Çiftçilerin odun isyanı

Akşam saatlerinde sıfırın altına düşen hava sıcaklığı seralarda üreticilik yapan çifçininin korkulu rüyası oldu.Gece gündüz ürettikleri ürünleri soğuktan korumaya çalışan çiftçiler seralarda yakacakları sobalar için odun bulamıyorlar.Çiftçiler Orman İşletme Müdürlükleri tarafından 31 Aralık'a kadar metreküpü 150 TL'ye satılan odunun 1 Ocak'tan itibaren 225TL'ye 21 Ocak tarihinden itibaren ise 358 TL'ye satılmasına isyan ediyorlar.

  • 3295
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Çiftçilerin odun isyanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye ve çevresinde bu kış çok sert geçiyor.Yaklaşık 10 günden bu yana akşam saatlerinde sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları seralarda üreticilik yapan çiftçilerin korkutuyor.Soğuk havalarda ürünleri zarar görmesin diye seralarda soba yakmak zorunda kalan çiftçiler gece gündüz demeden don nöbeti tutuyor.Gözü gibi baktıkları ürünlerine zarar gelmesin diye ellerindeki avuçlarındakini odun kömür parasına harcayan çiftçi isyan etme noktasına geldi.Çiftçiler yazın yanan ormanlarda gece gündüz demeden nöbet tuttuklarını bugün ise yanan yerlerden kesilen ağaçlardan elde edilen odunun  Metreküpünün kendilerine 1 Ocak’a kadar 150’TL’den 21 Ocak’a kadar 225 TL’den 21 Ocak’tan sonra ise 358 TL’den satıldığını ifade ederek  isyan etmeye başladılar.Haber
Odun fiyatlarının inanılmaz boyutlara ulaştığını ve 1 dönüm sera için her gün 1 metreküp odun yaktıklarını , artan maliyetlere bir de odun parasının eklendiğini artık bu maliyetleri karşılayamadıklarını anlatmak isteyen çiftçiler gece 24’de bir serada toplandılar.Serada toplanarak seslerini duyurmak için eylem yapan köylüler artık odun bulamayınca ellerinde ki kasaları tahta parçalarını yakmaya başladıklarını söylediler.
“ÇALI ÇIRPI İLE ELİMİZDEN GELDİĞİNDE SOBALARI YAKMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Dertlerinin çok büyük olduğunu ifade eden Sosyal medya Hesabı üzerinden oluşturulan Karaçulha Çiftçi Birliği Başkanı  Halil Daşar “Burada dertlerimiz büyük. Çiftçiler olarak gece nöbetteyiz. Bir şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Daha önceden sesimizi duyurmaya çalıştık. Fakat istediğimizi alamadık. Çalı çırpı ile elimizden geldiğinde sobaları yakmaya çalışıyoruz. Köyceğiz’in dağından odun geldi. Dağdan gelen odunun fiyatını fazla istediler. Fiyata 225 lira denildi. Sonrasında 358 liraya yükseldiği söylendi” dedi.
“YANGINLARDA GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTTUK”
Orman yangınlarında gece gündüz dağ da nöbet tuttuklarını ifade eden Halil Daşar “Bu ormanda yanan odunlar çiftçilerimize neden verilmiyor? Bu çiftçiler en azından oradan faydalansa olmaz mıydı? Gelecek yıl da çiftçilerimize buradan destek olunmasını istiyoruz. Bize satılan odunlar dağda yanan odunlar. Ormanlarımız keşke yanmasaydı. Biz burayı çalı çırpı yakarak yeniden yakarız. Siyasetçiler halledeceğiz dediler. Fakat şuan bir şey yok” dedi. 
Gece gündüz yanımızda olan Karaçulha Mahalle Muhtarım Sayın Mustafa Gizli ’ye teşekkür ediyorum diyerek sözlerine devam eden Daşar “Kendisi hiçbir fedakârlıktan kaçınmadı. Benim 3 dönüm seram var. Gece gündüz buradaki arkadaşlarla her yere gitmeye hazırım” dedi.
“KOMŞULARDAN ÖDÜNÇ ODUN ALMAYA BAŞLADIK “
Ellerinde odun kalmadığını ifade eden Domates Üreticisi Asiye Güldür “Kışlık domatesler don almasın diye evimizdeki her şeyi seferber ettik. Komşulardan ödünç odun almaya başladık. Kar yağdığı için Köyceğiz’in dağlarından odun getirmek sorun oldu. Kamyoncular ve nakliyeciler odun getiremeyiz diyorlar. Biz üç beş arkadaş elimizden geldiğince araçlarla gidip karın içerisinden odunlarımızı getirmeye çalışıyoruz. Karlı yollardan geçerek hayatımızı riske atıyoruz. Biraz önce yoldan geldim. Getirdiğimiz odunları indiriyoruz. Zor durumdayız. Yetkililerden destek istiyoruz” dedi.

“BİRLİK VE DAYANIŞMA OLMASA ŞUAN HERKESİN ÜRÜNÜ DON TUTMUŞ OLURDU”
Şartların şu an çok zor olduğunu söyleyen Asiye Güldür “Mücadele veriyoruz. Biz son nesiliz. Bizden sonra ki nesiller üretmiyor. Biz elimizden geldiğince fedakârlık yapıyoruz. Yetkililerin de bizlere destek olmasını istiyoruz. Bizden sonraki nesil üretmeyecek onlar daha rahat yaşamanın peşindeler. Biz zorluklarla çabalayarak üretiyoruz. Bu yüzden destek bekliyoruz. Birlik ve dayanışma olmasa şuan herkesin ürünü don tutmuş olurdu” dedi. 
“BU FİYATLARDAN ODUN ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
Çektikleri sıkıntıları anlatan Çiftçi Selahattin Daşar “Karaçulha bölgesinde çiftçiyim. Çok mağduruz. 10 gündür don yakıyoruz. Odun alamıyoruz. 225 liraya aldığımız oduna iki gün sonra 360 lira dediler. Bu fiyatlardan almamız mümkün değil. Odun için gittiğimiz yer Köyceğiz’in 25 km yukarısı. Şuanda da kar yağıyor. Gidebilmemiz mümkün değil”  diye konuştu. 
“HER YERE FIRSATÇILAR TÜREDİ”
Zor şartlarda üretmeye çalıştıklarını söyleyen çiftçi Bayram Koç “ Her yere fırsatçılar türedi. Orman İşletmeden 220’ye aldığımız oduna üç gün sonra 360 lira dediler. Resmi kurumlar da böyle yaparsa ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililer destekleyeceklerini söylüyorlar fakat gerisi gelmiyor. Bu işe dayansak 3 5 ay daha dayanabiliriz. Dayanacak gücümüz kalmadı. Biran önce bu işe çare bulunmalı. Biz zorla üretiyoruz fakat karşılığını bulamıyoruz. Aldığımız her şey iki üç kat arttı. Yazın orman yangınlarında günlerce nöbet bekledik. Ormanlarımızı korumak için uğraştık. Ormanlarımızın bize odunları uygun fiyatta vereceğini düşündük. 220 liraya verilen bir metre odunu talep var diye 360 liradan veriyorlar. Nasıl olacak biz de bilmiyoruz ” dedi.
“ÇİFTÇİNİN İŞİ BİTTİ. BÖYLE GİDERSE İŞİ BIRAKIRIZ” 
Geçen sene kömürün 25 kilosunu 40 liraya aldığını ifade eden Karaçulhalı Çiftçi Nihat Bada “Şuan ise 120 lira. Portakal kömürü 140 lira. Kilosu 5000 lira. Bu duruma bir çare bulsunlar. Odun da çok pahalı kömürde. Bulamıyoruz. Çiftçinin işi bitti. Böyle giderse işi bırakırız. Büyükşehir kendi çaresine baksın. Biz burada ot çöp yeriz ama büyükşehir yiyemez” dedi. 
“ŞUANDA ODUN VE KÖMÜR KARABORSADA”
Şu anda odun kömürün karaborsa olduğunu belirten Çiftçi Ali Hancı “Kilosunu 10 kuruşa aldığım odun şuanda 2.200 lira. Bu sebeplerden dolayı domatesin şu anki maliyeti 5 lirayı geçiyor. Ben şuan odun alamadım. Dinamonun hortumunu kesip onu yakacağım”dedi.Haber

Bakmadan Geçme