CHP'li Süleyman Girgin: Çocuk işçi ölümleri araştırılsın
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 'Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü' olan 12 Haziran'da çocuk işçiliği ve artan çocuk işçi ölümlerini verdiği bir araştırma önergesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Süleyman Girgin, 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü dolayısıyla yaşanan çocuk işçi ölümlerinin araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi teklifinde bulundu.
12 Haziran’ın 35 TL yevmiye için elma bahçesine giderken yolda ölen 14 yaşındaki Veli Can Çelik ve onun gibi yaşamlarını yitiren onlarca çocuk işçiyi hatırlatması gerektiğini söyleyen Girgin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2018’i çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan ettiğini ancak buna karşın bu yılın ilk beş ayında en az 26 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin çocuk işçi raporuna da değinen Girgin, bakanlığın çocuk işçiliğiyle mücadele programının yalnızca kağıt üstünde kaldığını söyledi.
14 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI SUÇTUR
CHP’li Girgin; “12 Haziran çocuk işçiliği ile mücadele günüdür. Çocuk bedenleriyle çalışan ve ne yazık ki üç kuruş para için hayatlarını kaybeden çocuklar için yapılan haklı mücadelenin günüdür 12 Haziran.Bu gün bizlere küçücük elleriyle dünyanın yükünü omuzlarına alan çocukları hatırlatmalı, Bu gün bizlere bu çocukların üstümüzdeki sorumluğunu hatırlatmalı, 35 TL yevmiye için elma bahçesine giderken yolda ölen 14 yaşındaki Veli Can Çelik’i hatırlatmalı, onun gibi yaşamlarını yitiren onlarca çocuk işçiyi hatırlatmalı’’ diyerek Bakanlığın bu konudaki zaafiyetine dikkat çekti.
SON 5 AYDA 26 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2018 Yılı için çocuk işçiliği ile mücadele etmek amacıyla “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” hazırladı ve 2018 yılını “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan etti. Bu kapsamda TESK ile UNICEF’in düzenlediği "Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı"nın tanıtım toplantısına katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un "Çocuk işçiliği ile mücadelemiz ve bu konuda gösterdiğimiz hassasiyet, istatistiklerimize de yansıdı.” Diye açıklamalarda bulunmasına rağmen Türkiye’de ne yazık ki İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre sadece bu yılın ilk beş ayında en az 26 çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ İLGEZDİ’NİN RAPORU ÖNEMLİ
Bakınız Sayın Bakan 2018 yılını Çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan ediyor ama öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcımız Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanan rapor ne yazık ki bu mücadelenin sadece kağıt üzerinde kaldığına işaret ediyor. Genel Başkan Yardımcımız Sayın İlgezdi’nin 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı rapora göre Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında çocuk işçilerin iş kazalarının yüzde 2747 arttığı görülmekte. Bu bir faciadır. Bunun sorumluluğu, vebali hepimizin üstündedir.
EKONOMİK KRİZ VE YOKSULLUK EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLEDİ
Ekonomik kriz ve artan yoksulluk ne yazık ki en çok çocukları etkilemekte, okula gitmesi gereken çocuklar çalışmak zorunda kalmaktadırlar.
Çocuk işçilerin yüzde 41.4’ü hane halkı gelirine katkıda bulunmak, yüzde 28.7’si hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak amacıyla çalışmak zorunda kalmaktadır. Çocuk işçilerin yarısı ise çalışmak zorunda olduğu için okula devam edememektedir.” Diyerek rapordan çarpıcı kesitler sundu.
RAPOR ÇARPICI: 14 YAŞ ALTI ÇALIŞMAK YASAKTIR
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre;
• Çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep, Antalya ve Adana’dır. Bu şehirlerde çocuk nüfusu, tarım işçiliği ve mülteci nüfusu yüksektir.
• Yaşamını yitiren 26 çocuk işçinin 4’ü mülteci/göçmen çocuklardır. Mülteci çocukların ölüm oranının tüm göçmen işçilerin ölüm oranından çok daha fazla olması hem mülteci çocuk işçiliğin yoğunluğunu hem de mülteci çocukların çalışma koşulları bakımından çok daha tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını göstermektedir.
• Yaşamını yitiren 26 çocuğun 4’ü kız çocuğudur. Kız çocukları, tarım sektöründe ve özellikle de ücretsiz aile işçiliğinde sömürülmektedir.
• Ücretsiz aile işçiliğinin ve küçük yaşta çalışmanın yaygın olduğu tarım sektöründe ölümlerin 8-10 yaşlarına düştüğü görülüyor. İş cinayetinde ölen çocukların yarısı tarım işçisi çocuklardır. Yaşamını yitiren çocukların yüzde 43’ü sanayide, yüzde 7’si ise hizmetler sektöründe çalışmaktadır.
• Çocuk işçiler en çok zehirlenerek/boğularak, trafik/servis kazalarında, düşerek ve ezilerek yaşamlarını yitirmiştir. Boğulma sonucu ölen çocuk işçilerin tümü, temiz su ya da serinlemek için sulama kanallarında boğulan tarım işçisi çocuklardır.
• İş cinayetinde yaşamını yitiren çocukların 9’u 14 yaş ve altındadır. 14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaştır. Çalışması “yasal” olan 15 yaşın üstündeki çocukların çoğu ise kimya, metal gibi yasak olan ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaktadır.” Diyerek;
Çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği nedeniyle yaşanan ölümler hakkında Anayasa’nın 98, içtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını istedi.