CHP'li Erbay: Doğru yer burası değil 

CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Bodrum Turgutreis Mahallesi'nde yapımına devam edilen Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait liman inşaatı ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

  • 1770
CHP'li Erbay: Doğru yer burası değil 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’nde inşaatına devam edilen komuta merkezi ve liman projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP’li Burak Erbay, “Güvenlik gerekçesiyle böyle bir ihtiyaç doğmuş bunu anlayışla karşılıyoruz. Ancak bu projenin yeri doğru değil. Bu projenin, şehrin dışında, turizmi ve doğal çevreyi olumsuz yönde etkilemeyecek uygun bir yere yapılması doğru olacaktır.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Bodrum Turgutreis’te Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapımına devam edilen komuta merkezi ve liman projesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. CHP Bodrum İlçe örgütü, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ile vatandaşların katıldığı açıklamada Turgutreis’in Bodrum’daki en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu ifade eden Erbay, burada yaklaşık yedi bin yatak kapasiteli otellerin bulunduğunu belirterek askeri tesis projesiyle ilgili şunları söyledi:

150 bin metrekare alana yapılacak
"Muğlamız son yıllarda büyük bir çevre talanıyla karşı karşıyadır. Ormanlarımız yandı, doğamız yağmalandı, yeraltı ve yerüstü sularımız yok edildi, kıyılarımız işgal edildi ve her tarafa madenler açılarak insanlarımız evlerinden köylerinden edildi. Şimdi de cennet köşesi Turgutreis’in tam ortasına Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Askeri Sahil Güvenlik Limanı projesi yapılıyor. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafına yapılan ve yaklaşık 150 bin metrekarelik bu inşaatın tamamlanmasıyla birlikte yöre halkının ve turistlerin sahil şeridini kullanımı sınırlandırılmış olacaktır. Çünkü böyle bir askeri tesisin güvenliği için belli bir güvenlik alanı olarak sivil yaşama kapatılması ve Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. 

Bir milyon metreküp dolgu gerekiyor
Proje incelendiğinde bu askeri tesise bağlı olarak denizin içine doğru yaklaşık 750 metre uzunluğunda dalga kıran yapılacağı görülmektedir. Sadece bununla da kalmayacak tabi. Bu alana idari ve lojistik binaların da inşa edilmesi söz konusu olacak. Bütün bunlar için denize çok büyük bir dolgu yapılması gerekiyor. Yaklaşık bir milyon metreküp hafriyatla doldurulacağı belirtiliyor bu alanın. Böyle bir dolgu alanı bütün doğal yapıyı bozacaktır. 

Bu proje turizmi ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyecek
Turgutreis’in merkezine bu büyüklükte devasa bir askeri limanın yapılması bu bölgenin sosyal yapısını da olumsuz etkileyecektir. Turgutreis’te yaklaşık yedi bin yatak kapasiteli oteller bulunmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinden ve ülkemizden her yıl binlerce turist gelmektedir. Şehir merkezinde böyle bir tesisin olması sosyal, kültürel ve turizm açısından hiçbir değer kazandırmayacağı gibi tam aksine zarar vereceği çok açıktır. Bu projeyle sahil şeridi yok olacak, yürüyüş ve bisiklet yolları kapanacak ve insanların denizle bağlantısı kesilecektir. 

Doğal çevre yok olacak, ekolojik denge bozulacak
Proje detaylı bir şekilde incelendiğinde bu projenin doğanın dengesini bozacağı net bir eşkilde görülmektedir. Deniz tabanında yapılacak inşaat çalışması nedeniyle hem toprak kayması meydana gelecek hem de bütün denge bozulacaktır. Projenin yapılmasıyla birlikte deniz ve doğadaki ekosistem bozulacak, denizdeki birçok canlıya ev sahipliği yapan ve endemik bir tür olarak sınıflandırılmış olan poseidon çayırları yok olacaktır. Ayrıca bu bölge carratta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanıdır. Bu projeyle birlikte carratta carettaların yanı sıra balıkların ve diğer birçok deniz canlısının üreme alanları da yok olacaktır. Diğer yandan bu limanın yaratacağı deniz ve çevre kirliliği önemli bir sorun yaratacaktır. 
Bu proje derhal uygun bir yere taşınmalıdır
Güvenlik açısından böyle bir projenin yapılmasını kabul ediyoruz. Ancak doğru olan yer burası değildir. Yetkili Kurumlarımıza çağrı yapıyoruz. Yerel yönetim ve bölge halkı olarak bizim talebimiz hep birlikte bir çalışma yapılarak bu tesisin yapılması için doğru yerin bulunmasıdır. Çünkü bu proje buraya yapılırsa telafisi mümkün olmayan doğal ve sosyal zararlar oluşturacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz buradan. Bu projenin burada yapılmasından vazgeçilmesini istiyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız ve ilgili kurumlar nezdinde bu konu hakkında gerekli girişimleri yapacağız."

Bakmadan Geçme