ÇAKIR '' ET TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKTİ ''

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Çakır, Kurban Bayramı öncesi et tüketiminin kontrolü konusunda uyarılarda bulundu.'' Diyet mi? Boş versene '' isimli kitabı ile büyük ses getiren Diyetisyen Çakır, hem etlerin pişirilmesi hem saklanması hem de tüketilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulunup, 'Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli' ifadelerini kullandı.

  • 1848

"Kurban Bayramı’nda bol miktarda tüketilen et kimi zaman sağlık sorununa yol açar" diyen Yasemin Çakır, "Etler kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli minerallerin ve vitaminlerin de kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu yüzden tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gereklidir. Ancak etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların iç organları da (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir” ifadelerini kullandı.

Kesilen hayvanın etinin hemen yenmemesi, dinlendirilmesi uyarısında bulunan Çakır, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturur. Bu nedenle taze kesilen etler hemen tüketilmemelidir. Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş et, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir" dedi.

KURBAN ETİ PİŞİRİLİRKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban etininpişirilmesi konusunda da önerilerde bulunan Diyetisyen Çakır, şöyle konuştu:

"Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Haşlama veya kendi suyunda olan besinleri tercih etmek olası sağlık problemlerinden en az düzeyde etkilenmeyi sağlayacaktır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.”

KURBAN ETİ BUZLUKTA SAKLANMALI

Kurban etlerinin saklanması konusunda da bilgi veren Diyetisyen Çakır, "Etleri, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzlukta eksi 2’de birkaç hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 C’de 3 ay saklanabilir. Buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen etin buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme