• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'Lİ GİRGİN ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

CHP'Lİ GİRGİN ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Muğla Ziraat Odası başkanları, çiftçiler ve tarım temsilcileri ile yapılan görüşmelerde aldığı bilgiler ışığında Muğlalı çiftçilerin sorunlarını verdiği iki ayrı soru önergesiyle bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. 

  • 1912

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Muğla Ziraat Odası başkanları, çiftçiler ve tarım temsilcileri ile yapılan görüşmelerde aldığı bilgiler ışığında Muğlalı çiftçilerin sorunlarını verdiği iki ayrı soru önergesiyle bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin verdiği yazılı soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye aşağıdaki soruları yöneltti.

 

TMO AKTİF HALE GETİRİLSİN, TEŞVİKLER ARTIRILSIN, ÇİFTÇİYE MAKİNA VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLSİN..

1. Muğla ili genelinde ve Milas ilçemiz özelinde tarımsal altyapıları oluşturan baraj ve gölet gibi yatırımların hızlandırılması için çalışmalarınız var mı?

2. Buğday ve mısır sezonunda müdahale kurumu olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin ürününü değerinde satın alarak, devrede olması için bir çalışmanız var mıdır?

3. Çiftçilerimizin zeytinyağı ve pamuk primlerindeki teşviğin 80 kuruştan 2 liraya çıkarılması yönündeki talepler noktasında herhangi bir çalışmanız var mıdır?

4. Çiftçilerden kesilen yüzde 4’lük stopaj ve verginin kaldırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5. Özellikle tarımsal alt yapıların hazırlanması için yüzde 50 makine ekipman desteğinin verilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6. Milas ilçemizde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin aktif ve işler hale getirilmesi çiftçimiz için önemlidir. Bu konuda çalışmanız var mıdır?

 

MİLAS DERİNCE BARAJI SULAMA GÖLET VE KANAL SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLSÜN

Ayrıca CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği yazılı soru önergesiyle; “Muğla İli Milas İlçesi Selimiye Mahallesi ve çevre Mahallelerinde Tarımsal Sulama tesislerine, inşaatı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan Derince barajından sulama suyu sağlanmakta olup, sulama tesisleri Menteşe Ovası Sulama Birliği tarafından işletilmektedir. Selimiye ve civar Mahalleleri tarım arazilerine su sağlayan Derince barajı; takriben 8000-9000 dekar araziye hizmet edecek şekilde projelendirilmiş ve bahsi geçen Mahallelerde çiftçilerle yapılan görüşmelerde fiilen tarım yapılan alanın 17000-18000 dekar olduğu bilgisi alınmıştır. Proje alanı ile fiilen tarım yapılan alan arasında kalan 8000-10000 dekar tarım arazisinin sulama birliği sulama suyu hizmet bedelinin tahakkuku yapılırken proje dışı alan olarak değerlendirildiği ifade edilmektedir.

 

ÇİFTÇİDEN SULAMA İÇİN İKİ KAT ÜCRET ALINMASIN, SULAMA PROJE ALANI BÜYÜTÜLSÜN

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda ‘’Birlik görev alanı dışında kalan su kullanıcılarından, suladıkları her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katı ücret alınır” hükmü bulunmaktadır

Bölgede çiftçiler ve tarım temsilcileri ile yapılan görüşmelerde; iyi bir planlama ve sulama organizasyonu yapıldığında, mevcut sulama suyunun tarım alanlarının tamamını sulamaya yetebileceği ifade edilmiştir. Bu kapsamda önlem olarak; yüzey sulama yöntemleri yerine basınçlı sulama yöntemlerine geçilmesi, ölçülü ve kontrollü su dağıtımının sağlanması, su isteği yüksek bitkilerin ekilip dikilmesinden kaçınılması, kısacası ihtiyaca uygun olarak belirlenecek oran sonucu mevcut su ile daha fazla alan sulanabilecektir. Bu önlemlerin uygulanması durumunda; Sulama proje alanı büyütülebilecek ve dolayısıyla birlik görev alanı genişletilerek, bölge çiftçisinin mağduriyeti önlenmiş olacaktır.” Diyerek aşağıdaki soruları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltti;

1-Muğla İli Milas İlçesi Selimiye ve civar Mahalleleri tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı, özellikle hayvancılık açısından küçük Hollanda olarak tabir edilen bir bölgedir. Bölge çiftçisi açısından hayati öneme sahip verimli tarım arazilerinin Derince barajı ve sulama tesislerinden proje içi olarak faydalanabilmeleri için yukarıda saydığımız öneriler doğrultusunda proje alanının ve dolayısıyla birlik görev alanının büyütülmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

2-Proje alanının ve dolayısıyla birlik görev alanının büyütülmesi olası değilse, proje dışı sulama alanlarında sulama suyu hizmet bedelini yükselten; 6172 sayılı sulama birlikleri kanununa eklenen Ek -1 (6) Maddede değişiklik yapılarak, birlik görev alanı dışında olmasını karşın sulama tesislerinden faydalananlara uygulanan sulama suyu hizmet bedelinin dekar başına normal tarifenin iki katı yerine daha makul bir orana çekilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

 

 

 

 

               

Bakmadan Geçme