CHP'li Erbay 'Turizm sektörümüz acil destek bekliyor'
Turizm sektörünün Türkiye için önemli gelir ve istihdam kaynarından biri olması nedeniyle stratejik öneme sahip sektörlerden birisi olduğunu dile getiren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, turizm sektörünün içinde bulunduğu zor durumdan çıkması ve gelecek senelerde varlığını devam ettirebilmesi için acilen destek paketi açıklanması çağrısında bulundu.
CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 27 Eylül Dünya Turizm Günü nedeniyle turizm sektörünün içinde bulunduğu zor şartlar ve alınması gereken önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
“Turizm sektörümüzün Dünya Turizm Günü’nü kutlarım” diyen Erbay, “Dünya Turizm Günü’nü coşkulu bir şekilde kutlamak isterdik. Ancak, sektörün içinde bulunduğu durum nedeniyle buruk bir kutlama yapıyoruz. Gelecek yıllarda daha güzel günlerde kutlamak isteriz.” şeklinde konuştu.
Muğla’nın doğası, kıyıları, tarihi ve kültürel yapısıyla dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından birisi olduğunu vurgulayan Erbay, “Turizmin ülkemiz ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabacı turist Muğlamızı ziyaret etmektedir. Bu da önemli bir gelir ve istihdam kaynağı oluşturmaktadır. Bu nedenle bacasız sanayi olarak tanımlanan turizm sektörümüzün desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.
Pandemi nedeniyle ülke turizminin büyük zorluklar yaşadığını belirten Erbay, bu dönemde verilen destek paketlerinin kısmi bir rahatlama sağladığını ancak bu desteklerin turizm sektörü için yeterli olmadığını, turizm sektörüne acilen destek verilmesi gerektiğini söyledi.
2020 yılı mart ayından beri devam eden Covid-19 salgını kapsamında alınan önlemler ve 2021 yılında Muğla’da yaşanan orman yangınları nedeniyle turizm sektörünün büyük darbe aldığını ifade eden Erbay, “Tüm dünyayı saran pandemi nedeniyle alınan önlemler Muğla’da turizm sektörünü çok büyük bir dar boğaza sokmuştur. Son olarak da Muğla’da 15 gün boyunca devam eden orman yangınları nedeniyle turizm sektöründe yüzde 80’e yakın bir gelir kaybı yaşanmıştır. Yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle turizm sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme sezon bitmeden kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Sektör temsilcileri acil destek paketi açıklanmasını beklemektedir. Sektör temsilcilerinin talepleri dikkate alınmalı ve turizm sektörümüz için acilen bir destek paketi açıklanması gerekmektedir.” dedi.
Muğla’da pandemi nedeniyle 2020 sezonunun kaybedildiğini, yangın nedeniyle de 2021 sezonunun erken bittiğini ifade eden CHP’li vekil, şunları kaydetti:
Turizmde hedefler tutmadı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından 2021 yılı için 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir hedefi açıklandı. Bakanlık verilerine göre yılın ilk sekiz ayında ülkemize 14 milyon 70 bin yabancı turist gelmiştir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da dahil edildiğinde bu sayı toplam 15 milyon 901 bin 147 oldu. Turizm gelirleri ilk çeyrekte 2,5 milyar dolar, ikinci çeyrekte 3 milyar dolar olmak üzere ilk altı ayda 5,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Söz konusu hedefe ulaşılması için yılın ikinci yarısında 15 milyar dolara yakın turizm geliri elde edilmesi gerekiyor. Ancak tablo ortada. Bu hedefe ulaşmak neredeyse imkansız.
Turizm işletmeleri kredi batağında
Pandeminin en çok vurduğu sektörlerin başında turizm sektörü gelmektedir. Geçtiğimiz sezonu bankalara borçlanarak atlatan turizm sektörümüz, borçlarını ödeyemez ve ticari faaliyetlerini sürdüremez bir noktadadır. Bu nedenle çok ciddi desteğe ihtiyaç duymaktalar. 2020 yılında turizm sektörü 5.6 milyar dolar, oteller de 4.5 milyar dolarlık kredi kullandı. 2021 yılının ilk 7 aylık döneminde ise turizm sektörü 1.25 milyar dolar daha kredi kullandı. Oteller ise 1.1 milyar dolarlık kredi aldı.
Sektörün talepleri acilen karşılanmalıdır
Muğla’da doğrudan ya da dolaylı olarak orman yangınlarından etkilenen ve bu nedenle gelir kaybı yaşayan işletmelere yönelik acilen önlem paketi açıklanmalıdır. Bu konuda Bodrum Ticaret Odası’nın bu yönde hazırladığı çalışmada bazı talepler dile getirilmiştir Bu talepler; 2022 Mayıs ayına kadar tahakkuk edecek vergi, SGK ve Bağ-Kur ödemeleri en erken 2022 yılının haziran ayına kadar ertelenmelidir. Mevcut kredi ödemeleri faizsiz olarak 2022 yılının haziran ayına kadar ötelenmelidir. KGF destekli, bir yıl ödemesiz ve düşük faizli yeni kredi destek paketi hayata geçirilmelidir. Afet bölgelerini kapsayacak şekilde Kısa Çalışma Ödeneği yeniden başlatılmalıdır. Yangından ve afetlerden etkilenen işletmelere, özel bankalar tarafından düşük faiz oranı ve uygun ödeme seçenekleriyle yeni bir kredi programı hayata geçirmelidir. KOSGEB Acil Destek Kredisi ile yangında doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen işletmelere sıfır faizli, 12 ay ödemesiz, 36 ay vadeli 50-250 bin TL limitli yenden yatırım ve işletme desteği sağlanmalıdır.