiçbir şey kalmadığını ifade eden çiftçi Ramazan Şahin ise ’’ Bir zamanlar 500 tane keçim vardı. Sonrasında her şey bitti. Yapacak bir şey yok. Yürümeye devam. Üretimden vazgeçmiyorum. 10 dönüm adaçayım var. Tavuklara ev yapmak istedim 7,5 milyar ceza geldi. Tarlama bir şey yapamıyorum. Zeytinim ve tavuğum var. Sansar geliyor tavuklarımı götürüyor. Yapacak bir şey yok. Mücadeleye devam” diye konuştu.. 

Haber

Bakmadan Geçme