ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN KÖRFEZ AÇIKLAMASI

Çevre ve şehircilik Bakanlığı, ÇED izin ve denetim müdürlüğü, Fethiye körfezindeki renk değişikliği ile ilgili yaptığı açıklamada renk değişikliğinin Atık Su Arıtma Tesislerindeki yetersizlik ve altyapı probleminden kaynaklandığını belirtti.

  • 2741
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN KÖRFEZ AÇIKLAMASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Yapılan açıklamada su ifadelere yer verildi:

Muğla İli Fethiye İlçesinde Fethiye Körfezi ve özellikle koca çalış bölgesinde denizin rengi ani bir şekilde yeşil renge bürünmüş olup bu durum alg patlamasından (ötrofikasyon) kaynaklanmaktadır. Fethiye Körfezinde yaşanan alg patlamasındaki en büyük etken denizel ortamda fosfor ve azot oranının aşırı artışından kaynaklanmaktadır. Söz konusu kirlilikteki en büyük etken Atıksu Arıtma Tesislerindeki yetersizlik ve altyapı probleminden kaynaklanmaktadır. 

2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri gereğince, su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır.

Fethiye Atıksu Arıtma tesisinin 2013 yılı yaz sezonu maximum çıkış suyu debisi 23.514 m3/gün olarak planlanmış olup hali hazırda çıkış suyu debisi 33.000 m3/gün’dür.

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 08/11/2017 tarih ve 11027 sayılı yazısı ve 31/08/2018 tarih ve 12007 sayılı yazısı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi için 2. Etap inşaasına başlanması konusunda gerekli uyarı yazıları yazılmıştır. Ancak yapılan uyarılara rağmen yaklaşık 6 yıldır kapasitesinin üzerinde çalışan tesiste yeterli düzeyde arıtma sağlanmadan atıksular denize deşarj edilmektedir.

Bu kapsamda çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili idari süreç devam etmektedir. "

Bakmadan Geçme