ÇALIŞ YÖRÜK ÇADIRINI 100 BİN KİŞİ GEZDİ
Türkiye'nin ilk özel Yörük müzelerinden olan İsmail Uzunoğlu Yörük müzesinde 50–60 yıllık eserlerin yanı sıra 1 asırlık Yörük eşyalarının da sergilendiği belirtildi.
Türkiye’nin ilk özel Yörük müzelerinden olan İsmail Uzunoğlu Yörük müzesinde 50–60 yıllık eserlerin yanı sıra 1 asırlık Yörük eşyalarının da sergilendiği belirtildi. Yörük müzesinin her yıl yerli ve yabancı yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edildiği bildirilirken müzedeki Yörük yaşantılarını anlatan minyatürlerde büyük ilgi çekiyor.
Fethiye’nin çalış plajında bulunan İsmail Uzunoğlu Yörük müzesinde 10 binin üzerinde Yörüklerin kullandığı çeşitli eşyalar sergilenirken yine Yörük Türkmenlerin dokuduğu çeşitli duvar halılarının yaklaşık 100 yıllık olduğu ileri sürüldü. Ücretsiz olarak gezilebilen Yörük müzesinde Yörük kültürünü yerinde gören yerli ve yabancılar daha sonra kıl çadır altında kahvaltı yapabiliyor. Eğer Yörük müzesine akşam saatlerinde geldiyse Yörük türkülerini canlı olarak dinleyebiliyor. Yaklaşık bin 700 kişiye aynı anda hizmet verebilen geniş bir alanda kurulu kıl çadırlar altında eğlenceli anlar yaşayan yerli ve yabancılar özellikle özel müze içerisindeki Yörük yaşantısını anlatan minyatürler önünde bol bol fotoğraf çektiriyor.
Fethiye’de 1989 yılında ilk Yörük müzesini ölüdeniz yolu üzerinde kurduğunu söyleyen Seydikemer Yörük Türkmen Derneği başkanı İsmail Uzunoğlu daha sonra müzeyi çalış plajına taşıdığını çıkan bir kundaklama sonucu müzedeki eserlerin birçoğunun yandığını söyledi. Uzunoğlu yangının ardından eksilen eserlerin yerine başka eserlerde bulduğunu kendi dedelerinin yaşantılarını anlatan minyatürler yaptırdığını söyledi. İsmail Uzunoğlu özel Yörük müzesinde 10 binin üzerinde eser bulunduğunu belirterek ben bu eserleri toplamasam yakılıp, atılıp, çürüyecekti. Yörüklerin yayla göçünü canlandırdığımız minyatürler yaptırdım.
Bunlar ilgi ile izleniyor. Amacım gelecek nesillere öz kültürümüzü anlatabilmektir. Bazı eksiklerimiz var. Bu eksikleri de gidereceğiz. En önemlisi okullardan gelen öğrencilere bu eserleri gösterebilmek, anlatmak arzusuyla doluyum. Öğrenci gruplarına Yörük yaşantısını eşyalarıyla anlatmak bana apayrı bir duygu veriyor. Yılda 100 binin üzerinde ziyaretçimiz var”dedi.
Bakmadan Geçme
Fethiye’de CHP Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Fethiye Seydikemer Karma Sanayi Sitesi İçin İlk Aşama Tamam
Fethiyeliler Milli Piyango Yılbaşı Biletine Yoğun İlgi Gösterdi
Başkan Aras Yağıştan Etkilenen Mahallelerde Çözüm için Sahada
Fethiye'de FETAV Erişilebilir Turizm Eğitimleri Başladı
Fethiye’de 2024’te 1.651 Nikâh Kıyıldı, Muğla’nın En Fazla Evlilik Yapan İlçesi Fethiye oldu