Çiftçi, Dijital Pazarlamaya Geçiyor

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 'Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi' projesi kapsamında, Fethiye'ye bağlı İncirköy mahallesinde üreticiler ve muhtarlarla bir araya gelmişti. Saylak, Fethiye Belediyesi Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde, üreticilerin ve muhtarların istek ve sorunlarını dinleyerek ürünlerinin pazarlanması konusunda çiftçilere bir de müjde verdi. Söz konusu proje hayata geçirildiği zaman çiftçiler, ürünlerini sanal ortamdan pazarlayacak. Teknoloji aracılığıyla çiftçilerle alıcıları buluşturacak olan projenin adı ise Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)

  • 1278
Çiftçi, Dijital Pazarlamaya Geçiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhabiri Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiren üreticiler ve 7 köy muhtarıyla düzenlediği toplantıda, pandemi sürecinden ve küresel ısınmanın getirdiği doğal afetlerden çiftçilerin olumsuz yönde etkilendiğini dile getirip çiftçilere tek çatı altında birleşmeleri konusunda çağrıda bulundu. Bir üreticinin, ürettiği bitkilerin pazarlanması konusunda sıkıntı çektiğini dile getirmesi üzerine Saylak, tüm çiftçilere, başlatılacak olan yeni bir projenin müjdesini verdi. Kısa adı DİTAP olan Dijital Tarım Pazarı projesiyle, üreticiler ve alıcılar, aracı olmadan direk iletişime geçebilecek. Böylece hem çiftçiler ürününü değerinde satacak, hem alıcılar ihtiyaçlarını daha ucuza alabilecekler.

DEVLET GÜVENCELİ DİTAP

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi hakkında bir açıklamada bulunan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Bu aynı zamanda sözleşmeli çiftçiliğin de bir başlangıcı olacak. Bunun da önümüzdeki süreçte tarımımıza artı bir ivme katacağından kesinlikle eminiz” diye konuştu. Saylak, “Onlarca yıldır ne yazık ki küçük üreticimiz, üç-beş dekarda üretim yapan ‘ben ürünümü pazarlayamıyorum, kaliteli ürün yapıyorum ama aracıda tefecide, hal komisyoncusunda ürünümün değeri kaybolup gidiyor’ diyor. İstanbul’da bir markette ya da son tüketim noktasında üreticiden alınan fiyatın on katına ürün satılıyor. Üretici de bunu görünce üzülüyor. Bunu gören bakanlığımız müthiş bir proje başlattı. O da Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) diye adlandırdığımız bir proje. Sayın bakanımız Bekir Pakdemirli önderliğinde, TOBB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile bizim teşkilatlarımızla oluşturduğumuz bir yapı bu. Buradaki amaç şu: üreticimiz sanal ortamda diyecek ki ‘ben şunu üretiyorum, Ağustos ayında şu ürünüm çıkacak, şu fiyattan satmak istiyorum’ Alıcı, karşı taraftan diyecek ki ‘ ben şu tarihte istiyorum, şu özelliklerde ürün hazırlayın, fiyatı da şu’ Orada anlaşacaklar. Buna Tarsim sigortası poliçeleriyle de garanti verecek, sözleşmeye sahip çıkacak. Asla bir ticari dolandırıcılık mümkün değil. Devlet güvencesiyle üreticilerimiz orada anlaşacaklar. Bu aynı zamanda sözleşmeli çiftçiliğin de bir başlangıcı olacak. Bunun da önümüzdeki süreçte tarımımıza artı bir ivme katacağından kesinlikle eminiz” şeklinde konuştu.

TARIM AKADEMİSİ AÇILDI

Üreticiler, sanal ortamdan sadece ürünlerini pazarlamayacak, eğitimlerini de yine dijital ortamdan alabilecekler. Tarım akademisinin açıldığını ifadelerine ekleyen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak  “Aynı zamanda bakanlığımızın üreticilerimizin eğitimine dönük tarım akademisi açıldı, faaliyete geçti. Orada konu uzmanları üreticilerimizi bilgilendiriyor. Biz sosyal medya hesaplarından linkimizi atıyoruz. Bunu önümüzdeki süreçte daha yaygın hale getireceğiz” dedi.

ATIL TARIM ARAZİLERİ EKİLECEK

“Bakanlığımızın atılımları sadece bununla da kalmıyor” diyen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak “En son bakanlığımız, atıl tarım arazileriyle ilgili hazine elinde kullanılamayan arazilerin tarıma, gerçekten üretim yapacak insanlara kazandırılması için bir proje başlattı. Önümüzdeki günlerde bunu arazi bankacılığıyla birleştirerek devletimiz gerekirse kendi eliyle de olsa orada üretim yapacak. Bir metrekare yeri bile ekilmeden bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme