CHP'li Girgin: 'İktidar Yurt Konusunda Sınıfta Kaldı'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun Muğla Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 'Bir yurdun atık su sorununu dahi çözmekten acizler' sözlerine yanıt verdi. Girgin, 'Ranta, talana ve sömürüye dayalı bir inşaat rejimi kuran AKP iktidarı şimdi öğrencilerimize 'yurt yok' diyor. Yok, çünkü yurt için ayrılması gereken paralar 5'li çeteye gitti. İktidar bu konuda sınıfta kaldı ama her konuda olduğu gibi iş bilmezliklerini CHP'li belediyelerin üzerine atıyorlar' dedi.

  • 703
CHP'li Girgin: 'İktidar Yurt Konusunda Sınıfta Kaldı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında Muğla’nın merkez Menteşe içesinde yapılan öğrenci yurduyla ilgili, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni işaret ederek; belediyenin yurdun fosseptiğini ve atık suyunu 2 yıldır bağlayamadığını söyledi. Bakanın bu açıklamasına CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’den yanıt geldi.

“YURTLARIN İSKAN RUHSATI TARAFINIZCA ALINMADI”
CHP’li Girgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na da seslenerek, şunları söyledi:
“Sayın Bakan; 27 Ağustos’ta il müdürlüğünüze içme suyu abonelik işlemleriniz için başvuru yapılması hususu bildirilmesine rağmen, bugün itibariyle halen başvuru yapılmamış olmasının nedeni yurtların iskân ruhsatının tarafınızca alınamamış olması olabilir mi? Tüm altyapı çalışması hazır. Buyurun içme suyu bağlansın, başvurabilirseniz.
Sorunun temelinde ülkemizin kaynaklarının doğru kullanılmaması yatıyor. Ödediğimiz vergiler, kamusal kaynaklarımız, bütün öğrencilerimize ücretsiz olarak yurt hizmeti vermeye yeter. Ancak iktidar, bu kaynakları bir avuç sermaye grubuna rant sağlamak için kullanmaktadır. Ranta, talana ve sömürüye dayalı bir inşaat rejimi kuran AKP iktidarı şimdi öğrencilerimize 'yurt yok' diyor. Yok, çünkü yurt için ayrılması gereken paralar 5’li çeteye gitti. İktidar bu konuda sınıfta kaldı ama her konuda olduğu gibi iş bilmezliklerini CHP’li belediyelerin üzerine atıyorlar.”
BARINMA SORUNU İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ VERDİ
Girgin, öte yandan üniversite öğrencilerinin barınma sorunu hakkında bir kanun teklifi de verdi. Girgin, “Öğrencilerin barınma sorununu uzun vadede sosyal devlete yaraşır yurtlarla çözeceğiz. Ancak şu an bir barınma krizi yaşanmaktadır. Bu barınma krizinde, kendisine yurt tahsis edilemeyen öğrencilerimize her ay asgari ücretin yarısı tutarında barınma desteği vermeliyiz. Bu da yetmez, üniversiteye yeni başlayanlara bir defaya mahsus olarak, bir asgari ücret tutarında temel eşya desteği verilmelidir” dedi.

“SORUNUN TEMELİNDE RANTÇI POLİTİKALAR VAR”
Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Sorunun temelinde ülkemizin kaynaklarının doğru kullanılmaması yatıyor. Ödediğimiz vergiler, kamusal kaynaklarımız, bütün öğrencilerimize ücretsiz olarak yurt hizmeti vermeye yeter. Ancak iktidar, bu kaynakları bir avuç sermaye grubuna rant sağlamak için kullanmaktadır.
Ranta, talana ve sömürüye dayalı bir inşaat rejimi kuran AKP iktidarı şimdi öğrencilerimize 'yurt yok' diyor. Yok, çünkü yurt için ayrılması gereken paralar 5’li çeteye gitti. Öğrencilerimizin barınma sorunu, yeterli kaynak olmamasından değil, iktidarın politik tercihlerinden kaynaklanıyor.
“ÖĞRENCİLERE BARINMA VE TEMEL EŞYA DESTEĞİ VERİLMELİDİR”
Anayasamızda 'Devlet, öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar' hükmü yer almaktadır. Bu temelde, kanun teklifimizi TBMM Başkanlığı’na sunduk. Kanun teklifimiz öğrencilerimize 2 destek öngörüyor. Birincisi, kendisine yurt çıkmayan öğrencilerimize özel yurt ya da ev kirası ödemelerinde destek olmak üzere, her ay asgari ücretin yarısı tutarında barınma desteği verilmesi. İkincisi ise üniversiteye yeni başlayan öğrencilere bir defaya mahsus olarak asgari ücret tutarında temel eşya yardımı. Üniversite öğrencileri için, ilk eve çıktıklarında, buzdolabı çamaşır makinesi gibi temel eşyaları temin etmek bile büyük bir mali külfettir. Sosyal devlet olmanın gereği, bu külfeti beraber omuzlamaktır. Bu zorlukları hep beraber aşacağız. Kimsenin kuşkusu olmasın, Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında eğitim ücretsiz olacak, öğrencilerimizin barınma sorunu çözülecektir.”
 

Bakmadan Geçme