CHP'li Erbay: 'Üreticiye destek verilsin limon dalında kalmasın'
CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Muğla'daki limon üreticilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak acil destek çağrısında bulundu.
İlaç, gübre, mazot gibi girdi maliyetlerinin her geçen gün artması nedeniyle limon üreticisinin ürününü satamadığını ve limonun dalında kaldığını belirten CHP’li Erbay, “Geçtiğimiz yıl 3 TL’ye kadar alıcı bulan limon bu sene 1.5 TL’ye satılamamaktadır. Maliyetlerde çok büyük artışlar olurken, fiyatlarda yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşanmaktadır. Üreticinin sırtındaki maliyet yükü bir an önce düşürülmelidir.” dedi.
Limon üreticisinin sorunlarının araştırılması için TBMM’ye bir araştırma önergesi veren Erbay, Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP’ye çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Her yıl yüreği ağzında üretim yapan limon üreticisinin yaşadığı sorunlara köklü çözüm bulunması gerekiyor. Meselenin tarafları olan üretici ve tüccarın bir araya geldiği, sorunların detaylı bir şekilde ortaya konulduğu ve ortak akılla çözüm üretildiği bir araştırma komisyonu kurulmalı. Siyasetin işi vatandaşın sorunlarına çözüm üretmektir. Araştırma önergemizin kabul edilmesiyle üreticimizin sorunları tespit edilecek ve köklü çözüm üretilebilecektir.”
Limon üreticisinin maliyetlerini dahi karşılayamadığını, 2020 yılında limon ihracatına konulan kısıtlama nedeniyle kaybedilen dış pazarın yeniden kazanılması için gerekenlerin yapılması ve üreticinin sırtındaki maliyet yükünün azaltılması için destek sağlanması gerektiğini söyleyen CHP’li Erbay, şunları kaydetti:
Üretici maliyetini karşılayamıyor
Türkiye, dünya limon üretiminde altıncı sırada yer almaktadır. Ülkemizde yıllık ortalama bir milyon ton limon üretilmektedir. Muğla ise ülkemizin üçüncü büyük limon üretim merkezidir. Ortaca’da 80 bin ve Dalaman’da 20 bin ton olmak üzere ilimizde yıllık ortalama 100 bin ton limon üretilmektedir. En kaliteli tür olarak bilinen enderdonet türü limon üretilmektedir. Bölgede yetişen limon kalitesi, suyu ve aroması ile birinci sınıf limon türüdür. Ancak Muğla’da geçtiğimiz yıl 3 TL’ye kadar alıcı bulan limon bu sene 1.5 TL’ye satılamamaktadır. Fiyatlarda yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşanmaktadır. Limon üreticisine destek sağlanmalı ve maiyetler düşürülmelidir.
İhracatın artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır
Ülkemizde başta Rusya olmak üzere Irak, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Suudi Arabistan gibi ülkelere limon ihracatı yapılmaktadır. Ancak 2020 yılında alınan kararla limonun ihracatına kısıtlama getirilmişti. Her ne kadar bu kısıtlama kaldırılsa da bu durum dış pazarda önemli kayıplara neden olmuştur. Daha önce bizim üreticimizin hakim olduğu pazarları başka ülkelere kaptırdık. Bu nedenle limon ihracatımız da önemli bir düşüş yaşandı. Üreticimiz büyük sorunlar yaşamaktadır. AKP’nin yanlış tarım politikaları ve dış politikadaki tutarsızlıkları çiftçimizi yok olma noktasına getirmiş, limon dalında kalmıştır. Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı limon ihracatında kaybettiğimiz pazarları yeniden kazanmamız için acilen gerekli çalışmaları yapmalıdır.